٧/١١/١٤٣٥ --- 9/2/2014 --- ۱۳۹۳ سه شنبه ۱۱ شهريور امروز
 
پایگاه اطلاع رسانی گل و گیاه، باغبانی و فضای سبز
    صفحه اصلی  | پرسش و پاسخ  | خدمات  | فروشگاه  | نقشه سایت  | تماس با ما  | RSS
لینک های اصلی
 
تصویر روز
طراحی و اجرای فضای سبز
آمار بازدید سایت
بازدید کننده آنلاین :  153  نفر
بازدید امروز :  16587  بازدید
بازدید دیروز :  20217  بازدید
سنبل  -  COMMON HYACINTH
HYACINTHUS ORIENTALIS : نام علمی
  ASPARAGACEAE  - مارچوبگان : خانواده
جنوب غربی آسیا ، جنوب و مرکز ترکیه ، شمال غرب سوریه ، لبنان و شمال فلسطین اشغالی : بومی منطقه
Dutch hyacinth, Roman hyacinth, Garden Hyacinth or Dutch Hyacinth : نام های دیگر
خاک و تغذیه دمای ایده آل محیط آبیاری و رطوبت نور محیط
خاک سبک حاوی خاک شن‌دار و خاکبرگ وکمپوست و کود پوسیده دامی
10 درجه سانتیگراد
کمی مرطوب
خیلی زیاد

سنبل:

