٣٠/٩/١٤٣٥ --- 7/28/2014 --- ۱۳۹۳ دوشنبه ۶ مرداد امروز
 
   
پایگاه اطلاع رسانی گل و گیاه، باغبانی و فضای سبز
    صفحه اصلی  | پرسش و پاسخ  | خدمات  | فروشگاه  | نقشه سایت  | تماس با ما  | RSS
لینک های اصلی
 
تصویر روز
طراحی و اجرای فضای سبز
آمار بازدید سایت
بازدید کننده آنلاین :  87  نفر
بازدید امروز :  18530  بازدید
بازدید دیروز :  22218  بازدید
سنبل  -  COMMON HYACINTH
HYACINTHUS ORIENTALIS : نام علمی
  ASPARAGACEAE  - مارچوبگان : خانواده
جنوب غربی آسیا ، جنوب و مرکز ترکیه ، شمال غرب سوریه ، لبنان و شمال فلسطین اشغالی : بومی منطقه
Dutch hyacinth, Roman hyacinth, Garden Hyacinth or Dutch Hyacinth : نام های دیگر
خاک و تغذیه دمای ایده آل محیط آبیاری و رطوبت نور محیط
خاک سبک حاوی خاک شن‌دار و خاکبرگ وکمپوست و کود پوسیده دامی
10 درجه سانتیگراد
کمی مرطوب
خیلی زیاد

سنبل:

