(یا حی یاقیوم) ٢٦/٩/١٤٣٥ --- Wednesday, July 23, 2014 --- ۱۳۹۳ چهارشنبه ۱ مرداد امروز
ورود عضویت
همکاری با ما
 
 
میهمان گرامی خوش آمدید
تالار های گفتگوی نارگیل
نیازمندی های نارگیل
عناوین کلی سایت
گیاهان زینتی آپارتمانی
گیاهان زینتی فضای باز
کاکتوس های زینتی
بونسای - درخت در گلدان
تراریوم - باغ شیشه ای
گیاهان آبزی
 
پر بازدیدترین ها
 
پر طرفدارترین ها
تصویر روز


آمار سایت
بازدید کننده آنلاین :  107  نفر
بازدید امروز :  3430  بازدید
بازدید دیروز :  23495  بازدید
 
 
تماس با ما نقشه سایت فروشگاه خدمات پرسش و پاسخ صفحه اصلی
سنبل  -  COMMON HYACINTH
HYACINTHUS ORIENTALIS : نام علمی
  ASPARAGACEAE  - مارچوبگان : خانواده
جنوب غربی آسیا ، جنوب و مرکز ترکیه ، شمال غرب سوریه ، لبنان و شمال فلسطین اشغالی : بومی منطقه
Dutch hyacinth, Roman hyacinth, Garden Hyacinth or Dutch Hyacinth : نام های دیگر
خاک و تغذیه دمای ایده آل محیط آبیاری و رطوبت نور محیط
خاک سبک حاوی خاک شن‌دار و خاکبرگ وکمپوست و کود پوسیده دامی
10 درجه سانتیگراد
کمی مرطوب
خیلی زیاد

سنبل:

سنبل یک گیاه گلدار چند ساله پیازی در خانواده Asparagaceae، بومی جنوب غربی آسیا ، جنوب و مرکز ترکیه ، شمال غرب سوریه ، لبنان است. این گیاه در قرن 16 به اروپا وارد شده است.
حدود 95% از نیاز جهانی سنبل ، در کشور هلند تولید می شود. از اینرو به این گل ، سنبل هلند نیز گفته می شود. این گیاه ، علفی و پیاز دار می باشد که با تولید گلچه های زنگوله ای شکل ، گل آذین خوشه ای ایجاد می کند. رنگ گل ها ، سفید ، زرد ، صورتی، قرمز ، بنفش و.. می باشد که معمولا رنگ غالب ، بنفش است. لازم به ذکر است سنبل وحشی یا سنبل ایرانی که بصورت خودرو دیده می شود . کلاغک یا موسکاری می باشد که از انواع سنبل نبوده و فقط با سنبل هم خانواده است.
این گیاه میتواند به بلندی 15 تا 20 سانتیمتر برسد و گل های زودرس آن بشکل خوشه انتهای ساقه گوشتی معمولا از نیمه اسفند تا فروردین باز میشود و به رنگهای سفید ، قرمز ، آبی ، بنفش ، صورتی و زرد و غیره است.
سنبل انواع کم پر و پر پر دارد که در ارقام پرپر حالت استوانه ای شکل گل آذین مشخص تر می باشد. ( سنبل های موجود در ایران اغلب کم پر هستند). تعداد گلبرگ ها در انواع کم پر و پر پر فرق نمی کند بلکه تعداد گلچه ها متفاوت می باشد. با توجه به اینکه منشا سنبل نواحی مدیترانه ای می باشد ، مناطقی که زمستان و بهار سرد و مرطوب و تابستان گرم و خشک دارند ، برای سنبل کاری مناسب ترین می باشند. ( سنبل گرما را برای انگیزش گل و سرما را برای تکمیل اندام های خود نیاز دارد).
برای نگهداری سنبل در منزل پیازهای پرورش یافته مخصوص مورد نیاز است که معمولا پس از یکبار گل دادن غیر قابل استفاده میشوند مگر اینکه در خاک مناسبی رشد کرده باشند که در این صورت هم ممکن است پیازچه ها دوسال طول بکشد تا گل بدهند .
در واقع سنبل یک گیاه آپارتمانی نیست ولی هنگام شکفتن گل‌هایش در آنجا ارج می‌یابد. معمولا برای این منظور بیش‌تر به سراغ سنبل‌های هلندی می‌روند، یعنی نژادی که خوشه‌ی متراکمی از گل‌های معطر و به رنگ‌های مختلف (سفید، زرد روشن، سرخ، قرمز، بنفش و یا آبی) می‌دهد.
کشت مصنوعی سنبل‌ها برای استفاده از آن‌ها در آپارتمان با انتخاب پیازی درشت که پیرامون آن دست کم 16 سانتیمتر باشد آغاز می‌شود. آنگاه چنین پیازی را در گلدانی کوچک و در خاکی سبک و سالم که حاوی خاک شن‌دار و خاک‌برگ باشد می‌کارند به صورتی که بیش از دو سوم پیاز داخل خاک نشود. آنگاه آن را در محلی خنک و یا داخل یک شاسی شیشه‌ای قرار می‌دهند و روی پیاز را با خاک سبکی می‌پوشانند و مدت شش هفته در این شرایط نگهداری می‌کنند و بالاخره گلدان را به محلی که حرارتی معتدل دارد می‌آورند و در اینجاست که به زودی شروع به گل دادن می‌کند.
این گیاه را در آپارتمان می توان درون پیت ، ماسه و یا آب پرورش داد . برای نگهداری آن در آب به گلدانهای مخصوصی نیاز دارد که دارای دهانه ای گشاد و گلوگاهی باریک باشند ، بقسمی که آب ریشه ها را فرا گرفته و مماس با انتهای پیاز گل باشد.
سنبل ، در تاریکی مطلق ریشه تولید میکند . بنابراین بهتر است بدین منظور پیاز را در قفسه آشپزخانه گذارده و حرارتی معادل 9 – 11 درجه سانتیگراد برای آن فراهم نمود .
پیازهائیکه در شن خوابانده شده اند را لازم است با گلدان در نقطه ای از باغچه که از خطر یخبندان محفوظ باشد دفن نمود .
برای اینکه بیرون آوردن گلدان از خاک در زمستان آسان شود می توان قبلا پوششی اطراف گلدان قرار داد .
هیچگاه گیاه را در مکانی که خیلی گرم باشد قرار ندهید
هرچه می توانید بر روی برگها آب بپاشید تا شادابی خود را حفظ کنند
