خودتان بسازید
: سبزه كه نمادی از تولد و رشد است، عضوی جداییناپذیر و همیشگی در سفره هفتسین ما ایرانیها است؛ سفرهای كه به مناسبت آغازسال جدید خورشیدی یا همان نوروز در خانه تمام ایرانیها حتی آنهایی كه در كشورهای خارجی زندگی میكنند برپا میشود. اما چگونه میتوان با استفاده از یك بذر ساده به چنین زیبایی دست یافت؟ این كار واقعا سخت نیست و زنان ایرانی خودشان چند روز پیش از شروع نوروز دست به كار شده و به قول معروف سبزه میاندازند. با کمپین 40 روز تا نوروز چیدانه همراه شوید و با مراحل آماده کردن سبزه برای نوروز آشنا شوید.
مطلب پیشنهادی : هفت سین!
انداختن سبزه هزینه زیادی در برندارد و همچنین وقت زیادی از شما نمیگیرد. خود بذرها میخواهند كه بزرگ شوند و رشد كنند و خیلی سخت است كه شما آنها را از این كار ناامید كنید. البته حتما نباید سال نو و یا نوروزی نزدیك باشد كه شما دست به این كار بزنید. سبزه عنصری زیبا و انرژیبخش برایدکوراسیون داخلی منزل است و شما میتوانید هر موقع از سال سبزه بیاندازید. علاوه بر این، این كار بسیار مورد علاقه كودكان است و میتوانید آنها را در این امر دخیل كنید.
خب چگونه باید این كار را انجام داد؟ خیلی ساده است. ابتدا یك شنكش و بیل تهیه كنید. شوخی كردم. برای این كار به این چیزهای نیازی نیست. برای انجام این كار نیاز به وسایل و موادی دارید تا با تهیه آنها و ایجاد شرایط مناسب بتوانید سبزهای پرپشت و زیبا را برای سفره هفتسین خود آماده كنید. این مواد و وسایل به شرح زیر است:
-
یكچهارم یا نصف فنجان دانه گندم و یا دانه عدس (اگر در مورد انتخاب یكی از این دو ماده تردید دارید بهتر است بدانید كه دانههای گندم خیلی صاف رشد میكنند در حالی كه دانههای عدس دارای حالتی مدور و بینظم هستند).
-
هر نوع ظرفی كه دوست دارید: برای مثال یك ظرف شیشهای دهنگشاد، یك بشقاب بزرگ، یا یك كاسه كمعمق. (انتخاب یك بشقاب و در نهایت پیچیدن یك روبان قرمز رنگ دور سبزه كاری قدیمی و از مد افتاده است. بهتر است در این زمینه كاری متفاوت و خلاقانه انجام دهید. تنها نكتهای كه در مورد انتخاب ظرف برای پرورش سبزه باید به آن دقت كنید این است كه ظرف شما باید به گونهای باشد كه دانهها و بذرها در آن نور كافی دریافت كنند و در برابر آب دادنها متمادی دوام داشته باشند. برای مثال استفاده از یك جعبه مقوایی كاری كاملا غیرمعقولانه است چراكه كه مقوا هیچ تحملی در برابر آب ندارد. انواع ظروف غذا (البته نوع كمعمق آنها) بهترین گزینه برای این كار هستند).
-
چندین برگ دستمال كاغذی.
-
صافی (وسیلهای مفید اما نه ضروری).
-
قیچی (ممكن است به آن نیاز شود).
-
آب و نور خورشید.
نكته مهم: سبزه را نباید بیش از حد آب دهید. این كار باعث از بین رفتن بذرها و دانهها شده و اشتباه بزرگی است. نكته مهم هنگام سبزه انداختن و پرورش بذرها این است كه بدانید قرار نیست آنها را از آب پر كنید بلكه باید آنها را به گونهای آب دهید كه آب كمكم و چكهچكه وارد ظرف شود. باید بدانید كه قرار است دانهها همیشه مرطوب باشند نه اینكه همیشه خیس و پر از آب باشند. اگر شما به اشتباه ظرف را بیش از حد پر از آب كردید، كمی آن را كج كنید تا آب اضافی از آن خارج شود.
مطلب پیشنهادی : ویدئو: طراوت خانه با ساخت گلدان دیواری زیبا
بذرها و دانهها را به مدت 24 تا 48 ساعت خیس كنید. آب ظرف را یك تا سه بار در طول روز تعویض كنید.
یادتان نرود كه هنگام آب دادن به دانهها با آنها حرف بزنید؛ حتی میتوانید قربان صدقهشان بروید. البته این امر كاملا به شما بستگی دارد اما پژوهشها نشان داده است كه حرف زدن با گیاهان در رشد و رنگ آنها تاثیر زیادی دارد.
مطلب پیشنهادی : ویدئو: از جادوی گل و گیاه غافل نشوید!
