١١/٤/١٤٣٦ --- 2/1/2015 --- ۱۳۹۳ يکشنبه ۱۲ بهمن امروز
 
پایگاه اطلاع رسانی گل و گیاه، باغبانی و فضای سبز
    صفحه اصلی  | پرسش و پاسخ  | خدمات  | فروشگاه  | نقشه سایت  | تماس با ما  | RSS
لینک های اصلی
 
تصویر روز
طراحی و اجرای فضای سبز
آمار بازدید سایت
بازدید کننده آنلاین :  323  نفر
بازدید امروز :  27071  بازدید
بازدید دیروز :  28981  بازدید
سنبل  -  COMMON HYACINTH
HYACINTHUS ORIENTALIS : نام علمی
  ASPARAGACEAE  - مارچوبگان : خانواده
جنوب غربی آسیا ، جنوب و مرکز ترکیه ، شمال غرب سوریه ، لبنان و شمال فلسطین اشغالی : بومی منطقه
Dutch hyacinth, Roman hyacinth, Garden Hyacinth or Dutch Hyacinth : نام های دیگر
خاک و تغذیه دمای ایده آل محیط آبیاری و رطوبت نور محیط
خاک سبک حاوی خاک شن‌دار و خاکبرگ وکمپوست و کود پوسیده دامی
10 درجه سانتیگراد
کمی مرطوب
خیلی زیاد

سنبل:

سنبل یک گیاه گلدار چند ساله پیازی در خانواده Asparagaceae، بومی جنوب غربی آسیا ، جنوب و مرکز ترکیه ، شمال غرب سوریه ، لبنان است. این گیاه در قرن 16 به اروپا وارد شده است.
حدود 95% از نیاز جهانی سنبل ، در کشور هلند تولید می شود. از اینرو به این گل ، سنبل هلند نیز گفته می شود. این گیاه ، علفی و پیاز دار می باشد که با تولید گلچه های زنگوله ای شکل ، گل آذین خوشه ای ایجاد می کند. رنگ گل ها ، سفید ، زرد ، صورتی، قرمز ، بنفش و.. می باشد که معمولا رنگ غالب ، بنفش است. لازم به ذکر است سنبل وحشی یا سنبل ایرانی که بصورت خودرو دیده می شود . کلاغک یا موسکاری می باشد که از انواع سنبل نبوده و فقط با سنبل هم خانواده است.
این گیاه میتواند به بلندی 15 تا 20 سانتیمتر برسد و گل های زودرس آن بشکل خوشه انتهای ساقه گوشتی معمولا از نیمه اسفند تا فروردین باز میشود و به رنگهای سفید ، قرمز ، آبی ، بنفش ، صورتی و زرد و غیره است.
سنبل انواع کم پر و پر پر دارد که در ارقام پرپر حالت استوانه ای شکل گل آذین مشخص تر می باشد. ( سنبل های موجود در ایران اغلب کم پر هستند). تعداد گلبرگ ها در انواع کم پر و پر پر فرق نمی کند بلکه تعداد گلچه ها متفاوت می باشد. با توجه به اینکه منشا سنبل نواحی مدیترانه ای می باشد ، مناطقی که زمستان و بهار سرد و مرطوب و تابستان گرم و خشک دارند ، برای سنبل کاری مناسب ترین می باشند. ( سنبل گرما را برای انگیزش گل و سرما را برای تکمیل اندام های خود نیاز دارد).
برای نگهداری سنبل در منزل پیازهای پرورش یافته مخصوص مورد نیاز است که معمولا پس از یکبار گل دادن غیر قابل استفاده میشوند مگر اینکه در خاک مناسبی رشد کرده باشند که در این صورت هم ممکن است پیازچه ها دوسال طول بکشد تا گل بدهند .
در واقع سنبل یک گیاه آپارتمانی نیست ولی هنگام شکفتن گل‌هایش در آنجا ارج می‌یابد. معمولا برای این منظور بیش‌تر به سراغ سنبل‌های هلندی می‌روند، یعنی نژادی که خوشه‌ی متراکمی از گل‌های معطر و به رنگ‌های مختلف (سفید، زرد روشن، سرخ، قرمز، بنفش و یا آبی) می‌دهد.
کشت مصنوعی سنبل‌ها برای استفاده از آن‌ها در آپارتمان با انتخاب پیازی درشت که پیرامون آن دست کم 16 سانتیمتر باشد آغاز می‌شود. آنگاه چنین پیازی را در گلدانی کوچک و در خاکی سبک و سالم که حاوی خاک شن‌دار و خاک‌برگ باشد می‌کارند به صورتی که بیش از دو سوم پیاز داخل خاک نشود. آنگاه آن را در محلی خنک و یا داخل یک شاسی شیشه‌ای قرار می‌دهند و روی پیاز را با خاک سبکی می‌پوشانند و مدت شش هفته در این شرایط نگهداری می‌کنند و بالاخره گلدان را به محلی که حرارتی معتدل دارد می‌آورند و در اینجاست که به زودی شروع به گل دادن می‌کند.
این گیاه را در آپارتمان می توان درون پیت ، ماسه و یا آب پرورش داد . برای نگهداری آن در آب به گلدانهای مخصوصی نیاز دارد که دارای دهانه ای گشاد و گلوگاهی باریک باشند ، بقسمی که آب ریشه ها را فرا گرفته و مماس با انتهای پیاز گل باشد.
سنبل ، در تاریکی مطلق ریشه تولید میکند . بنابراین بهتر است بدین منظور پیاز را در قفسه آشپزخانه گذارده و حرارتی معادل 9 – 11 درجه سانتیگراد برای آن فراهم نمود .
پیازهائیکه در شن خوابانده شده اند را لازم است با گلدان در نقطه ای از باغچه که از خطر یخبندان محفوظ باشد دفن نمود .
برای اینکه بیرون آوردن گلدان از خاک در زمستان آسان شود می توان قبلا پوششی اطراف گلدان قرار داد .
هیچگاه گیاه را در مکانی که خیلی گرم باشد قرار ندهید
هرچه می توانید بر روی برگها آب بپاشید تا شادابی خود را حفظ کنند