برای کاشتن آن‌ها در تُنگ‌های بلورین نیز همین شیوه به کار می‌رود. بدین معنی که ابتدا آن‌ها را در محلی تاریک و در حرارتی بین 8 تا 10 درجه‌ی سانتیگراد نگهداری می‌کنند تا ریشه‌ها به حد کافی رشد نمایند و سپس آن‌ها را به آپارتمان‌های نسبتا گرم با حرارت ملایم می‌برند تا به گل بنشینند. گل سنبل در گلدان، جام یا تُنگ بلورین بین ماه‌های دی و فروردین به دست می‌آید.
· ارقامی که پیش از دی ماه گل می دهند: سوخ در تیر برداشت شده و در انبار 29 درجه سانتیگراد انبار می شود. در طول 5-4 هفته اول انبار داری ، دما به تدریج به 27 ، 23 ، 20 درجه سانتیگراد رسانیده می شود زمانی که گل داخل سوخ تشکیل شد، دما را به 17 درجه سانتیگراد می رسانند. · ارقامی که دی ماه گل می دهند: سوخ در تیر برداشت شده و در انبار 26 درجه سانتیگراد انبار می شود. برخی ارقام برای تشکیل گل به بیش از یک تا دو فته در انبار 26 درجه می مانند. پس از آن ، سوخ ها تا زمان کاشت در دمای 17 درجه سانتیگراد نگاه داشته می شوند. در مورد سایر ارقام ، باید سوخ ها را پس از برداشت تا اواسط مهر در دمای 26 درجه سانتیگراد نگهداری کرد . سپس تا زمان کاشت دمای انبار، 17 درجه سانتیگراد باشد. زمان کاشت سنبل اوایل تا اواسط پاییز ( حدودا آبان ، آذر) می باشد. در کشت سوخ ها باید دقت شود که نوک پیاز ها چند سانتیمتر بالاتر از سطح خاک قرار گیرند. بعد از کاشت پیاز ها باید آنها را آبیاری کرد و گلدان ها را به محلی سرد انتقال داد تا ریشه ها تکامل یابند. بعد به تدریج آنها را به محل گرمتری منتقل می کنیم تا برگ ها ظاهر شوند و در گلخانه های سرد به گل روند. در زمان حمل گلدان های سنبل ، با قرار دادن دو قیم در دو طرف پیاز گل و بستن خوشه گل به این قیم ها از شکستن آن ها جلوگیری می کنیم. برداشت سنبل ها زمانی که رنگ گلچه های پایینی مشخص شدند ، سنبل های گلدانی را می توان برای فروش بسته بندی کرد پس از 4 -2 روز گل ها کاملا باز می شوند. می توان آ نها را به مدت 4 هفته در دمای ) 0-2–( نگهداری کرد. گل بریدنی سنبل به همراه صفحه پایگاهی به فروش می رسد و نیاز به ریکات کردن ( زدن پایین ساقه) نیست. زمان برداشت گل بریدنی سنبل نیز مانند گل گلدانی آن است.
روش های تکثیر سنبل: - بذر ( برای به نژادی) - کشت بافت - ته برداری (Scooping) - ته شکافی(Scoring)
بذر سنبل حالت کاغذی دارد و افزایش به روش بذری 6-4 سال زمان نیاز دارد ( تا گیاه گل دهد.) سوخ سنبل یکساله است و کیفیت گلها در سال دوم مطلوب نمی باشد. (از برخی سوخ ها نظیر سوخ نرگس ، می توان چند سال گل با کیفیت خوب بدست آورد). سنبل به طور طبیعی سوخک کمی تولید می کند ؛ به منظور تولید سوخک بیشتر ، بکار گیری دو روش ته شکافی و ته برداری مرسوم است.
ته برداری (Scooping): در این روش با چاقوی انحنا دار، صفحه پایگاهی سوخ بصورت افقی ، برداشته می شود. در قسمت های برش داده شده تعداد زیادی سوخک تولید می شود که می توانیم آنها را کشت کنیم. اجرای این روش مهارت خاصی می طلبد.
ته شکافی(Scoring): در این روش نیز به منظور تولید سوخک بیشتر، با استفاده از چاقو برش هایی در صفحه پایگاهی سوخ ایجاد می شود. بعد از برداشت گل ها، باید برگ ها را به منظور تغذیه سوخ ، روی گیاه نگه داشت. سنبل گلی نوروزی می باشد. در تیر و مرداد که گلدهی تمام شده است ، سوخ های سنبل را در می آوریم .(در بهار، وقتی سنبل گل دارد ، مواد ذخیرهای از سوخ خارج شده و سوخ چروکیده است. اما در تابستان که سوخ های بدون گل را از خاک خارج می کنیم می بینیم که ، سوخ ها شاداب هستند.). پس از خارج نمودن سوخ از خاک (در تابستان) می توان از تیمار هایی نظیر تیمار دمایی برای زود گلدهی استفاده کرد .
Hyacinthus Orientalis حاوی آلکالوئید سمی است و اگر در مقادیر زیاد مصرف شود خطرناک است