سنبل یک گیاه گلدار چند ساله پیازی در خانواده Asparagaceae، بومی جنوب غربی آسیا ، جنوب و مرکز ترکیه ، شمال غرب سوریه ، لبنان است. این گیاه در قرن 16 به اروپا وارد شده است.
حدود 95% از نیاز جهانی سنبل ، در کشور هلند تولید می شود. از اینرو به این گل ، سنبل هلند نیز گفته می شود. این گیاه ، علفی و پیاز دار می باشد که با تولید گلچه های زنگوله ای شکل ، گل آذین خوشه ای ایجاد می کند. رنگ گل ها ، سفید ، زرد ، صورتی، قرمز ، بنفش و.. می باشد که معمولا رنگ غالب ، بنفش است. لازم به ذکر است سنبل وحشی یا سنبل ایرانی که بصورت خودرو دیده می شود . کلاغک یا موسکاری می باشد که از انواع سنبل نبوده و فقط با سنبل هم خانواده است.
این گیاه میتواند به بلندی 15 تا 20 سانتیمتر برسد و گل های زودرس آن بشکل خوشه انتهای ساقه گوشتی معمولا از نیمه اسفند تا فروردین باز میشود و به رنگهای سفید ، قرمز ، آبی ، بنفش ، صورتی و زرد و غیره است.
سنبل انواع کم پر و پر پر دارد که در ارقام پرپر حالت استوانه ای شکل گل آذین مشخص تر می باشد. ( سنبل های موجود در ایران اغلب کم پر هستند). تعداد گلبرگ ها در انواع کم پر و پر پر فرق نمی کند بلکه تعداد گلچه ها متفاوت می باشد. با توجه به اینکه منشا سنبل نواحی مدیترانه ای می باشد ، مناطقی که زمستان و بهار سرد و مرطوب و تابستان گرم و خشک دارند ، برای سنبل کاری مناسب ترین می باشند. ( سنبل گرما را برای انگیزش گل و سرما را برای تکمیل اندام های خود نیاز دارد).
برای نگهداری سنبل در منزل پیازهای پرورش یافته مخصوص مورد نیاز است که معمولا پس از یکبار گل دادن غیر قابل استفاده میشوند مگر اینکه در خاک مناسبی رشد کرده باشند که در این صورت هم ممکن است پیازچه ها دوسال طول بکشد تا گل بدهند .
در واقع سنبل یک گیاه آپارتمانی نیست ولی هنگام شکفتن گل‌هایش در آنجا ارج می‌یابد. معمولا برای این منظور بیش‌تر به سراغ سنبل‌های هلندی می‌روند، یعنی نژادی که خوشه‌ی متراکمی از گل‌های معطر و به رنگ‌های مختلف (سفید، زرد روشن، سرخ، قرمز، بنفش و یا آبی) می‌دهد.
کشت مصنوعی سنبل‌ها برای استفاده از آن‌ها در آپارتمان با انتخاب پیازی درشت که پیرامون آن دست کم 16 سانتیمتر باشد آغاز می‌شود. آنگاه چنین پیازی را در گلدانی کوچک و در خاکی سبک و سالم که حاوی خاک شن‌دار و خاک‌برگ باشد می‌کارند به صورتی که بیش از دو سوم پیاز داخل خاک نشود. آنگاه آن را در محلی خنک و یا داخل یک شاسی شیشه‌ای قرار می‌دهند و روی پیاز را با خاک سبکی می‌پوشانند و مدت شش هفته در این شرایط نگهداری می‌کنند و بالاخره گلدان را به محلی که حرارتی معتدل دارد می‌آورند و در اینجاست که به زودی شروع به گل دادن می‌کند.
این گیاه را در آپارتمان می توان درون پیت ، ماسه و یا آب پرورش داد . برای نگهداری آن در آب به گلدانهای مخصوصی نیاز دارد که دارای دهانه ای گشاد و گلوگاهی باریک باشند ، بقسمی که آب ریشه ها را فرا گرفته و مماس با انتهای پیاز گل باشد.
سنبل ، در تاریکی مطلق ریشه تولید میکند . بنابراین بهتر است بدین منظور پیاز را در قفسه آشپزخانه گذارده و حرارتی معادل 9 – 11 درجه سانتیگراد برای آن فراهم نمود .
پیازهائیکه در شن خوابانده شده اند را لازم است با گلدان در نقطه ای از باغچه که از خطر یخبندان محفوظ باشد دفن نمود .
برای اینکه بیرون آوردن گلدان از خاک در زمستان آسان شود می توان قبلا پوششی اطراف گلدان قرار داد .
هیچگاه گیاه را در مکانی که خیلی گرم باشد قرار ندهید
هرچه می توانید بر روی برگها آب بپاشید تا شادابی خود را حفظ کنند