سنبل یک گیاه گلدار چند ساله پیازی در خانواده Asparagaceae، بومی جنوب غربی آسیا ، جنوب و مرکز ترکیه ، شمال غرب سوریه ، لبنان است. این گیاه در قرن 16 به اروپا وارد شده است.
حدود 95% از نیاز جهانی سنبل ، در کشور هلند تولید می شود. از اینرو به این گل ، سنبل هلند نیز گفته می شود. این گیاه ، علفی و پیاز دار می باشد که با تولید گلچه های زنگوله ای شکل ، گل آذین خوشه ای ایجاد می کند. رنگ گل ها ، سفید ، زرد ، صورتی، قرمز ، بنفش و.. می باشد که معمولا رنگ غالب ، بنفش است. لازم به ذکر است سنبل وحشی یا سنبل ایرانی که بصورت خودرو دیده می شود . کلاغک یا موسکاری می باشد که از انواع سنبل نبوده و فقط با سنبل هم خانواده است.
این گیاه میتواند به بلندی 15 تا 20 سانتیمتر برسد و گل های زودرس آن بشکل خوشه انتهای ساقه گوشتی معمولا از نیمه اسفند تا فروردین باز میشود و به رنگهای سفید ، قرمز ، آبی ، بنفش ، صورتی و زرد و غیره است.
سنبل انواع کم پر و پر پر دارد که در ارقام پرپر حالت استوانه ای شکل گل آذین مشخص تر می باشد. ( سنبل های موجود در ایران اغلب کم پر هستند). تعداد گلبرگ ها در انواع کم پر و پر پر فرق نمی کند بلکه تعداد گلچه ها متفاوت می باشد. با توجه به اینکه منشا سنبل نواحی مدیترانه ای می باشد ، مناطقی که زمستان و بهار سرد و مرطوب و تابستان گرم و خشک دارند ، برای سنبل کاری مناسب ترین می باشند. ( سنبل گرما را برای انگیزش گل و سرما را برای تکمیل اندام های خود نیاز دارد).
برای نگهداری سنبل در منزل پیازهای پرورش یافته مخصوص مورد نیاز است که معمولا پس از یکبار گل دادن غیر قابل استفاده میشوند مگر اینکه در خاک مناسبی رشد کرده باشند که در این صورت هم ممکن است پیازچه ها دوسال طول بکشد تا گل بدهند .
در واقع سنبل یک گیاه آپارتمانی نیست ولی هنگام شکفتن گل‌هایش در آنجا ارج می‌یابد. معمولا برای این منظور بیش‌تر به سراغ سنبل‌های هلندی می‌روند، یعنی نژادی که خوشه‌ی متراکمی از گل‌های معطر و به رنگ‌های مختلف (سفید، زرد روشن، سرخ، قرمز، بنفش و یا آبی) می‌دهد.
کشت مصنوعی سنبل‌ها برای استفاده از آن‌ها در آپارتمان با انتخاب پیازی درشت که پیرامون آن دست کم 16 سانتیمتر باشد آغاز می‌شود. آنگاه چنین پیازی را در گلدانی کوچک و در خاکی سبک و سالم که حاوی خاک شن‌دار و خاک‌برگ باشد می‌کارند به صورتی که بیش از دو سوم پیاز داخل خاک نشود. آنگاه آن را در محلی خنک و یا داخل یک شاسی شیشه‌ای قرار می‌دهند و روی پیاز را با خاک سبکی می‌پوشانند و مدت شش هفته در این شرایط نگهداری می‌کنند و بالاخره گلدان را به محلی که حرارتی معتدل دارد می‌آورند و در اینجاست که به زودی شروع به گل دادن می‌کند.
این گیاه را در آپارتمان می توان درون پیت ، ماسه و یا آب پرورش داد . برای نگهداری آن در آب به گلدانهای مخصوصی نیاز دارد که دارای دهانه ای گشاد و گلوگاهی باریک باشند ، بقسمی که آب ریشه ها را فرا گرفته و مماس با انتهای پیاز گل باشد.
سنبل ، در تاریکی مطلق ریشه تولید میکند . بنابراین بهتر است بدین منظور پیاز را در قفسه آشپزخانه گذارده و حرارتی معادل 9 – 11 درجه سانتیگراد برای آن فراهم نمود .
پیازهائیکه در شن خوابانده شده اند را لازم است با گلدان در نقطه ای از باغچه که از خطر یخبندان محفوظ باشد دفن نمود .
برای اینکه بیرون آوردن گلدان از خاک در زمستان آسان شود می توان قبلا پوششی اطراف گلدان قرار داد .
هیچگاه گیاه را در مکانی که خیلی گرم باشد قرار ندهید
هرچه می توانید بر روی برگها آب بپاشید تا شادابی خود را حفظ کنند
