خبرگزاري آريا- تغذيه نقش مهمي در سلامتي بدن اسنان دارد. جوانه هاي مختلف نيز از خواص فراواني برخوردار ميباشند. در اينجا با فوايد و خواص جوانه هاي عدس، گندم، ماش، نخود و شبدر و آفتابگردان آشنا خواهيد شد.
چطور جوانه سبز کنيم؟
حتما تا به حال پيش آمده که سبزه عيد را خودتان سبز کنيد. براي سبز کردن جوانه بايد دانهها را از شب تا صبح در آب خيس کنيد و آن را در جاي نيمهگرمي قرار دهيد.
پس از خيساندن و آبکش کردن، آن را به آرامي زير شير آب بگيريد و سپس بگذاريد در همان آبکش، کاملا آبش جدا شود تا نپوسد. آن را در شيشه يا سيني کوچک بريزيد و پارچه مرطوبي روي آن بکشيد و هر صبح و شب عمل شستن (به آرامي) و آبکش کردن را تکرار کنيد.
در تابستان وقتي هوا خيلي گرم است عمل شستن را سهبار در شبانهروز تکرار کنيد.
در تمام اين مدت ظرف را در محلي تاريک و نسبتا گرم نگاه داريد. توجه کنيد بايد اندکي آب در انتهاي دانهها وجود داشته باشد. اگر حرارت محيط حدود 22 درجه سانتيگراد و محل آن تاريک باشد، دانه خيلي زود جوانه ميزند.
بسته به نوع دانه، بين سه تا پنج روز و گاهي بيشتر ميتوانيد جوانه را از تاريکي درآوريد و پشت پنجره رو به آفتاب بگذاريد. جوانه را هميشه مرطوب نگاه داريد تا اندکي بيشتر رشد کند. پس از يک تا دو روز ماندن جلوي نور خورشيد، جوانه آماده مصرف است.
با هر يک از حبوبات مي توانيد جوانه سبز کنيد، کافي است کمي خلاق باشيد
از همين حالا اين مواد غذايي را به سبد غذايي خانواده تان وارد کنيد. اين سبزيجات مغذي براي هر سني ، کودک تا سالمند ميتواند موثر باشد.
ضمن آنکه علاوه بر جوانه هاي ذکر شده، جوانه ها، سبزيجات ماندگاري هستند. آنها را مي توانيد در ظروف در بسته در يخچال به مدت يک هفته نگهداري کنيد.
باورکردني نيست که چنين دانه گياهي ارزاني، تا اين حد از لحاظ غذايي ارزشمند باشد. اگر ملوانان اروپايي در قرن 18 ميلادي سراغ جوانههاي خوراکي حبوبات و غلات نميرفتند تا جان خودشان را در برابر بيماري اسکوربورت (بيماري مربوط به کمبود ويتامين C) نجات دهند
بهطور حتم تا به امروز افراد ديگري فوايد اين بمبهاي مقوي را کشف نکرده بودند. جوانهها، دانههاي گياهان خوراکي هستند که بدون خاک جوانه ميزنند و براي خوردن آماده ميشوند.
کارشناسان تغذيه ميگويند جوانهها، غنيترين منبع آمينواسيدها (براي پروتئين)، ويتامينها و مواد معدني محسوب شده همچنين به دليل فيبر کافي آنها را به عنوان ميانوعده پيشنهاد ميکنند.
در جوانه عدس و ماش دو ماده وجود دارد که وقتي وارد بدن ميشود، سلولهاي سرطاني را به تدريج از بين ميبرد. جوانه سويا از لحاظ ارزش غذايي با گوشت رقابت ميکند و ضررهاي گوشت را نيز ندارد
همچنين از لحاظ وجود ويتامين C، رقيب گوجهفرنگي است. جوانهها با ويتامين و آمينواسيدهايشان شما را از سرماخوردگي و چاقي نجات ميدهند و به هضم غذاي شما بيشترين کمک ميکنند.