دانهها را خشك كنید و سپس آنها را بر روی دستمال كاغدی پهن كنید. همان طور كه در عكس بالا میبینید دانهها به دقت بر روی سطح دستمال كاغذی پهن شدهاند. شما هم این كار را با دقت انجام دهید.
وقتی كار پهن كردن دانهها به پایان رسید مانند عكس بالا دانهها را درون دستمال كاغذی بپیچید.
دستمال كاغذی در این حالت باید كمی مرطوب باشد. اگر اینگونه نبود آن را كمی با آب خیس كنید.
این مجموعه (دانههای پیچیده شده درون دستمال كاغذی) را درون یك ظرف (یا كاسه یا هر چه كه در اختیار دارید) قرار دهید و ظرف را در جایی قرار دهید كه مستقیما در زیر نور آفتاب باشد تا رشد دانهها سریعتر انجام شود. ظرف باید به مدت 24 تا 48 ساعت در این وضعیت قرار بگیرد. فقط باید گاهگداری آنها را كمی مرطوب كنید تا همیشه دستمال خیس بماند. یك تكنیك خوب برای این كار این است كه ابتدا كمی آب روی دستمال بریزید، سپس دست خود را كمی روی دستمال فشار دهید و بعد ظرف را كج كنید تا آب اضافی داخل آن خارج شود.
اكنون روز پنجم است و وقت آن رسیده كه دستمال را باز كنید. در این زمان دانهها كمی رشد كردهاند و آمادهاند تا رشد خود را در جایی دیگر ادامه دهند. اكنون زمان این كار فرارسیده است كه باید در سه مرحله انجام شود:
-
یك تكه دستمال را بر اساس شكل كف ظرف خود (یا هر ظرف دیگری كه برای این كار انتخاب كردهاید) ببرید. این تكه دستمال كاغذی تبدیل به سطحی میشود كه دانهها بر روی آن رشد میكنند و به نوعی نقش خاك را برای دانهها بازی میكند.
-
دانههای جوانهزده را درون ظرف دهنگشاد (یا كاسه، یا بشقاب، یا هر محفظهای كه برای این كار انتخاب كردهاید) و بر روی سطح دستمال كاغذی پخش كنید. دانهها را به صورت یكنواخت بر روی دستمال كاغذی پخش كنید تا در نهایت ظاهر سبزه شما یكدست و بدون حفره خالی شود. ضخامت لایهای كه دانهها در كف ظرف ایجاد میكنند كاملا به عمق ظرف شما بستگی دارد. این لایه نباید خیلی نازك باشد. همچنین دانهها نباید روی هم انباشته شوند چراكه این مسئله باعث خفه شدن برخی از آنها شده و در نتیجه فقط تعدادی از آنها رشد میكنند. 5/1 تا 2 سانتیمتر بهترین ضخامت برای دانههای جوانهزده است.
-
روی دانهها را با یك دستمال كاغذی مرطوب بپوشانید.
دانهها را به مدت دو روز در این وضعیت قرار دهید و در طول این مدت آنها را سه بار در روز آب دهید تا همیشه خیس و مرطوب باقی بمانند.
اكنون در روز هفتم قرار دارید. در این روز باید دانهها مقداری رشد كرده باشند. با دیدن دانههای جوانهزده احساس خوبی در شما ایجاد خواهد شد. اكنون زمان آن رسیده كه پوشش روی دانهها را جدا كرده تا آنها با دنیای جدید خود آشنا شوند. دستمال كاغذی را از درون ظرف خارج كرده و ظرف را در جایی قرار دهید كه در آن نور خورشید وجود داشته باشد. همچنان باید دانهها را آب دهید. روزی دو بار (یك بار در صبح و یك بار شب) به نظر كافی میرسد.
كار شما به پایان رسیده است. اكنون میتوانید روی كاناپه لم بدهید و شاهد رشد دانهها باشید. این دانهها همینطور رشد میكنند و رشد میكنند. كی این رشد به پایان میرسد؟ كسی نمیداند.
در فرهنگ ایرانی رسم است كه در روز سیزدهبهدر (روز سیزدهم فروردین ماه) سبزهها در طبیعت رها میشوند. البته هیچگاه جلوی آنها در مورد این مسئله صحبت نكنید. قطعا آنها زندهاند و از حرفهای شما در این مورد ناراحت و غمگین میشوند.
مطلب پیشنهادی : بدون داشتن باغچه از گلها لذت ببرید
همان طور كه در عكس بالا مشاهده میكنید سبزهها را میتوان در ظرفهای مختلف و با شكلهای متفاوت پرورش داد. اگر اهل طراحی سفره هفتسین خود هستید شكل و رنگ ظرف سبزه شما بسیار مهم میشود. پس هنگام انتخاب ظرف به طرح سفره هفتسین خود فكر كنید تا سبزه شما با طراحی سفره هفتسین هماهنگی داشته باشد.
منبع: wikihow | ترجمه شده توسط تحریریه
چیدانه