فروشگاه اینترنتی گل و گیاه نارگیل            
امروز جمعه ۱۴۰۳/۱/۳۱         
  

Zantedeschia rehmanniiPink Calla Lily که به فارسی شیپوری صورتی نامیده میشود، گیاهی از خانواده شیپوری بومی آفریقای جنوبی و لسوتو و سوازیلند می باشد. نیاز های این گیاه عبارتند از نور: زیاد رطوبت: کمی مرطوب درجه حرارت: 25 درجه سانتیگراد خاک: خاک رس و شن و پیت ماس
شیپوری صورتی
شیپوری صورتی

دانستنیهای علمی



نام علمي
Zantedeschia rehmannii
نام لاتين
Pink Calla Lily
خانواده (تيره)

گل شیپوری صورتی گیاهی علفی، خزاندار و یا نیمه همیشه سبز و گلدار از جنس Zantedeschia در خانواده Araceae بومی آفریقای جنوبی و لسوتو و سوازیلند است. این گیاه چند ساله در سال 1883 توسط هاینریش گوستاو آدولف معرفی شد و هم اکنون اغلب با نام Pink Calla Lily در جهان شناخته میشود.



شیپوری صورتی شیپوری صورتی

خصوصیات - معرفی


برگهای این گیاه 45-15 سانتیمتر طول دارند و در بسیاری از گونه های آن لکه‌های سفید رنگی بر روی پهنه برگ نیز مشاهده می‌شود. البته برگها در ابتدای رویش سبز رنگ هستند و بعد از مدتی لکه‌های یاد شده، بر روی آنان تشکیل می شوند.



ساقه زیرزمینی آن که با نام ریزوم شناخته می شود می‌تواند در صورت عدم محدودیت مکان و همچنین عدم تقسیم در فصل تکثیر به طول 2.5-1 متر نیز برسد و اندازه آن در گیاهان جوان و یا چندساله و همچنین گونه ها و انواع مختلف گل شیپوری می تواند تا حدودی با یکدیگر متفاوت باشد.



Zantedeschia rehmannii معمولاً در تابستان گل می دهد و رنگ گلها صورتی مایل به ارغوانی است.



این گیاه میتواند حدود 40 سانتیمتر ارتفاع و تا 30 سانتیمتر گستردگی داشته باشد.



Pink Calla Lily Pink Calla Lily

شرایط نگهداری شیپوری صورتی



نور مورد نياز
نور مورد نیاز گیاه شیپوری صورتی
زیاد
آبياري و رطوبت
رطوبت مورد نیاز  شیپوری صورتی
کمی مرطوب
دماي مورد نياز
دمای مورد نیاز  شیپوری صورتی
20 درجه سانتیگراد
خاک مورد نياز
خاک مورد نیاز  شیپوری صورتی
خاک رس و شن و پیت ماس

اگرچه این گیاه را می توان به عنوان گیاهی زینتی و خانگی نیز نگهداری کرد اما توجه داشته باشید که به دلیل نیاز این گیاه به محیطی نسبتا خنک برای گلدهی ، ممکن است بعد از خریداری گیاه مادری از یک نهالستان ، گلدهی آن در سالهای بعد به خوبی سال اول روی ندهد و به طور کل پرورش این گیاه به منظور گلدهی در محیط خانه و آپارتمان چندان آسان نیست اما با داشتن اطلاعاتی در رابطه با عادات و نیازهای محیطی آن می‌توان شانس خود را در پرورش این گیاه زیبا امتحان کرد و حتی در صورت عدم گلدهی فراوان از آن به عنوان گیاهی که برگهای زیبایی دارد استفاده کرد.



شیپوری صورتی تا حدودی به سرما بسیار مقاوم است و میتواند تا 0 درجه سانتیگراد را تحمل کند.



از آنجاییکه این گیاه به محیطی خنک و مرطوب نیاز دارد بنابراین در طی فصل گرم و خشک تابستان به دوران خواب و استراحت فرو می رود. البته این مسئله ثابت و همیشگی نیست و در واقع چگونگی دریافت آب و به بیان دیگر خشکی کشیدن گیاه تعیین کننده اصلی دوران استراحت آن است و نه درجه حرارت محیط . بنابراین اگر در طی تابستان به خوبی گیاه آبیاری شود اما در طی پاییز و زمستان آبیاری را کاهش دهیم، دوران استراحت گیاه را می توان از تابستان به زمستان تغییر داد. با طی شدن دوران رشد و نزدیک شدن به دوران استراحت، برگهای گیاه زرد می شوند و آبیاری گیاه کاهش می یابد و با خشکیدن کامل برگها آبیاری را باید متوقف کرد و فقط به میزانی گیاه را آب داد که خاک به دلیل خشکی سفت و محکم نشود. همگی برگهای خشکیده را از سطح خاک جدا می کنیم .