برای کاشتن آن‌ها در تُنگ‌های بلورین نیز همین شیوه به کار می‌رود. بدین معنی که ابتدا آن‌ها را در محلی تاریک و در حرارتی بین 8 تا 10 درجه‌ی سانتیگراد نگهداری می‌کنند تا ریشه‌ها به حد کافی رشد نمایند و سپس آن‌ها را به آپارتمان‌های نسبتا گرم با حرارت ملایم می‌برند تا به گل بنشینند. گل سنبل در گلدان، جام یا تُنگ بلورین بین ماه‌های دی و فروردین به دست می‌آید.
· ارقامی که پیش از دی ماه گل می دهند: سوخ در تیر برداشت شده و در انبار 29 درجه سانتیگراد انبار می شود. در طول 5-4 هفته اول انبار داری ، دما به تدریج به 27 ، 23 ، 20 درجه سانتیگراد رسانیده می شود زمانی که گل داخل سوخ تشکیل شد، دما را به 17 درجه سانتیگراد می رسانند. · ارقامی که دی ماه گل می دهند: سوخ در تیر برداشت شده و در انبار 26 درجه سانتیگراد انبار می شود. برخی ارقام برای تشکیل گل به بیش از یک تا دو فته در انبار 26 درجه می مانند. پس از آن ، سوخ ها تا زمان کاشت در دمای 17 درجه سانتیگراد نگاه داشته می شوند. در مورد سایر ارقام ، باید سوخ ها را پس از برداشت تا اواسط مهر در دمای 26 درجه سانتیگراد نگهداری کرد . سپس تا زمان کاشت دمای انبار، 17 درجه سانتیگراد باشد. زمان کاشت سنبل اوایل تا اواسط پاییز ( حدودا آبان ، آذر) می باشد. در کشت سوخ ها باید دقت شود که نوک پیاز ها چند سانتیمتر بالاتر از سطح خاک قرار گیرند. بعد از کاشت پیاز ها باید آنها را آبیاری کرد و گلدان ها را به محلی سرد انتقال داد تا ریشه ها تکامل یابند. بعد به تدریج آنها را به محل گرمتری منتقل می کنیم تا برگ ها ظاهر شوند و در گلخانه های سرد به گل روند. در زمان حمل گلدان های سنبل ، با قرار دادن دو قیم در دو طرف پیاز گل و بستن خوشه گل به این قیم ها از شکستن آن ها جلوگیری می کنیم. برداشت سنبل ها زمانی که رنگ گلچه های پایینی مشخص شدند ، سنبل های گلدانی را می توان برای فروش بسته بندی کرد پس از 4 -2 روز گل ها کاملا باز می شوند. می توان آ نها را به مدت 4 هفته در دمای ) 0-2–( نگهداری کرد. گل بریدنی سنبل به همراه صفحه پایگاهی به فروش می رسد و نیاز به ریکات کردن ( زدن پایین ساقه) نیست. زمان برداشت گل بریدنی سنبل نیز مانند گل گلدانی آن است.
روش های تکثیر سنبل: - بذر ( برای به نژادی) - کشت بافت - ته برداری (Scooping) - ته شکافی(Scoring)
بذر سنبل حالت کاغذی دارد و افزایش به روش بذری 6-4 سال زمان نیاز دارد ( تا گیاه گل دهد.) سوخ سنبل یکساله است و کیفیت گلها در سال دوم مطلوب نمی باشد. (از برخی سوخ ها نظیر سوخ نرگس ، می توان چند سال گل با کیفیت خوب بدست آورد). سنبل به طور طبیعی سوخک کمی تولید می کند ؛ به منظور تولید سوخک بیشتر ، بکار گیری دو روش ته شکافی و ته برداری مرسوم است.
ته برداری (Scooping): در این روش با چاقوی انحنا دار، صفحه پایگاهی سوخ بصورت افقی ، برداشته می شود. در قسمت های برش داده شده تعداد زیادی سوخک تولید می شود که می توانیم آنها را کشت کنیم. اجرای این روش مهارت خاصی می طلبد.
ته شکافی(Scoring): در این روش نیز به منظور تولید سوخک بیشتر، با استفاده از چاقو برش هایی در صفحه پایگاهی سوخ ایجاد می شود. بعد از برداشت گل ها، باید برگ ها را به منظور تغذیه سوخ ، روی گیاه نگه داشت. سنبل گلی نوروزی می باشد. در تیر و مرداد که گلدهی تمام شده است ، سوخ های سنبل را در می آوریم .(در بهار، وقتی سنبل گل دارد ، مواد ذخیرهای از سوخ خارج شده و سوخ چروکیده است. اما در تابستان که سوخ های بدون گل را از خاک خارج می کنیم می بینیم که ، سوخ ها شاداب هستند.). پس از خارج نمودن سوخ از خاک (در تابستان) می توان از تیمار هایی نظیر تیمار دمایی برای زود گلدهی استفاده کرد .
Hyacinthus Orientalis حاوی آلکالوئید سمی است و اگر در مقادیر زیاد مصرف شود خطرناک است