برای کاشتن آن‌ها در تُنگ‌های بلورین نیز همین شیوه به کار می‌رود. بدین معنی که ابتدا آن‌ها را در محلی تاریک و در حرارتی بین 8 تا 10 درجه‌ی سانتیگراد نگهداری می‌کنند تا ریشه‌ها به حد کافی رشد نمایند و سپس آن‌ها را به آپارتمان‌های نسبتا گرم با حرارت ملایم می‌برند تا به گل بنشینند. گل سنبل در گلدان، جام یا تُنگ بلورین بین ماه‌های دی و فروردین به دست می‌آید.
· ارقامی که پیش از دی ماه گل می دهند: سوخ در تیر برداشت شده و در انبار 29 درجه سانتیگراد انبار می شود. در طول 5-4 هفته اول انبار داری ، دما به تدریج به 27 ، 23 ، 20 درجه سانتیگراد رسانیده می شود زمانی که گل داخل سوخ تشکیل شد، دما را به 17 درجه سانتیگراد می رسانند. · ارقامی که دی ماه گل می دهند: سوخ در تیر برداشت شده و در انبار 26 درجه سانتیگراد انبار می شود. برخی ارقام برای تشکیل گل به بیش از یک تا دو فته در انبار 26 درجه می مانند. پس از آن ، سوخ ها تا زمان کاشت در دمای 17 درجه سانتیگراد نگاه داشته می شوند. در مورد سایر ارقام ، باید سوخ ها را پس از برداشت تا اواسط مهر در دمای 26 درجه سانتیگراد نگهداری کرد . سپس تا زمان کاشت دمای انبار، 17 درجه سانتیگراد باشد. زمان کاشت سنبل اوایل تا اواسط پاییز ( حدودا آبان ، آذر) می باشد. در کشت سوخ ها باید دقت شود که نوک پیاز ها چند سانتیمتر بالاتر از سطح خاک قرار گیرند. بعد از کاشت پیاز ها باید آنها را آبیاری کرد و گلدان ها را به محلی سرد انتقال داد تا ریشه ها تکامل یابند. بعد به تدریج آنها را به محل گرمتری منتقل می کنیم تا برگ ها ظاهر شوند و در گلخانه های سرد به گل روند. در زمان حمل گلدان های سنبل ، با قرار دادن دو قیم در دو طرف پیاز گل و بستن خوشه گل به این قیم ها از شکستن آن ها جلوگیری می کنیم. برداشت سنبل ها زمانی که رنگ گلچه های پایینی مشخص شدند ، سنبل های گلدانی را می توان برای فروش بسته بندی کرد پس از 4 -2 روز گل ها کاملا باز می شوند. می توان آ نها را به مدت 4 هفته در دمای ) 0-2–( نگهداری کرد. گل بریدنی سنبل به همراه صفحه پایگاهی به فروش می رسد و نیاز به ریکات کردن ( زدن پایین ساقه) نیست. زمان برداشت گل بریدنی سنبل نیز مانند گل گلدانی آن است.
روش های تکثیر سنبل: - بذر ( برای به نژادی) - کشت بافت - ته برداری (Scooping) - ته شکافی(Scoring)
بذر سنبل حالت کاغذی دارد و افزایش به روش بذری 6-4 سال زمان نیاز دارد ( تا گیاه گل دهد.) سوخ سنبل یکساله است و کیفیت گلها در سال دوم مطلوب نمی باشد. (از برخی سوخ ها نظیر سوخ نرگس ، می توان چند سال گل با کیفیت خوب بدست آورد). سنبل به طور طبیعی سوخک کمی تولید می کند ؛ به منظور تولید سوخک بیشتر ، بکار گیری دو روش ته شکافی و ته برداری مرسوم است.
ته برداری (Scooping): در این روش با چاقوی انحنا دار، صفحه پایگاهی سوخ بصورت افقی ، برداشته می شود. در قسمت های برش داده شده تعداد زیادی سوخک تولید می شود که می توانیم آنها را کشت کنیم. اجرای این روش مهارت خاصی می طلبد.
ته شکافی(Scoring): در این روش نیز به منظور تولید سوخک بیشتر، با استفاده از چاقو برش هایی در صفحه پایگاهی سوخ ایجاد می شود. بعد از برداشت گل ها، باید برگ ها را به منظور تغذیه سوخ ، روی گیاه نگه داشت. سنبل گلی نوروزی می باشد. در تیر و مرداد که گلدهی تمام شده است ، سوخ های سنبل را در می آوریم .(در بهار، وقتی سنبل گل دارد ، مواد ذخیرهای از سوخ خارج شده و سوخ چروکیده است. اما در تابستان که سوخ های بدون گل را از خاک خارج می کنیم می بینیم که ، سوخ ها شاداب هستند.). پس از خارج نمودن سوخ از خاک (در تابستان) می توان از تیمار هایی نظیر تیمار دمایی برای زود گلدهی استفاده کرد .
Hyacinthus Orientalis حاوی آلکالوئید سمی است و اگر در مقادیر زیاد مصرف شود خطرناک است