برای کاشتن آن‌ها در تُنگ‌های بلورین نیز همین شیوه به کار می‌رود. بدین معنی که ابتدا آن‌ها را در محلی تاریک و در حرارتی بین 8 تا 10 درجه‌ی سانتیگراد نگهداری می‌کنند تا ریشه‌ها به حد کافی رشد نمایند و سپس آن‌ها را به آپارتمان‌های نسبتا گرم با حرارت ملایم می‌برند تا به گل بنشینند. گل سنبل در گلدان، جام یا تُنگ بلورین بین ماه‌های دی و فروردین به دست می‌آید.
· ارقامی که پیش از دی ماه گل می دهند: سوخ در تیر برداشت شده و در انبار 29 درجه سانتیگراد انبار می شود. در طول 5-4 هفته اول انبار داری ، دما به تدریج به 27 ، 23 ، 20 درجه سانتیگراد رسانیده می شود زمانی که گل داخل سوخ تشکیل شد، دما را به 17 درجه سانتیگراد می رسانند. · ارقامی که دی ماه گل می دهند: سوخ در تیر برداشت شده و در انبار 26 درجه سانتیگراد انبار می شود. برخی ارقام برای تشکیل گل به بیش از یک تا دو فته در انبار 26 درجه می مانند. پس از آن ، سوخ ها تا زمان کاشت در دمای 17 درجه سانتیگراد نگاه داشته می شوند. در مورد سایر ارقام ، باید سوخ ها را پس از برداشت تا اواسط مهر در دمای 26 درجه سانتیگراد نگهداری کرد . سپس تا زمان کاشت دمای انبار، 17 درجه سانتیگراد باشد. زمان کاشت سنبل اوایل تا اواسط پاییز ( حدودا آبان ، آذر) می باشد. در کشت سوخ ها باید دقت شود که نوک پیاز ها چند سانتیمتر بالاتر از سطح خاک قرار گیرند. بعد از کاشت پیاز ها باید آنها را آبیاری کرد و گلدان ها را به محلی سرد انتقال داد تا ریشه ها تکامل یابند. بعد به تدریج آنها را به محل گرمتری منتقل می کنیم تا برگ ها ظاهر شوند و در گلخانه های سرد به گل روند. در زمان حمل گلدان های سنبل ، با قرار دادن دو قیم در دو طرف پیاز گل و بستن خوشه گل به این قیم ها از شکستن آن ها جلوگیری می کنیم. برداشت سنبل ها زمانی که رنگ گلچه های پایینی مشخص شدند ، سنبل های گلدانی را می توان برای فروش بسته بندی کرد پس از 4 -2 روز گل ها کاملا باز می شوند. می توان آ نها را به مدت 4 هفته در دمای ) 0-2–( نگهداری کرد. گل بریدنی سنبل به همراه صفحه پایگاهی به فروش می رسد و نیاز به ریکات کردن ( زدن پایین ساقه) نیست. زمان برداشت گل بریدنی سنبل نیز مانند گل گلدانی آن است.
روش های تکثیر سنبل: - بذر ( برای به نژادی) - کشت بافت - ته برداری (Scooping) - ته شکافی(Scoring)
بذر سنبل حالت کاغذی دارد و افزایش به روش بذری 6-4 سال زمان نیاز دارد ( تا گیاه گل دهد.) سوخ سنبل یکساله است و کیفیت گلها در سال دوم مطلوب نمی باشد. (از برخی سوخ ها نظیر سوخ نرگس ، می توان چند سال گل با کیفیت خوب بدست آورد). سنبل به طور طبیعی سوخک کمی تولید می کند ؛ به منظور تولید سوخک بیشتر ، بکار گیری دو روش ته شکافی و ته برداری مرسوم است.
ته برداری (Scooping): در این روش با چاقوی انحنا دار، صفحه پایگاهی سوخ بصورت افقی ، برداشته می شود. در قسمت های برش داده شده تعداد زیادی سوخک تولید می شود که می توانیم آنها را کشت کنیم. اجرای این روش مهارت خاصی می طلبد.
ته شکافی(Scoring): در این روش نیز به منظور تولید سوخک بیشتر، با استفاده از چاقو برش هایی در صفحه پایگاهی سوخ ایجاد می شود. بعد از برداشت گل ها، باید برگ ها را به منظور تغذیه سوخ ، روی گیاه نگه داشت. سنبل گلی نوروزی می باشد. در تیر و مرداد که گلدهی تمام شده است ، سوخ های سنبل را در می آوریم .(در بهار، وقتی سنبل گل دارد ، مواد ذخیرهای از سوخ خارج شده و سوخ چروکیده است. اما در تابستان که سوخ های بدون گل را از خاک خارج می کنیم می بینیم که ، سوخ ها شاداب هستند.). پس از خارج نمودن سوخ از خاک (در تابستان) می توان از تیمار هایی نظیر تیمار دمایی برای زود گلدهی استفاده کرد .
Hyacinthus Orientalis حاوی آلکالوئید سمی است و اگر در مقادیر زیاد مصرف شود خطرناک است