: منابع  

تصاویر گیاه سنبل:

با در نظر گرفتن مواردی چون زیبایی، خواص دارویی، کاربرد های صنعتی، مقاومت در برابر شرایط محیطی و آفات، سهولت دسترسی برای خرید و ... به این گیاه از 1 تا 10 نمره دهید :
 

 
 
یاسی
سلام.پیاز سنبل من تقریبا 2 سانت جوونه زده. تو گلدونم هست...فکر کنم خاک معمولی داره.الان چیکارش کنم؟آب چقدر باید بش بدم؟ کجا بذارمش؟خاکشو چطوری عوض کنم؟؟ تورو خدا یه راهنمایی خوب منو بکنید که این گلم خراب نشه!! ثبت پاسخ
1 امتیاز
نارگیل : پیازها نیاز به یک دوره آماده سازی تاریکی در دمای حدود °C 4 به مدت10 -6 هفته دارند. می توان گلدان را در یک کیسه پلاستیک سیاه قرار داد و در یک انبار نگهداری کرد. هر گرمایی در این مرحله زیانبار است . در این مدت کمپوست باید پیوسته مرطوب باشد. وقتی که جوانه ها به طول cm 5-5/2 رسیدند گلدان را به یک مکان خنک با دمای حدود C °10 منتقل میکنیم و در محلی سایه می گذاریم . پس از چند روز گلدان را به نزدیک پنجره منتقل می کنیم . در این مرحله برگها رشد می کنند و پس از چند هفته غنچه های گل ظاهر می شوند. اکنون گلدان را به محلی روشن ولی بدور از تابش مستقیم آفتاب ، بدور از جریان باد و دور از بخاری منتقل می کنیم . دمای°C 21-15 مطلوب است . کمپوست را پیوسته مرطوب نگه می داریم . بهتر است گاهی گلدانها را بچرخانیم تا رشد یکنواخت داشته باشند. با کود مایع گیاه را تغذیه می کنیم.
نیلوفر
سلام کلدان سنبل خریده ام ک دو گل دارد و یکی را برای درسم بریدم آیا اونیکه در گلدان است خراب میشود؟ ثبت پاسخ
1 امتیاز
نارگیل : خیردر حال حاضر خرابنمیشود.البته با گرم شدن هوا فصل گلدهی این گیاه نیز تمام شده وازبین خواهد رفت
ليلا
سلام طريقه كاشت سنبل مخصوص سفره سال نو را ميخواستم اگه ميشه بطور كامل توضيح بديد ثبت پاسخ
2 امتیاز
نارگیل : البته به عنوان گیاه آپارتمانی عملی نیست . 4-3 سال طول می کشد تا پیازچه ها به اندازه ی کافی برسند. کاشت بذر نیز در مخلوط خاک شنی امکان پذیر است اما تا زمان گلدهی 6 سال به طول می انجامد. پیازهای بزرگ را می توان برای زودتر به گل نشاندن فورسه کرد . روش های فورسه کردن شامل نگهداری پیازها در محیط تاریک و سرد است تا ریشه ها رویش یابند و سپس برای توسعه برگ وگل نور و گرمای بیشتر تامین کرد. پیازهایی باید انتخاب شوند که اندازه خوبی داشته ، عاری از بیماری و سفت باشند . لایه ای از کمپوست مرطوب در گلدان می ریزیم و پیازها را روی آن قرار می دهیم . پیاز ها باید نزدیک یکدیگر ولی نه چسبیده به هم باشند. بر روی آنها کمپوست افزوده و کمی فشرده می کنیم. راس پیازها باید بالای سطح کمپوست باشد. مراقبت پس از کاشت: پیازها نیاز به یک دوره آماده سازی تاریکی در دمای حدود °C 4 به مدت10 -6 هفته دارند. می توان گلدان را در یک کیسه پلاستیک سیاه قرار داد و در یک انبار نگهداری کرد. هر گرمایی در این مرحله زیانبار است . در این مدت کمپوست باید پیوسته مرطوب باشد. مراقبت درطی رشد : وقتی که جوانه ها به طول cm 5-5/2 رسیدند گلدان را به یک مکان خنک با دمای حدود C °10 منتقل میکنیم و در محلی سایه می گذاریم . پس از چند روز گلدان را به نزدیک پنجره منتقل می کنیم . در این مرحله برگها رشد می کنند و پس از چند هفته غنچه های گل ظاهر می شوند. اکنون گلدان را به محلی روشن ولی بدور از تابش مستقیم آفتاب ، بدور از جریان باد و دور از بخاری منتقل می کنیم . دمای°C 21-15 مطلوب است . کمپوست را پیوسته مرطوب نگه می داریم . بهتر است گاهی گلدانها را بچرخانیم تا رشد یکنواخت داشته باشند. با کود مایع گیاه را تغذیه می کنیم.
زینت
سلام سال خوبی داشته باشید.گل سنبلی دارم که در خانه نگهداریش میکنم هر روز بهش آب میدم.از گلدون کوچک جابجاش کردم به گلدان بزرگتری و خاکش کود حیوانی هم داشت. بعد روزی یک لیوان آب بهش میدادم یه روز بعد جابجایی دیگه بونداشت خشک هم شد ولی ساقه و برگهاش سبز ماند.دوباره به گلدون کوچیک برگردوندمش و خاک حیوانیشم برداشتم هنوز ساقه و برگش سبزه مثل قبله و گلهای خشکش همینجورباقی مونده درپرورش گل مبتدیم ونمیدونم با این گل بایدچیکارکنم تا دوباره همونجور معطرو زیبا برگرده لطفاراهنماییم کنید با تشکر ثبت پاسخ