: منابع  

تصاویر گیاه سنبل:

با در نظر گرفتن مواردی چون زیبایی،مقاومت در برابر شرایط محیطی و آفات، سهولت تهیه ، قیمت مناسب ،خواص و ... به این گیاه از 1 تا 10 نمره دهید :
 

 
نظرات و پرسش های کاربران:
 
با سلام، تشکر و تبریک سال نو، می خواستم بدونم آبیاری گل سنبل هر چند وقت یکبار باید انجام بشه. ممنون پاسخ
1 امتیاز
نارگیل : در فصل بهار 3-2 بار در هفته
ليلا
سلام طريقه كاشت سنبل مخصوص سفره سال نو را ميخواستم اگه ميشه بطور كامل توضيح بديد پاسخ
2 امتیاز
نارگیل : البته به عنوان گیاه آپارتمانی عملی نیست . 4-3 سال طول می کشد تا پیازچه ها به اندازه ی کافی برسند. کاشت بذر نیز در مخلوط خاک شنی امکان پذیر است اما تا زمان گلدهی 6 سال به طول می انجامد. پیازهای بزرگ را می توان برای زودتر به گل نشاندن فورسه کرد . روش های فورسه کردن شامل نگهداری پیازها در محیط تاریک و سرد است تا ریشه ها رویش یابند و سپس برای توسعه برگ وگل نور و گرمای بیشتر تامین کرد. پیازهایی باید انتخاب شوند که اندازه خوبی داشته ، عاری از بیماری و سفت باشند . لایه ای از کمپوست مرطوب در گلدان می ریزیم و پیازها را روی آن قرار می دهیم . پیاز ها باید نزدیک یکدیگر ولی نه چسبیده به هم باشند. بر روی آنها کمپوست افزوده و کمی فشرده می کنیم. راس پیازها باید بالای سطح کمپوست باشد. مراقبت پس از کاشت: پیازها نیاز به یک دوره آماده سازی تاریکی در دمای حدود °C 4 به مدت10 -6 هفته دارند. می توان گلدان را در یک کیسه پلاستیک سیاه قرار داد و در یک انبار نگهداری کرد. هر گرمایی در این مرحله زیانبار است . در این مدت کمپوست باید پیوسته مرطوب باشد. مراقبت درطی رشد : وقتی که جوانه ها به طول cm 5-5/2 رسیدند گلدان را به یک مکان خنک با دمای حدود C °10 منتقل میکنیم و در محلی سایه می گذاریم . پس از چند روز گلدان را به نزدیک پنجره منتقل می کنیم . در این مرحله برگها رشد می کنند و پس از چند هفته غنچه های گل ظاهر می شوند. اکنون گلدان را به محلی روشن ولی بدور از تابش مستقیم آفتاب ، بدور از جریان باد و دور از بخاری منتقل می کنیم . دمای°C 21-15 مطلوب است . کمپوست را پیوسته مرطوب نگه می داریم . بهتر است گاهی گلدانها را بچرخانیم تا رشد یکنواخت داشته باشند. با کود مایع گیاه را تغذیه می کنیم.
علی
سلام من یه سنبل صورتی رنگ زیبا دارم امسال دومین باری بود که انو کاشتم اما پیاز خیلی ضعیف شده بود و هیچ گلی نداد و برگهای اون به 30 سانت رسیده بود.پیاز اصلی خیلی کوچک شده ولی پنج ششتا بچ کرده(پیاز کوچک) آیا میشه از پیاز برای کاشت دوباره استفاده کرد؟ چجور میتونم بچ هارو جدا کنم؟ خیلی کوچکن. فصل جدا کردن بچها کی هست ؟ ممنون میشم اگه به همه سوالام پاسخ بدید پاسخ