: منابع  

تصاویر گیاه سنبل:

با در نظر گرفتن مواردی چون زیبایی،مقاومت در برابر شرایط محیطی و آفات، سهولت تهیه ، قیمت مناسب ،خواص و ... به این گیاه از 1 تا 10 نمره دهید :
 

با قرار دادن اطلاعات و تجربیات خودتان از این گیاه در زمینه های دانستنیهای علمی، خصوصیات ظاهری،شرایط نگهداری، خواص گیاه، عوارض و درمان، چگونگی تکثیر و ... در بخش نظرات، مقاله فوق را کامل نمایید

همچنین با عضویت در سایت میتوانید در بخش گفتگوی گروهی و پرسش و پاسخ شرکت نمایید
 
نظرات و پرسش های کاربران:
 
نیلوفر اف
لطفا بیشتر روش ته برداری سنبل رو توضیح و آموزش بدین
پاسخ
1 امتیاز
Nargil برای اینکه از یک پیاز سنبل بخواهند پیازهای کوچک گرفته آنرا زیادکنند ، باید یک ماه قبل از موقع کاشتن ته پیاز را بشکل مخروط کوچکی با چاقو درآورده یا آنرا بشکل صلیب شکاف داده بگذارند جای برش خوب بخشکد . آنوقت آن پیاز رادر عمق کمتری از پیازهای دیگر که برای گل آن می کارند بکارند .
1 امتیاز
Nargil سلام یکی از روش های ازدیاد پیاز سنبل روش ته برداری است در این روش صفحه پایه ای پیاز (طبق پیاز) به صورت افقی توسط یک چاقوی کوچک برداشته می شود سپس آن را در مای 21 درجه سانتیگراد و محل تاریک به مدت 2 هفته قرار می دهند در طول هفته سوم که سوخک ها شروع به تشکیل شدند کردند باید درجه حرارت را به 23 درجه و رطوبت را به 85 درصد افزایش دهید هنگامی که ریشه ها ظاهر شدند می توانید سوخک هارا در خاک مناسب بکارید.
0 امتیاز
نیلوفر اف منظورتون اینه که باید پیاز رو ته برداری کنیم و با ماسه بپوشونیم و توی یخچال قرار بدیم تا پیاز های جدید تولید بشه بعد اون ها رو توی عمق کمتری نسبت به پیاز های دیگه بکاریم؟؟؟؟

یا اینکه باید ته برداری کنیم و توی خاک بزاریم؟؟

چه عمقی؟؟؟

الان که من یک پیاز دارم که ریشه و ساقه ی قدیمی داره باید ریشه هارو ببرم و توی خاک قرار بدم؟؟