1 امتیاز
نارگیل : فصل گلدهی سنبل تمام شده.گلهای سنبل با گرم شدن هوا از بین میرود.برای گلدهی باید تا سال بعد منتطر بمانید.
پوریا تهرانی
با عرض سلام و تشکر فراوان برای یک چنین سایتی با سطح علمی بالا من به کمک اطلاعات مندرج دراین سایت تونستم پیاز سنبل هامو به گل بنشونم اما متاسفانه دوروزه گلهای سنبل رو به زردی و خشکی دارن می رن الان حدودا یک هفتست ک داره شروع به گل دادن می کنه اما متاسفانه با این مشکل مواجه شدم!!! لطفا راهنماییم کنین:-) ثبت پاسخ
1 امتیاز
نارگیل سلام : در مورد شرایط نگهداری توضیح دهید . نور ، ابیاری ، دما . سنبل باید در جای خنک نگهداری شود . در این شرایط دوام گل بیشتر میشود .
شیوا ک
باسلام.پیاز سنبل را در خاک کاشتم ودر جای تاریک گذاشتم.کی به جای پر نور منتقلش کنم؟وقتی که جوانه برگهایش ظاهر شد؟ ثبت پاسخ
1 امتیاز
Nargil بله.وقتی جوانه ها بیرون از بستر آمدند دوره ی سرمایی پیاز ها به اتمام رسیده و شما میتوانید پیازهارا به مکانی گرمتر پرنورتر منتقل نمائید..
آرش صادق
سلام من می خواستم بعد اتمام شدن گل های سنبل بکارم باخچه خراب نشه گفتن این کار بهتر است هم زیاد تکثیر میشه پیاز هانظر شما چه است در زمندر کنار این ها لاله و لیلیوم هم است راهنمای ام کنید ثبت پاسخ
1 امتیاز
نارگیل پس از آنکه گلهای سنبل تمام شد باید نیمی از برگهای آنرا بریده وماه خرداد و تیر که برگ های باقیمانده زرد شده و خشکید پیازها را از زمین خارج کرده وپس از آنکه چند روز در معرض هوا گذارده و رطوبت آنرا گرفتند آنها را در انبار یااطاق خشک و تاریک برای کاشتن سال بعد نگهداری نمایند .ویا میتوانید در باغچه نگهدارید تا سال بعد دوباره گل بدهد وهمزمان با سایر گیاهان باغچه ابیاری شود
0 امتیاز
آرش صادق
0 امتیاز
آرش صادق لطفا راهنمای ام کنید 
fatemeh f
سلام خسته نباشی من یک پیاز سنبل از سال قبل داشتم و در اسفند ماه این این پیاز و کاشتم و تا حالا به اندازه 5 سانتی متر بیشتر نیست و سر این جوانه ها در حال زرد شدن هست باید چه کار کنم؟این گل و در گلدانی کاشتم و پشت پنجره قرار دادم لطفا راهنماییم کنید ثبت پاسخ
1 امتیاز
نارگیل پیاز سنبل برای گل دهی نیازمند هست که یک دوره سرما را سپری کند مثلا پیاز را اوایل دی می کارند و یا اینکه پیاز را در یخچال در دمای 3 درجه نگهداری کرده و به محض ظاهر شدن ریشه ها و جوانه ها در گلدان کاشته و در دمای گرم تری 15 تا 20 نگهداری کرده تا برگ ها رشد کنند در غیر این صورت گل نخواهد داد.
نیلوفر اف
لطفا بیشتر روش ته برداری سنبل رو توضیح و آموزش بدین
ثبت پاسخ
1 امتیاز
Nargil برای اینکه از یک پیاز سنبل بخواهند پیازهای کوچک گرفته آنرا زیادکنند ، باید یک ماه قبل از موقع کاشتن ته پیاز را بشکل مخروط کوچکی با چاقو درآورده یا آنرا بشکل صلیب شکاف داده بگذارند جای برش خوب بخشکد . آنوقت آن پیاز رادر عمق کمتری از پیازهای دیگر که برای گل آن می کارند بکارند .
1 امتیاز
Nargil سلام یکی از روش های ازدیاد پیاز سنبل روش ته برداری است در این روش صفحه پایه ای پیاز (طبق پیاز) به صورت افقی توسط یک چاقوی کوچک برداشته می شود سپس آن را در مای 21 درجه سانتیگراد و محل تاریک به مدت 2 هفته قرار می دهند در طول هفته سوم که سوخک ها شروع به تشکیل شدند کردند باید درجه حرارت را به 23 درجه و رطوبت را به 85 درصد افزایش دهید هنگامی که ریشه ها ظاهر شدند می توانید سوخک هارا در خاک مناسب بکارید.
0 امتیاز
نیلوفر اف منظورتون اینه که باید پیاز رو ته برداری کنیم و با ماسه بپوشونیم و توی یخچال قرار بدیم تا پیاز های جدید تولید بشه بعد اون ها رو توی عمق کمتری نسبت به پیاز های دیگه بکاریم؟؟؟؟