1 امتیاز
نارگیل برای گلدهی پیاز سنبل باید سرما ببیند.پیازها را پس از اتمام عمر گیاه(وقتی تمام برگها زرد شدند) از خاک در اورده ودر جای سرد،تاریک وخشک نگهداری کنید ودر پاییز در فضای ازاد بکارید
تعداد گلبرگ ها نوشته نشد که سه یا مضربی از سه هستند و یا 4و5ویا مضربی از انها
خوب بود اما تعداد گلبرگها که سه یا مضربی از انو یه 4و5ویا مضربی از ان پاسخ
1 امتیاز
نارگیل با سلام از توجه و تذکر شما تشکر میکنیم
نیلوفر اف
بهترین زمان برای کاشت سنبل در اهواز چه وقتیه؟؟ من یه پیاز سنبل خریدم که ریشه داره و ساقه هم داره ولی ساقه و ریشه اش قدیمیه و ایجور که پیداست قبلا گل داده.اینجور که شما گفتین سنبل فقط یه بار گل میده. خواستم بپرسم راه حلی نداره؟؟یا اینکه راه حلش ته برداریه؟؟؟ و اینکه خواستم خواهش کنم راجع به ته برداری بیشتر توضیح بدین و آموزش هم بدین پاسخ
2 امتیاز
Nargil سلام معمولا پیاز را در پاییز می کارند تا دوره سرمایی و گرمایی را طی کند و برای عید آماده شود با توجه به شرایط اهواز پیاز سنبل را از خاک جدا کرده و با ماسه مرطوب بپوشانید و در یخجال نگهداری کنید تا ریشه و ساقه ظهور پیدا کنند سپس در دمای بالاتری نگهداری کنید.15 درجه تا برگ ها ظاهر شوند نور غیر مستقیم باشد در صورتیکه ریشه دهی به خوبی انجام شده باشد برگ ها ظاهر می شنود مدت زمان این برنامه آماده سازی 13 هفته است.روش ته برداری نیازمند مهارت خاصی است :در این روش با چاقوی انحنا دار، صفحه پایگاهی سوخ بصورت افقی ، برداشته می شود(حذف طبق ). در قسمت های برش داده شده تعداد زیادی سوخک تولید می شود که می توانیم آنها را کشت کنیم. در این روش پیاز مادری از بین می رود.
1 امتیاز
Nargil سلام از روش آماده سازی پیاز برای سال بعد می توان استفاده کرد. در روش ته برداری :صفحه پایه ای پیاز به صورت افقی توسط چاقو برداشته می شود سپس ان را در محل تاریک و دمای 21 درجه به مدت 2 هفته قرار می دهند در طول هفته سوم که سوخک ها شروع به تشکیل شدند کردند درجه حرارت را به 23 با رطوبت 85 افزایش داده هنگامی که ریشه ها ظاهر شدند می توانید به خاک منتقل کنید.
0 امتیاز
نیلوفر اف منظورتون اینه که باید ساقهی قدیمی رو ببریم؟؟؟ریشه های قدیمی چطور؟؟؟
بعد من که گل رو واسه سال نو می خوام  دیر نیست؟؟؟(با توجه به شرایط اهواز)