ببخشید خوب متوجه نشدم
کاظمی
سلام وقت بخیر باتشکر ازمطالب بسیار زیبا من درحال حاضر(28/11/90)دو پیاز گل سنبل دارم که درخاک سبک،وگلدان 10سانتی جوانه زده اند ولی رشد می کنند.ایا میتوانم زمان تحویل سال از انها در سر سفره هفت سین لذت ببرم لطفا راهنمایی کنید پاسخ
1 امتیاز
نارگیل : وقتی که جوانه ها به طول  cm 5 رسیدند گلدان را به یک مکان خنک با دمای حدود C °10 منتقل میکنیم و در محلی سایه می گذاریم . پس از چند روز گلدان را به نزدیک پنجره منتقل می کنیم . در این مرحله برگها رشد می کنند و پس از چند هفته غنچه های گل ظاهر می شوند. اکنون گلدان را به محلی روشن ولی بدور از تابش مستقیم آفتاب ، بدور از جریان باد و دور از بخاری منتقل می کنیم . دمای°C 21-15  مطلوب است . کمپوست را پیوسته مرطوب نگه می داریم . بهتر است گاهی گلدانها را بچرخانیم تا رشد یکنواخت داشته باشند. با کود مایع گیاه را تغذیه می کنیم.
علی
سلام من یه سنبل صورتی رنگ زیبا دارم امسال دومین باری بود که انو کاشتم اما پیاز خیلی ضعیف شده بود و هیچ گلی نداد و برگهای اون به 30 سانت رسیده بود.پیاز اصلی خیلی کوچک شده ولی پنج ششتا بچ کرده(پیاز کوچک) آیا میشه از پیاز برای کاشت دوباره استفاده کرد؟ چجور میتونم بچ هارو جدا کنم؟ خیلی کوچکن. فصل جدا کردن بچها کی هست ؟ ممنون میشم اگه به همه سوالام پاسخ بدید پاسخ
1 امتیاز
نارگیل برای گلدهی پیاز سنبل باید سرما ببیند.پیازها را پس از اتمام عمر گیاه(وقتی تمام برگها زرد شدند) از خاک در اورده ودر جای سرد،تاریک وخشک نگهداری کنید ودر پاییز در فضای ازاد بکارید
امير
با سلام من يك پياز سنبل دارم كه در ابان ماه اونو كاشتن ولي الان به گل نشسته ولي خوشه و برگها نسبت به خود پياز كوچك هستند. مي خواستم بدونم مشكل كجاست.در حال حاضرقد گل از سطح خاك حدود ٨ سانتيمتر است ولي پارسال خيلي بلندتر بود و خوشه اش بزرگتر. ممنون ميشم راهنماييم كنيد. پاسخ
0 امتیاز
نارگیل : ممکن است به دلیل گرمای محیط باشد.وقتی که جوانه ها به طول  cm 5-5/2 رسیدند گلدان را به یک مکان خنک با دمای حدود C °10 منتقل میکنیم و در محلی سایه می گذاریم . پس از چند روز گلدان را به نزدیک پنجره منتقل می کنیم . در این مرحله برگها رشد می کنند و پس از چند هفته غنچه های گل ظاهر می شوند. اکنون گلدان را به محلی روشن ولی بدور از تابش مستقیم آفتاب ، بدور از جریان باد و دور از بخاری منتقل می کنیم . دمای°C 21-15  مطلوب است . کمپوست را پیوسته مرطوب نگه می داریم . بهتر است گاهی گلدانها را بچرخانیم تا رشد یکنواخت داشته باشند. با کود مایع گیاه را تغذیه می کنیم.
زینب
سلام مدتی روی برگهای گل سنبل من حشره های سفیدی رو میبینم برای از بین بردن این حشره ها باید چیکار کنم؟ممنون پاسخ
1 امتیاز
نارگیل : بهتر است در مراحل ابتدایی مبارزه از حشره کشهای خانگی ویا محلول رقیق اب ولرم وصابون استفاده نمایید
fatemeh zamani
با سلام من سال گذشته یه سنبل گرفتم یه جا خوندم که وقتی خشک شد بذاریدش جایی که تاریک و سرده و برای سال بعد سالم بمونه، منم همین کارو کردم. چند روزپیش خیلی اتفاقی رفتم تو زیرزمین که دیدم بله سنبل خانم جوونه زده!!! حالا این سوال رو از خدمتتون داشتم که آیا الان باید بهش آب بدم اگه آره چه شکلی؟ (در واقع چند روزی یک بار؟) سپاس فراوان پاسخ
2 امتیاز