با آنها سالاد درست کنيد و در تهيه سوپها يا پوره سبزيجاتتان از آنها استفاده کنيد. راه سادهتر آن است که آنها را داخل يک پياله بريزيد و با کمي چاشني ميل کنيد.
جوانه عدس؛ محافظ قلب شما
جوانه عدس تمامي هشت اسيدآمينه ضروري مورد نياز بدن را دارد ولي کارشناسان تغذيه ترکيب جوانه عدس با ذرت، گندم يا برنج را پيشنهاد ميدهند به دليل اينکه کيفيت پروتئيني، جوانه عدس را بهتر ميکند.
جوانه عدس داراي ويتامين A، C، خانواده ويتامينهاي B، فوليکاسيد، اينوزيتول، برم، کلسيم، کلر، مس، آهن، منيزيم، پتاسيم و پروتئين است.
جوانه عدس مغذي بوده و خاصيت آنتياکسيداني دارد. همچنين تصفيه کننده خون و کاهنده قند خون است. اين جوانه بامزه به شستوشو و تحريک کليهها، سيستم غدد فوقکليوي، به تقويت قلب و عروق، افزايش انرژي و قدرت حياتي کمک ميکند.
ميزان فيبر محلول در جوانه عدس در مقايسه با دانه عدس به ميزان 300درصد افزايش مييابد. فيبر محلول در آب موجود در جوانه عدس به کاهش کلسترول، فشار خون، قند خون و تنظيم ميزان انسولين خون کمک ميکند. از کجا جوانه عدس را تهيه کنيم؟
کافي است سري به فروشگاههاي زنجيرهاي بزنيد.
جوانه نخود؛ ضدعفونيکننده زخمها
مواد معدني موجود در دانه نخود هنگام جوانه زدن به ميزان حداقل پنجبرابر افزايش مييابد و هر جوانه کوچک تبديل به يک بمب ويتامين C و B ميشود که بسيار انرژيزاست. جوانه نخود سرشار از پروتئين است و در برخي غذاهاي خاورميانه، مديترانهاي و. . . استفاده ميشود.
از فوايد درماني اين جوانه انرژيبخش ميتوان به ضدعفونيکنندگي، محرک ادرار، مفيد براي معده و کرمزدا بودن آن اشاره کرد.
از طرف ديگر نخود هنگام جوانه زدن نرمتر و قابل هضمتراست. جوانه نخود را ميتوان به صورت خام يا بخارپز استفاده کرد. براي بخارپز کردن نبايد مدت پخت بيش از 15دقيقه باشد. جوانه نخود در سوپرمارکتهاي بزرگ محلهها به فروش نميرسد و بسيار مطمئنتر است که خودمان آن را سبز کنيم.
جوانه ماش؛ انرژيزاي طبيعي
امروزه يکي از جوانههاي محبوب، جوانه ماش است که هميشه در سوپرمارکتها يافت ميشود و در مرحله بعد طعم و تردي آن را در غذاهاي چيني و هندي ميتوانيد تشخيص دهيد.
جوانه ماش ترد و خوشمزه است و طعم آن کمي به شيريني ميزند از مزيتهاي آن اين است که هضم آن نسبت به ماش پختهشده راحتتر است.
دو کشور پرجمعيت آسيا يعني چين و هند نيز در آشپزي و موارد درماني از جوانه ماش استفاده ميکنند. مصارف درماني جوانه ماش سمزدايي بدن و خاصيت مدر بودن است.
جوانه ماش نيز مانند جوانههاي ديگر سرشار از ويتامين C است که اين مقدار در ماش پخته وجود ندارد. جوانههاي ماش برخلاف ديگر سبزيجات که هرچه بيشتر رسيده ميشوند خواص تغذيهاي آنها کاهش مييابد، خواص خود را تا زماني که به مصرف برسد حفظ ميکنند.
