خبرگزاري آريا-بارش به موقع باران بهاري طراوت خاصي به مراتع وگياهان وحشي کوهستان هاي کردستان بخشيده است.
به گزارش خبرگزاري آريا ،کردستان از استانهاي زرخيز وخوش آب وهواي غرب کشور است که کوه هاي مرتفع ، جنگل هاي انبوه ودشت ها ومراتع وچمن زارهاي سرسبز وخرم با گونه هاي گياهي وجانوري متنوعي دارد.
اين استان به سبب داشتن آب وهواي مرطوب و معتدل مديترانه اي وخاک حاصل خيز زيستگاه گياهان وجانوران گوناگوني است که کارشناسان منابع طبيعي ومحيط زيست منطقه آن را استان گل وگياه مي نامند .
مناطق مختلف کردستان از جمله سارال ، چهل چشمه ،کوسالان ، شاهو ، اورامانات ،سورين ،آربابا ،آريز،پيازه وکره ميانه جايگاهي مناسب براي رويش گياهان وحشي دارويي وخوراکي است و بارش مناسب باران بهاري هم موجب آغاز برداشت گياهان خوراکي آن شده است.
مديرکل منابع طبيعي وآبخيزداري کردستان مي گويد : در يک ميليون و440 هزار هکتار هزار مراتع استان 500 گونه گياه وحشي خودرو مي رود که 18 رقم آن را گياهان خوراکي تشکيل مي دهد.
باباپيري مي افزود : مهمترين گياهان خوراکي مراتع کردستان شامل جعفري کوهي، کنگر ، ريواس، اسفناج وحشي، شنگ، گيلاخه، گل گاو زبان ، رسقا ، قازياغي ، سولان ، نعناع کوهي ، موسير، قارچ کوهي، پونه و پيچک است.
هر ساله با آغاز فصل بهار و رويش گياهان خوراکي خانوادههاي کردستان به مصرف اين گياهان خودرو روي
مي آورند و سبد غذايي مردم منطقه هم به طور کامل تغيير ميکند.
يک شهروندان سنندجي مي گويد: با رسيدن فصل بهار دوست دارم بيشتر غذاهايم از گياهان خوراکي وحشي باشد که با بوييدن وخوردن آن احساس مي کنم در کوهستان سيرو سياحت مي کنم.
سيران خانم خريدار گياهان خوراکي هم مي گويد : در فصل بهار انواع غذاها از جمله خورشت و بوراني را با گياهان خوراکي وحشي درست مي کنم و اعضاي خانواده به ويژه بزرگترها از عطر آن لذت مي برند .
در اين ايام زنده شدن طبيعت وفصل بهار وقتي از محله هاي شهرهاي مختلف کردستان خصوصا محله هاي قديمي عبور مي کني عطر غذاهاي تهيه شده از گياهان خوراکي وحشي هوش هر رهگذري را از سر مي برد.
محمدي کارشناس تغذيه مي گويد: مردم اين ديار از گذشتههاي دور مصرف گياهان خوراکي وحشي در فصل بهار را يک ضرورت ميدانستند و دربهار آنها را جايگزين مواد پروتييني ميکنند.
به دليل علاقه اي که کردستاني ها به مصرف گياهان خوراکي خودرو ، وحشي و معطر دارند روستاييان استان که بيشتر زنان و دختران هستند کاربرداشت و جمعآوري گياهان خوراکي خودرو را انجام مي دهند و جوانان منطقه هم به عرضه اين گياهان در بازار و گذرگاههاي شهرها مشغول ميشوند.
مدير اداره منابع طبيعي وآبخيزداري سنندج هم مي گويد: 67 هزار نفر از جمعيت روستايي اين منطقه در فصل بهار حدود 50 تن گياهان خوراکي وحشي را روانه بازار مصرف مي کنند که ارزش تقريبي سالانه آن حدود صد ميليارد ريال است.
فرزاد حسيني مي افزايد : 80 درصد اين گياهان در کردستان مصرف و بقيه به استانهاي همجوار ارسال مي شود.
وي همچنين به برداشت کنندگان نسبت به برداشت غير اصولي وبيش از اندازه سبزي کوهي براي جلوگيري از تخريب ونابودي اين ثروت ملي هشدار داد.
کارشناس امور جنگل ومرتع کردستان هم بر لزوم نظارت بيشتربر برداشت بي رويه وغير اصولي توسط مردم ودستگاه هاي متولي تاکيد مي کند و مي گويد : اگر بهره برداران مبتدي گياهان وحشي راغير اصولي برداشت کنند به ويژه گياهاني چون گيلاخه که داراي پيازچه است بايد در چند سال آينده با گياهان خودرو در مراتع کردستان خداحافظي کرد .
ناصح محمدي معاون آبخيزداري منابع طبيعي کردستان هم مي افزايد: خود مردم وبهره برداران مهمترين نگهبانان منابع طبيعي هستند که مي توانند با فرا گرفتن آموزش هاي جزيي اين ثروث ارزشمند را در کنار بهربرداري اصولي حفظ کنند.
کردستان به دليل شرايط ويژه آب و هوايي و ويژگي هاي خاص جغرافيايي از مناطق ويژه کشور و جهان در تنوع گونه هاي گياهي خوراکي ودارويي و در اصطلاح محلي سبزي هاي کوهي به شمار مي رود که روند رو به رشد برداشت وتخريب مراتع مي طلبد آموزش هايي در اين زمينه به مردم وبهره برداران ارائه شود تا نسلهاي آينده هم از اين ثروت الهي بهره برداري کنند.