: منابع  

تصاویر گیاه سنبل:

با در نظر گرفتن مواردی چون زیبایی،مقاومت در برابر شرایط محیطی و آفات، سهولت تهیه ، قیمت مناسب ،خواص و ... به این گیاه از 1 تا 10 نمره دهید :
 

با قرار دادن اطلاعات و تجربیات خودتان از این گیاه در زمینه های دانستنیهای علمی، خصوصیات ظاهری،شرایط نگهداری، خواص گیاه، عوارض و درمان، چگونگی تکثیر و ... در بخش نظرات، مقاله فوق را کامل نمایید

همچنین با عضویت در سایت میتوانید در بخش گفتگوی گروهی و پرسش و پاسخ شرکت نمایید
 
نظرات و پرسش های کاربران:
 
نیلوفر اف
بهترین زمان برای کاشت سنبل در اهواز چه وقتیه؟؟ من یه پیاز سنبل خریدم که ریشه داره و ساقه هم داره ولی ساقه و ریشه اش قدیمیه و ایجور که پیداست قبلا گل داده.اینجور که شما گفتین سنبل فقط یه بار گل میده. خواستم بپرسم راه حلی نداره؟؟یا اینکه راه حلش ته برداریه؟؟؟ و اینکه خواستم خواهش کنم راجع به ته برداری بیشتر توضیح بدین و آموزش هم بدین پاسخ
2 امتیاز
Nargil سلام معمولا پیاز را در پاییز می کارند تا دوره سرمایی و گرمایی را طی کند و برای عید آماده شود با توجه به شرایط اهواز پیاز سنبل را از خاک جدا کرده و با ماسه مرطوب بپوشانید و در یخجال نگهداری کنید تا ریشه و ساقه ظهور پیدا کنند سپس در دمای بالاتری نگهداری کنید.15 درجه تا برگ ها ظاهر شوند نور غیر مستقیم باشد در صورتیکه ریشه دهی به خوبی انجام شده باشد برگ ها ظاهر می شنود مدت زمان این برنامه آماده سازی 13 هفته است.روش ته برداری نیازمند مهارت خاصی است :در این روش با چاقوی انحنا دار، صفحه پایگاهی سوخ بصورت افقی ، برداشته می شود(حذف طبق ). در قسمت های برش داده شده تعداد زیادی سوخک تولید می شود که می توانیم آنها را کشت کنیم. در این روش پیاز مادری از بین می رود.
1 امتیاز
Nargil سلام از روش آماده سازی پیاز برای سال بعد می توان استفاده کرد. در روش ته برداری :صفحه پایه ای پیاز به صورت افقی توسط چاقو برداشته می شود سپس ان را در محل تاریک و دمای 21 درجه به مدت 2 هفته قرار می دهند در طول هفته سوم که سوخک ها شروع به تشکیل شدند کردند درجه حرارت را به 23 با رطوبت 85 افزایش داده هنگامی که ریشه ها ظاهر شدند می توانید به خاک منتقل کنید.
0 امتیاز
نیلوفر اف منظورتون اینه که باید ساقهی قدیمی رو ببریم؟؟؟ریشه های قدیمی چطور؟؟؟
بعد من که گل رو واسه سال نو می خوام  دیر نیست؟؟؟(با توجه به شرایط اهواز)

یه خواهش هم داشتم
اگر میشه و امکانش هست روش برش زدن پیاز در روش ته برداری رو با تصویر نشون بدین ممنون میشم.
0 امتیاز
نیلوفر اف منظورتون رو از صفحه ی پایگاهی متوجه نشدم!!!