یا اینکه باید ته برداری کنیم و توی خاک بزاریم؟؟

چه عمقی؟؟؟

الان که من یک پیاز دارم که ریشه و ساقه ی قدیمی داره باید ریشه هارو ببرم و توی خاک قرار بدم؟؟

ببخشید خوب متوجه نشدم
سحر
من سنبل هلندي براي عيد خريداري كردم. ولي در حال پژمرده شدن است. آيا سال ديگر دوباره جوانه مي زند؟ مقدار آبي كه بايد به گل بدهم چقدر است؟ ثبت پاسخ
1 امتیاز
نارگیل : خیر فصل گلدهی این گیاه به پایان رسیده وبا گرم شدن هوا گلهای ان از بین میرود. گلهای پژمرده را می بریم ( نه ساقه ی گل دهنده را ) . به تغذیه و آبیاری گلدان ادامه می دهیم تا برگها پژمرده شوند. پیازها را از گلدان خارج کرده و پس از خشک شدن ، برگ های مرده را حذف می کنیم و در محل خشک وخنک پیاز را نگهداری می کنیم. آنها را در پاییز در باغچه می کاریم. مقدار ابیاری در بهار 2-3بار در هفته

فروشگاه اینترنتی نارگیل
  ورود به تالار گفتگوی گروهی در خصوص سنبل
برای ثبت نظر و یا پرسش میبایست در سایت عضو باشید و به سیستم وارد شوید . ورود


از همین خانواده :
زنگوله آبی اسپانیایی
گل مريم
آگاوِ ویکتوریا - رجیون
سرخس مارچوبه
گل برف


© تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به نارگیل است. استفاده از مطالب در رسانه های آموزشی بلا مانع است
آخرین مطالب :


مقالات پر بازدید :


صفحه اصلی  | پرسش و پاسخ  | خدمات  | فروشگاه  | نقشه سایت  | تماس با ما  | RSS
فهرست گل و گیاه   |  نمایشگاههای گل و گیاه   |  اخبار گل و گیاه   |  مقالات گل و گیاه   |  مؤسسات گل و گیاه
ورود / عضویت
به مطالب اين صفحه امتياز دهيد

--------------------
به سايت نارگیل امتياز دهيد