جوانه آفتابگردان؛ حافظ سيستم عصبي
دانههاي آفتابگردان جزء سادهترين و سريعترين دانههايي است که بهراحتي جوانه ميزند اما به محض اينکه دانهها جوانه زد بايد آنها را مصرف کرد يا پس از حدودا سه روز آن را همراه جوانه و برگهاي روييده از آن به اندازه دو يا سه سانتيمتر مورد استفاده قرار داد.
جوانه دانه آفتابگردان سرشار از ويتامينهاي B ، پروتئين گياهي، اسيدهايآمينه چرب ضروري و مفيد است.
روغن يا جوانه آفتابگردان در سلامت سيستم عصبي، قلبي – عروقي و دستگاه گوارش نقش بسزايي دارد.
دانههاي جوانهزده را در ظرف مشبک يا کيسه پارچهاي قرار داده روزانه آنها را نمدار يا آبکشي ميکنند تا جوانهها تازه و مرطوب باقي بمانند. جوانه آفتابگردان از آن دست جوانهها نيست که عموم با آن آشنايي داشته باشند.
اکثرا به عنوان تخمه از آن استفاده ميکنند و براي لذت بردن از فوايد اين جوانه خودتان در خانه و شرايط پاکيزه و ساده اين جوانه را سبز کنيد.
جوانه شبدر؛ همراه سلامت پوست شما
جوانه شبدر را دستکم نگيريد، مصرف اين جوانه را اکثر پزشکان خيلي زياد توصيه ميکنند. جوانه شبدر به تنهايي يک دکتر پوست است و مصرف آن پوستتان را جوان ميکند.
از ديگر خواص شبدر براي شما خاصيت تصفيهکنندگي و تنظيم فعاليتهاي کبدي است که در نهايت باعث طراوت و شادابي پوست صورت ميشود.
از جوانه شبدر ميتوان براي درمان پرفشاري خون نيز استفاده کرد. شبدر و جوانه آن سرشار از ويتامينهايي مانند A، C و همينطور آهن و کلسيم است.
بررسيها نشان ميدهد مصرف جوانه شبدر براي آرامش اعصاب بسيار مفيد است و مصرف آن بهويژه به زنان ميانسال که در آستانه يائسگي قرار دارند، توصيه ميشود. جوانه شبدر از آندست جوانههايي است که بعضي شرکتها در بستهبندي پاکيزه و آماده آن را به بازار ارائه کردهاند.
جوانه گندم؛ دشمن سرطان و چاقي
و در آخر يکي از جوانههايي که طرفداران بسياري دارد و عموما با آن آشنايي دارند جوانه گندم است. چرا جوانه گندم پرطرفدار است؟
به دليل اينکه هم مصرف خوراکي دارد و هم از آن ماسک توليد ميشود و هزار و يک فايده دارد که تنها چند دانه آن را ميشماريم؛ اول از همه سلنيوم و منيزيم موجود در جوانه گندم در پيشگيري از ابتلا به انواع سرطان موثر شناخته شده است.
دومين فايده اين است که به اعتقاد برخي از متخصصان پوست، مو و زيبايي، جوانه گندم در درمان ريزش مو، رفع شوره سر و رفع انواع جوش صورت و ناراحتي پوستي موثر است.
سومين فايده جوانه گندم اينکه کساني که از يبوست، خستگي و بيحالي، کلسترول بالا و دردهاي عضلاني رنج ميبرند، بايد از اين ماده غذايي کمک بگيرند و در آخر اگر ميخواهيد لاغر شويد،
پودر جوانه گندم را همراه با ماست يا سالاد کاهو 10 دقيقه قبل از صرف غذا و اگر ميخواهيد چاق شويد، آن را 10 دقيقه بعد از غذا ميل کنيد. جوانه گندم به دليل مصرفکننده بسياري که دارد در اکثر سوپرمارکتهاي بزرگ در بستههاي آماده به فروش ميرسد.