دلیل اینکه باید چاقو انحنا دار باشه چیه؟؟؟
رنجبری
ممنون خیلی خوب بود پاسخ
م-ب
سلام من گل سنبل را به تازگی خریدم. می خواستم بدانم می شود تا سالهای دیگر نگهش داشت(منظورم پیازش است)و بازم گل بدهد؟ پاسخ
1 امتیاز
نارگیل : بله .پس از گلدهی گلهای پژمرده را می بریم ( نه ساقه ی گل دهنده را ) . به تغذیه و آبیاری گلدان ادامه می دهیم تا برگها پژمرده شوند. پیازها را از گلدان خارج کرده و پس از خشک شدن ، برگ های مرده را حذف می کنیم و در محل خشک وخنک پیاز را نگهداری می کنیم. آنها را در پاییز در باغچه می کاریم.
کسری
سلام.من می خواستم بدونم از چه نوع کود مایع برای سنبلم استفاده کنم؟ پاسخ
1 امتیاز
نارگیل : با توجه به دوره کوتاه زندگی این گیاه نیازی به استفاده از کود نیست
arshia kia
سلام من يك پياز سنبل را تو آب گذاشتم الان تا حدودي ريشه هاي جديد داده ميتونم منتقلش كنم به خاك(خاكبرگ خاك چرم و ماسه رودخانه. 💐🌸🌸🌸🌸🌸🌷🌷🌷🌹🌹🌹. ممنون با تشكر پاسخ
1 امتیاز
Nargil fبله ولی بهتر است این کار را پس از اتمام گلدهی انجام دهید.پس از آنکه گلهای سنبل تمام شد باید نیمی از برگهای آنرا بریده و ماه خرداد و تیر که برگ های باقیمانده زرد شده و خشکید پیازها را از زمین خارج کرده پس از آنکه چند روز در معرض هوا گذارده و رطوبت آنرا گرفتند آنها را در انبار یا اطاق خشک و تاریک برای کاشتن سال بعد نگهداری نمایند .
مرتضی
باسلام باتشکر فراوان از سایت فوق العاد ه ای که آماده کردید من تازه وارد دنیای گلها شدم یک گل میخاستم سازگار با هوای گرم مثل شهر قم اگه لطف کنید گزینه هارو برام ایمیل کنید یک دنیا ممنون میشم پاسخ
1 امتیاز
نارگیل : طیف وسعی از گیاهان این قابلیت را دارند.در مورد گیاهان فضای بازگیاهانی مانند پیچ امین الدوله.یوکا.زرشک زینتی.رز.پالم.فونیکس.و یاس هلندی.مورد پیوندی.یاس امین الدوله.شمشاد طلایی وتوپی.رزماری و.لاواندر انواه سروها و...گونه های مناسبی هستند.در مورد گیاهان اپارتمانی الوئه ورا،فونیکس،فیکوس،بنجامین،پتوس و...البته باید تلاش نماییدشرایط محیط را متعادلتر نمایید(با ایجاد سایبان در تابستان وپوشش در زمستان و..)
حامد وطن پرست
با سلام پیازچه سنبلی خریدم طبق راهنمایی شما اونو تو انباری خنک نگه داشتم به محض جوونه زدن اوردم تو اتاق . حدود 30 سانت رشد کرده و جند تا بیشتر گل نداده ایا هوای اتاق تاثیر داشته؟ .تو چه درجهای تگهداریش کتم ؟ بیرون باشه بهتره یا تو اتاق. دمای اتاق 28 درجه پاسخ
1 امتیاز
Nargil بله.بعد از گلدهی هرچه دمای محیط خنکتر باشدحدودا(10-15درجه) در گل انگیزی ودوام گلها تاثیرمثبت خواهد داشت.دمای بیرون در زمستان به جهت احتمال سرمازدگی برایش مناسب نیست وبا ریسک همراه خواهد بود.فاصله گلدان با منابع حرارتی(مانند شوفاژ،بخاری و...)حداقل 3-2متر باشد.قاصله گلدان از پنجره باید حداقل نیم متر باشد(به علت سرمای پنجره)
ras jamei
من در اهواز زندگی میکنم و هوای زیاد سرد نمی شود . آیا میشود برای سپر شدن دوره سرما پیاز سنبل را شش هفته در یخچال با دمای 7 تا 10 در جه قرار داد ؟ پاسخ
1 امتیاز
اکبر امجدی

با سلام

ابتدا یک گلدان (ترجیحا پلاستیکی ) را که کاملا تمیز میباشد را برداشته و داخل آن پرلیت یا کوکوپیت ریخته و پیاز های خود را در داخل آن کاشته و پس از آن گلدان را مرطوب کرده (مواظب باشید که بستر مورد استفاده شما خیس نشود چون باعث گندیدگی پیاز ها میشود ) و سپس در داخل یخچال با حرارت 10 درجه سانتیگراد قرار دهید . وقتی جوانه ها بیرون از بستر آمدند دوره ی سرمایی پیاز ها به اتمام رسیده و شما میتوانید گلدان  را از یخچال بیرون آورده و پیاز ها را از درون گلدان  بیرون آورده و در خاکی مناسب بکارید .

شایان ذکر است اگر از کوکوپیت استفاده میکنید ، قبل از استفاده آن را با مقداری قارچ کش مخلوط کنید .

