خبرگزاري آريا- واقعيت اين است که هر 100 گرم لوبياي سويا 16 گرم پروتئين دارد که به طور متوسط دو برابر پروتئين موجود در حبوبات ديگر است.
واقعيت اين است که هر 100 گرم لوبياي سويا 16 گرم پروتئين دارد که به طور متوسط دو برابر پروتئين موجود در حبوبات ديگر است. اين پروتئينها به کنترل ديابت و کلسترول خون کمک ميکند و در کاهش خطر ابتلا به سرطان کولورکتال و بيماريهاي قلبي عروقي موثر است.
احتمالاً شما هم در مقالات مختلف در مورد خواص و فوايد سويا و توفو (همان پنير تهيهشده از شير سويا) زياد شنيدهايد؛ اما برخي از متخصصان و مصرفکنندگان، مخالف مصرف زياد اين ماده غذايي هستند.آرمان در گزارشي به پژوهشهاي انجامشده در مورد مضرات احتمالي سويا پرداخته است.
سويا در دادگاه سلامتي
واقعيت اين است که هر 100 گرم لوبياي سويا 16 گرم پروتئين دارد که به طور متوسط دو برابر پروتئين موجود در حبوبات ديگر است. اين پروتئينها به کنترل ديابت و کلسترول خون کمک ميکند و در کاهش خطر ابتلا به سرطان کولورکتال و بيماريهاي قلبي عروقي موثر است. سويا منبع فوقالعاده آهن، فسفر، منيزيم، زينک، کلسيم و ويتامينهاي B1،B2 و B6 ميباشد. علاوه بر اينها سويا حاوي ايزوفلاونهاي طبيعي بهويژه «ژنيستئين» و «دايدزئين» ميباشد که به عقيده متخصصان نقطه ضعف آن است.آژانس فرانسوي امنيت سلامت مواد غذايي بر اساس نتايج آزمايشهاي انجامشده روي حيوانات آزمايشگاهي، مصرف سويا را به 1 ميليگرم براي هر کيلوگرم وزن افراد محدود کرده است. همچنين اين آژانس مصرف سويا را براي کودکان زير 5 يا 6 ماهه ممنوع کرده است. البته توجه داشته باشيد که اين نتايج به دست آمده مخالفان خود را دارد و محققان مشغول بررسيهاي جزئي و تکميلي در فوايد و مضرات سويا ميباشند.
گزارش دانشگاه هاروارد
محققان دانشکده سلامت عمومي هاروارد نيز در خصوص مضرات احتمالي سويا بررسيهايي انجام داده و به اين نتيجه رسيدند که زيادهروي در مصرف سويا به ميزان اسپرم مردان آسيب زده و کميت و همچنين کيفيت آنها را به طور چشمگيري کاهش ميدهد. علاوه بر اين مصرف زياد سويا مکانيسم ترشح شير مادران را نيز دچار اختلال کرده و ميزان شير ترشحشده را کاهش ميدهد. همچنين بايد بدانيد که زيادهروي در مصرف سويا اجازه نميدهد که بدن، برخي از پروتئينها را جذب کند. اين مساله نيز باعث ميشود بدن در مقابل آلرژيها به خصوص در برابر گردههاي گل و گياهان معلق در هوا کارايي لازم را نداشته باشد. توجه داشته باشيد اگر جزو افراد آلرژيدار و همچنين طرفدار سويا هستيد حتماً ميزان مصرفتان را کاهش دهيد.نتايج پژوهشهاي ديگري که در سال 2006 انجام شده، مصرف سويا را به خانمهاي باردار، کودکان زير سه سال و همچنين افرادي که از کم کاري تيروئيد رنج ميبرند توصيه نميکند.
حرف حساب
به نظر ميرسد هنوز محققان نتوانستهاند در خصوص فوايد و مضرات احتمالي سويا به نتيجه واحدي برسند. آنچه مهم است نوع رژيم غذايي افراد است. در حالت کلي داشتن برنامه غذايي متنوع يعني استفاده از گروههاي غذايي مختلف و رعايت تعادل ضامن سلامتي است. حرف حساب اين است که محض احتياط و تضمين سلامتي خود تنوع را وارد رژيم غذاييتان بکنيد.
آسياييها و مصرف سويا
سوالي که ذهن بسياري از محققان را درگير کرده اين است: اگر مصرف سويا مشکلزا است، تکليف آسياييها چه ميشود؟ برخي از محققان بر اين باور هستند که متابوليسم و ميزان تحمل فيبرهاي غذايي در افراد مختلف متفاوت است که به ژنتيک آنها بر ميگردد. آسياييها بيشتر از ملتهاي ديگر سويا مصرف ميکنند و براي همين عوارض سويا را راحتتر تحمل ميکنند.
فوايد و مضرات سويا
به عقيده برخي از متخصصان سويا فوايد زيادي داشته و در پيشگيري از پيري، بالا بردن قدرت ذهن و پيشگيري از ابتلا به سرطان سينه و پروستات نقش دارد؛ اما در عوض عده ديگر بر اين باور هستند که بايد مطالعات بيشتري براي اثبات اين فرضيه انجام بگيرد. به عقيده متخصصان مصرف سويا ميتواند باعث بروز مشکلاتي مانند يبوست جزئي، حالت تهوع، مشکلات گوارشي، قرمزي پوست و يا علائم تنگي نفس شود.
علائم نشاندهنده آلرژي
افرادي که به خود سويا آلرژي دارند معمولاً با علائمي مانند افت فشارخون، مشکلات تنفسي، مشکلات گوارشي و حالت اختناق مواجه ميشوند.علاوه بر اينها يکي ديگر از مباحث که در خصوص سويا وجود دارد وجود مادهاي به نام «لسيتين» (به غير از افزودنيهاي مجاز) ميباشد. اين مواد ميتوانند دليل اصلي افت فشارخون، سردرد و حتي سرگيجه و استفراغ شوند.