در زمان استراحت گیاه می‌توان نسبت به تعویض گلدان و تقسیم ریزوم آن اقدام کرد. لازم به ذکر است که اگر آبیاری گیاه ادامه یابد و گیاه خشکی نکشد به دوران استراحت نیز فرو نمی رود حالتی همیشه سبز را در سراسر سال حفظ می کند. در دوران استراحت گیاه می توان ریزومها را از خاک نیز درآورد و در مکانی خنک و خشک با دمای 10-4 درجه سانتیگراد نگهداری کرد. بکارگیری این میزان درجه حرارت در طی دوران استراحت و حداقل به مدت 12-10 هفته موجب برطرف شدن نیاز استراحت ریزومهای این گیاه و برانگیختگی جوانه های گل و در نتیجه گلدهی بهتر گیاه در طی فصل رشد آینده خواهد شد.



شرایط محیط ایده آل برای رشد گل شیپوری صورتی :

نور: محیط کاملاً روشن

آبیاری: به طور منظم و در طی دوران استراحت که گیاه برگهای خود را نیز از دست می دهد خاک گلدان را فقط باید در حدی که کاملا خشک نشود آبیاری کرد.

رطوبت: رطوبت متوسط

دما: بهترین دمای محیط : (70 تا 85 درجه فارنهایت / 21  تا 29 درجه سانتیگراد) 

USDA Zone : 8-11

خاک: بهترین ترکیب : دو قسمت خاک باغچه +یک قسمت کود بسیار پوسیده گاوی و یا دو قسمت پیت ماس  + دو قسمت خاک باغچه + یک قسمت شن یا پرلیت

کود: هر 2 هفته تغذیه با کود مایع رقیق با فسفر بالا تغذیه شود و زمانی که گیاه در حال رشد این مقدار نصف شود.



در صورت تابش نور مستقیم آفتاب باید گیاه از آبیاری و رطوبت مناسب خاک برخوردار باشد در غیر اینصورت به گیاه آسیب وارد خواهد شد.



کاهش دما به زیر 12 درجه سانتیگراد موجب رنگ پریدگی گیاه و چروکیدگی گلها خواهد شد و از طرف دیگر در دمای بالای 23 درجه سانتیگراد گیاه دچار استرس گرما می شود و حداکثر دما را تا 25 درجه سانتیگراد تحمل می کنند و در دمای 28 درجه سانتگراد رشد آن متوقف می شود.



Zantedeschia rehmannii Zantedeschia rehmannii

مقابله به آفات شیپوری صورتی


بیماری‌ها و آفات: از آفات این گیاه می توان به شته اشاره کرد. تریپسها می‌توانند موجب بدشکلی گلها و کاهش تشکیل گلها شوند. شپشک آردآلود نیز از جمله دیگر آفات این گیاه محسوب می شوند. در بیماری پوسیدگی پیتیوم Pythium rot ممکن است اول ریشه ها بپوسند و قسمت زیزمینی صورتی و یا زرد و بدشکل شود و بر روی آن زخمهایی آبدار شکل گیرند. بر روی ریشه ها نیز زخمهای نامنظم و خاکستری شکل بوجود می آید. شرایط گرم و مرطوب و رطوبت بیش از اندازه خاک به همراه بافت سنگین خاک و زهکش ضعیف بستر کاشت از جمله دلایل شیوع این بیماری است. در پوسدگی ریشه با عامل فیتوفترا Phytophtora root rot حاشیه برگها و یا تمامی پهنه آنان زرد می شوند و پژمرده می شوند که دلیل آن از بین رفتن سیستم ریشه گیاه به دلیل فعالیت قارچ فیتوفترا است. رطوبت بیش از اندازه بستر کاشت نیز یکی از دلایل اصلی شیوع این بیماری است. پوسیدگی طوقه با عامل ریزوکتونیا Rhizoctonia solani موجب پوسیدگی قسمت پایین ساقه و در نزدیکی سطح خاک و یا در زیر سطح خاک می شود و علائمی همانند پژمردگی و زردی برگها را بوجود می آورد. شرایط گرم و مرطوب نیز از جمله موارد تحریک شیوع این بیماری است. پوسیدگی نرم با عامل اروینیا Erwinia soft rot موجب پوسیدگی ریزومها می شود. البته بیماری پوسیدگی نرم توسط باکتری نیز ایجاد می شود . حاشیه برگها زرد شده می سوزند و از بین می روند و قسمتهایی از ریشه نیز می پوسد و قهوه ای رنگ می شود.