با آرزوی موفقیت برای شما

Email:Amjadi.apr2011@Gmail.Com

Mob: 0930 52 88 450  

 

1 امتیاز
نارگیل : سلام در این مورد تجربه ای ندارم اما می توانید پیاز ها را در ماسه خیس قرار داده آن را در کیسه پلاستیکی بگذارید سپس در یخچالی با دمای 2 درجه بگذارید. زمان لازم برای ریشه زنی ممکن است چند هفته طول بکشد.با مشاهده ریشه و فعال شدن جوانه آن را خارج کرده و در مکان مناسب بکارید.
0 امتیاز
ras jamei
0 امتیاز
اکبر امجدی

با سلام

ابتدا یک گلدان (ترجیحا پلاستیکی ) را که کاملا تمیز میباشد را برداشته و داخل آن پرلیت یا کوکوپیت ریخته و پیاز های خود را در داخل آن کاشته و پس از آن گلدان را مرطوب کرده (مواظب باشید که بستر مورد استفاده شما خیس نشود چون باعث گندیدگی پیاز ها میشود ) و سپس در داخل یخچال با حرارت 10 درجه سانتیگراد قرار دهید . وقتی جوانه ها بیرون از بستر آمدند دوره ی سرمایی پیاز ها به اتمام رسیده و شما میتوانید گلدان  را از یخچال بیرون آورده و پیاز ها را از درون گلدان  بیرون آورده و در خاکی مناسب بکارید .

شایان ذکر است اگر از کوکوپیت استفاده میکنید ، قبل از استفاده آن را با مقداری قارچ کش مخلوط کنید .

با آرزوی موفقیت برای شما

Email:Amjadi.apr2011@Gmail.Com

Mob: 0930 52 88 450  

 

شاهین
slm msn sale gozashte sonbol kharidam va bagheban goft age piazesh ro ye jaye tarik ngah dari sale dg bazam gol mide. mishe rahnemaeim konid alan oun piaz k dakhele khak ast ra bayad chekar konam? پاسخ
1 امتیاز
نارگیل : وقتی که جوانه ها به طول cm 5-5/2 رسیدند گلدان را به یک مکان خنک با دمای حدود C °10 منتقل میکنیم و در محلی سایه می گذاریم . پس از چند روز گلدان را به نزدیک پنجره منتقل می کنیم . در این مرحله برگها رشد می کنند و پس از چند هفته غنچه های گل ظاهر می شوند. اکنون گلدان را به محلی روشن ولی بدور از تابش مستقیم آفتاب ، بدور از جریان باد و دور از بخاری منتقل می کنیم . دمای°C 21-15 مطلوب است . کمپوست را پیوسته مرطوب نگه می داریم . بهتر است گاهی گلدانها را بچرخانیم تا رشد یکنواخت داشته باشند. با کود مایع گیاه را تغذیه می کنیم.
توران
سلام از راهنمایی های شما ممنون من یک گلدان گل سنبل خریدهام واسه عید توی ظرف شیشهای است مثل ظرف ساعت شنی دو قسمت است فروشنده گفت گل دو قلو است الان گل اول کامل پژمرده شده است از گل دوم هم خبری نیست از نوک برگ هم دارد زرد می شود توی تراس است چکار کنم خراب نشه یا واسه سال دیگه پیازرا نگهداری کنم پاسخ
1 امتیاز
نارگیل : این گیاه فصلی است وبا گرم شدن هوا گل ان از بین خواهد رفت .پس از گلدهی گلهای پژمرده را می بریم ( نه ساقه ی گل دهنده را ) . به تغذیه و آبیاری گلدان ادامه می دهیم تا برگها پژمرده شوند. پیازها را از گلدان خارج کرده و پس از خشک شدن ، برگ های مرده را حذف می کنیم و در محل خشک وخنک پیاز را نگهداری می کنیم. آنها را در پاییز در باغچه می کاریم.

  ورود به تالار گفتگوی گروهی در خصوص سنبل
برای ثبت نظر و یا پرسش میبایست در سایت عضو باشید و به سیستم وارد شوید . ورود

موارد مشابه :
آگاوِ ویکتوریا - رجیون
سانسوریا
سرخس مارچوبه
گل مريم
زنگوله آبی اسپانیایی


© تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به نارگیل است و استفاده از مطالب در رسانه های آموزشی بلا مانع است
آخرین مطالب :


مقالات پر بازدید :


صفحه اصلی  | پرسش و پاسخ  | خدمات  | فروشگاه  | نقشه سایت  | تماس با ما  | RSS
فهرست گل و گیاه   |  نمایشگاههای گل و گیاه   |  اخبار گل و گیاه   |  مقالات گل و گیاه   |  مؤسسات گل و گیاه