نارگیل سلام بله درطول مدت رشد آبیاری باید مرتب باشد و گلدان همواره مقداری نم‌باشد.) پس از گلدهی میزان آبیاری کم میشود.(قبل از آبیاری انگشت خود را در خاک فرو کنید اگر رطوبت کمی حس کردید شروع به آبیاری کنید ) گلدان را به به مکاني با دماي 10 تا 15 درجه منتقل کنید تا رشد آن آغاز شود پس از اينکه طول گياه به 2.5 تا 5 سانت رسيد دما را به تدريج افزايش دهيدو زماني که طول گياه به 10 تا 12 سانت رسيد دما حدود 20 درجه به بالا باشد.(در 15 اسفند) 2 هفته بعد از اين ،مرحله گل دهي شروع مي شود در این زمان نور کافی و غیر مستقیم باشد . هرچه قدر دما بيشتر باشد گل دهي زود تر خواهد بود و پس از گلدهی هر چه دمای محیط خنکتر باشد گلها طولانی تر خواهند ماند.
مهديه
سلام.من در كشور استراليا زندگي ميكنم به تازگي يك سنبل هديه گرفته ام كه ٤خوشه صورتي دارد و تعدادي برگ گوشتيه بدون گل هم داره،اب و هواي اينجا استوايي است و الا هم زمستونه و در سردترين ساعات دماي هوا به١٩-٢١ درجه ميرسه هواي داخل خونه هم با فنكويل گرم ميشه و معمولا دماي داخل ٢٧-٢٨درجه است.ميخواستم بدونم تا چه مدت اين گلهاي صورتي رنگ باقي ميمونن و بعد دوباره گل ميكنه يا نه،و اين گل سنبل تا كي زنده ميمونه.در ضمن من ٢-٣روزي يه بار بهش اب ميدم لطفا بگين كافيه يا نه . ممنون ميشم راهنماييم كنيد پاسخ
1 امتیاز
نارگیل : معمولا با شروع بهار وگرمتر شدن دما عمر گل این گیاه نیز تمام خواهد شد.هر چه هوا خنکتر باشد دوام وعمر این گل بیشتر خواهد بود.درقسمت مربوط به معرفی این گیاه وپاسخ پرسشهای قبلی میتوانید جواب خود را در زمینه چگونگی نگهداری برای سال بعد رابیابید.
مسعود
سلام از مطالب خوب شما متشكرم.لطفاًراهنمايي كنيد طريقه نگهداري پياز وپرورش اين گل قشنگ در مناطق گرم جنوب .متشكرم پاسخ
1 امتیاز
نارگیل : اگر بخواهیم پس از گلدهی پیازها را در باغچه بکاریم ، باید تا زمان خشک شدن برگها به آبیاری و کوددهی منظم ادامه دهیم . پیازهایی باید انتخاب شوند که اندازه خوبی داشته ، عاری از بیماری و سفت باشند . لایه ای از کمپوست مرطوب در گلدان می ریزیم و پیازها را روی آن قرار می دهیم . پیاز ها باید نزدیک یکدیگر ولی نه چسبیده به هم باشند. بر روی آنها کمپوست افزوده و کمی فشرده می کنیم. راس پیازها باید بالای سطح کمپوست باشد.
فاطمه
پیاز سنبل را چگونه برای سال بعد نگهداری کنیم؟ پاسخ
1 امتیاز
نارگیل : پس از گلدهی گلهای پژمرده را می بریم ( نه ساقه ی گل دهنده را ) . به تغذیه و آبیاری گلدان ادامه می دهیم تا برگها پژمرده شوند. پیازها را از گلدان خارج کرده و پس از خشک شدن ، برگ های مرده را حذف می کنیم و در محل خشک وخنک پیاز را نگهداری می کنیم. آنها را در پاییز می کاریم.
jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj.ssssssssssssssssssssssss
پیازگل سنبلم که خشک شده بود را سال دیگر کاشتم در نیامد پاسخ
1 امتیاز
نارگیل با سلام پیاز گل سنبل اگر در شرایط مناسب نگه داری شود، یعنی در محیط خشک و تاریک نگه داری شود، همچنین اگر مطمئن باشید که پیاز سال اول است، برای سال دوم نیز گلدهی خواهد داشت. موفق باشید

  ورود به تالار گفتگوی گروهی در خصوص سنبل
برای ثبت نظر و یا پرسش میبایست در سایت عضو باشید و به سیستم وارد شوید . ورود

موارد مشابه :
سرخس مارچوبه
گل مريم
زنگوله آبی اسپانیایی
آگاوِ ویکتوریا - رجیون
اسپاراگوس ستاسیوس
 
 
 
صفحه اصلی  | پرسش و پاسخ  | خدمات  | فروشگاه  | نقشه سایت  | تماس با ما  | RSS

تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به نارگیل است و استفاده از مطالب در رسانه های آموزشی با ذکر منبع بلامانع است.

  Copyright © 2010-2013  www.Nargil.ir All Rights Reserved. Designed by MNSHAHAB
Label
به مطالب اين صفحه امتياز دهيد

--------------------
به سايت نارگیل امتياز دهيد