یه خواهش هم داشتم
اگر میشه و امکانش هست روش برش زدن پیاز در روش ته برداری رو با تصویر نشون بدین ممنون میشم.
0 امتیاز
نیلوفر اف منظورتون رو از صفحه ی پایگاهی متوجه نشدم!!!

دلیل اینکه باید چاقو انحنا دار باشه چیه؟؟؟
Abbas Basiri
آیا میشه از گلهایی که دم عید دراومدن بذر به دست آرود و یا روش تکثیر از طریق پیاز چطوری هستش و منظور از سوخ و ته برداری و این اصطلاحات چی هستش!؟
پاسخ
1 امتیاز
نارگیل تکثیر بیشتر به وسیله پیاز رایج است .منظوز از سوخ همان پیاز هست . یکی از روش های ازدیاد پیاز سنبل روش ته برداری است در این روش صفحه پایه ای پیاز (طبق پیاز) به صورت افقی توسط یک چاقوی کوچک برداشته می شود سپس آن را در مای 21 درجه سانتیگراد و محل تاریک به مدت 2 هفته قرار می دهند در طول هفته سوم که سوخک ها شروع به تشکیل شدند کردند باید درجه حرارت را به 23 درجه و رطوبت را به 85 درصد افزایش دهید هنگامی که ریشه ها ظاهر شدند می توانید سوخک هارا در خاک مناسب بکارید.
مریم
سنبل من امسال گل داد اما ساقش کوتاه بود اگه بخوام پیازشو واس سال بعد داشته باشم چیکار کنم؟در ضمن سال بعد چه موقع بکارمش یا آب بدمش و تو چه محیطی باشه؟مرسی پاسخ
1 امتیاز
نارگیل : پس از گلدهی گلهای پژمرده را می بریم ( نه ساقه ی گل دهنده را ) . به تغذیه و آبیاری گلدان ادامه می دهیم تا برگها پژمرده شوند. پیازها را از گلدان خارج کرده و پس از خشک شدن ، برگ های مرده را حذف می کنیم و در محل خشک وخنک پیاز را نگهداری می کنیم. آنها را در پاییز در باغچه می کاریم.
حامد وطن پرست
با سلام پیازچه سنبلی خریدم طبق راهنمایی شما اونو تو انباری خنک نگه داشتم به محض جوونه زدن اوردم تو اتاق . حدود 30 سانت رشد کرده و جند تا بیشتر گل نداده ایا هوای اتاق تاثیر داشته؟ .تو چه درجهای تگهداریش کتم ؟ بیرون باشه بهتره یا تو اتاق. دمای اتاق 28 درجه پاسخ
1 امتیاز
Nargil بله.بعد از گلدهی هرچه دمای محیط خنکتر باشدحدودا(10-15درجه) در گل انگیزی ودوام گلها تاثیرمثبت خواهد داشت.دمای بیرون در زمستان به جهت احتمال سرمازدگی برایش مناسب نیست وبا ریسک همراه خواهد بود.فاصله گلدان با منابع حرارتی(مانند شوفاژ،بخاری و...)حداقل 3-2متر باشد.قاصله گلدان از پنجره باید حداقل نیم متر باشد(به علت سرمای پنجره)
فاطمه
پیاز سنبل را چگونه برای سال بعد نگهداری کنیم؟ پاسخ
1 امتیاز
نارگیل : پس از گلدهی گلهای پژمرده را می بریم ( نه ساقه ی گل دهنده را ) . به تغذیه و آبیاری گلدان ادامه می دهیم تا برگها پژمرده شوند. پیازها را از گلدان خارج کرده و پس از خشک شدن ، برگ های مرده را حذف می کنیم و در محل خشک وخنک پیاز را نگهداری می کنیم. آنها را در پاییز می کاریم.
پوریا تهرانی
با عرض سلام و تشکر فراوان برای یک چنین سایتی با سطح علمی بالا من به کمک اطلاعات مندرج دراین سایت تونستم پیاز سنبل هامو به گل بنشونم اما متاسفانه دوروزه گلهای سنبل رو به زردی و خشکی دارن می رن الان حدودا یک هفتست ک داره شروع به گل دادن می کنه اما متاسفانه با این مشکل مواجه شدم!!! لطفا راهنماییم کنین:-) پاسخ
1 امتیاز
نارگیل سلام : در مورد شرایط نگهداری توضیح دهید . نور ، ابیاری ، دما . سنبل باید در جای خنک نگهداری شود . در این شرایط دوام گل بیشتر میشود .
0 امتیاز
پوریا تهرانی

فروشگاه اینترنتی نارگیل
  ورود به تالار گفتگوی گروهی در خصوص سنبل
برای ثبت نظر و یا پرسش میبایست در سایت عضو باشید و به سیستم وارد شوید . ورود


از همین خانواده :
سرخس مارچوبه
گل مريم
آگاوِ ویکتوریا - رجیون
گل برف
زنگوله آبی اسپانیایی


© تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به نارگیل است. استفاده از مطالب در رسانه های آموزشی بلا مانع است
آخرین مطالب :


مقالات پر بازدید :


صفحه اصلی  | پرسش و پاسخ  | خدمات  | فروشگاه  | نقشه سایت  | تماس با ما  | RSS
فهرست گل و گیاه   |  نمایشگاههای گل و گیاه   |  اخبار گل و گیاه   |  مقالات گل و گیاه   |  مؤسسات گل و گیاه
به مطالب اين صفحه امتياز دهيد

--------------------
به سايت نارگیل امتياز دهيد