بیماریهای ویروسی نیز که اکثرا توسط شته و تریپس منتقل می شوند و موجب بدرنگی و بدشکلی گلها ، عدم شکوفایی آنان و کوتاهی قامت گیاه و بروز لکه و یا رگه های کرم-زرد و یا زخمهای قهوه‌ای رنگ بر روی برگسار می شوند.



شیپوری صورتی شیپوری صورتی

نحوه تکثیر شیپوری صورتی


تکثیر: اصلی ترین روش تکثیر این گیاه تقسیم ریزوم (ساقه زیرزمینی) گیاه است. زیرا به مرور زمان گیاهچه های کوچکی که در واقع پاجوش هستند در کنار گیاه مادری و از ساقه زیرزمینی شکل می گیرند موجب ازدحام بوته اصلی می شوند. ازدحام گیاه مادری یکی از دلایل عدم گلدهی گیاه نیز می تواند باشد. در زمان استراحت گیاه و یا اگر گیاه همیشه سبز است در اوایل بهار ریزوم بیرون آورده می شود و بعد از تمیز کردن خاک اطراف ریزوم و ریشه ها نسبت به تقسیم آنان و کاشت هر قسمت در گلدانی جداگانه اقدام کرد. بر روی هر قطعه از ریزوم باید حداقل یک عدد جوانه وجود داشته باشد. عمق کاشت با توجه به اندازه آنان کمی متفاوت است و معمولا در عمق 10-5 سانتیمتری کاشته می شود و باید تقریبا به شکل عمودی در خاک قرار گیرند. عمق کم و یا زیاد ریزومها می تواند منجر به عدم گلدهی مناسب این گیاه شود. قبل از کاشت و قرار دادن قطعات ریزوم در بستر کاشت جدید، بستر کاشت را ابتدا به خوبی مرطوب کنید و اجازه دهید که آب اضافه از آنان خارج شود. این گلدانها باید در مکانی خنک و بستر کاشتی مرطوب نگهداری شوند تا رشد خود را آغاز کنند. بذر گیاه را نیز در تکثیر آن استفاده می کنند. میوه ها وقتی می رسند زرد یا نارنجی رنگ می شوند و بذرها را می توان از داخل آن بیرون آورد و پوشش روی آنها را تمیز کرد و در فصل بهار کاشت.عمق کاشت بسیار کم است و فقط لازم است تا لایه نازکی از بستر کاشت بر روی انان قرار گیرد. دمای مناسب سبز کردن بذر حدود 20 درجه سانتیگراد است و جوانه زنی طی چند هفته روی می دهد. حدود دو یا سه سال طول می کشد تا گیاه حاصل از رویش بذر به توانایی گلدهی برسد.



Pink Calla Lily Pink Calla Lily

هشدار - عوارض جانبی


هشدار : تمام قسمت های این گیاه سمی هستند و ریزوم سمی ترین بخش آن است.این گیاه را از دسترس کودکان و حیوانات خانگی که ممکن است با بازی و مصرف این گیاه مسموم شوند دور نگه دارید.



Pink arum, Arum lily Pink arum, Arum lily



منابع :
http://apps.rhs.org.uk/advicesearch/profile.aspx?p
http://davesgarden.com/guides/pf/go/37981
http://en.hortipedia.com/wiki/Zantedeschia_rehmann
http://en.wikipedia.org/wiki/Zantedeschia_rehmanni
http://greenhorticulture.persianblog.ir/post/193
http://www.guide-to-houseplants.com/pink-calla-lil
http://www.monrovia.com/plant-catalog/plants/2838/


 
 
 


گياهان ديگر از همين جنس :
 



گياهان ديگر از همين خانواده :
 
  

نظرات و پرسشهای کاربران

پایگاه اینترنتی نارگیل به عنوان یکی از اولین سایت های تخصصی و جامع ترین دایره المعارف گل و گیاه و باغبانی فعالیت خود را از سال ۱۳۸۷ آغاز کرده و از سال ۱۳۹۱ امکان خرید اینترتی محصولات مرتبط با این حوزه مانند انواع گل و گیاه و بذر، خاک و کود های کشاورزی، سموم دفع آفات و ابزار باغبانی را برای علاقه مندان گل و گیاه فراهم نموده است.
© 2024 تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به نارگیل است. استفاده از مطالب در رسانه های آموزشی با ذکر منبع و لینک به صفحه مربوطه بلا مانع است.