٩/٤/١٤٤١ --- 12/7/2019 --- ۱۳۹۸ شنبه ۱۶ آذر امروز
 
پایگاه اطلاع رسانی گل و گیاه، باغبانی و فضای سبز
Signup  Login  صفحه اصلی  | پرسش و پاسخ  | خدمات  | فروشگاه  | نقشه سایت  | لیست گیاهان  | تماس با ما  | RSS  | درباره ما
لینک های اصلی
جستجو  
آخرین مطالب
فوت و فن باغبانی امروز
کاربرد پیت ماس در باغبانی
تصویر روز
طراحی و اجرای فضای سبز
طراحی و اجرای فضای سبز
آمار بازدید سایت
بازدید کننده آنلاین :  51  نفر
بازدید امروز :  2346  بازدید
بازدید دیروز :  13827  بازدید
تبلیغات متفرقه
تلگرام نارگیل
عناب هندی  -  INDIAN JUJUBE
ZIZYPHUS MAURITIANA : نام علمی
  RHAMNACEAE  - عناب : خانواده
نواحی گرمسیر آسیا : بومی منطقه
ber, Chinee apple, jujube, Indian plum, masau : نام های دیگر
خاک و تغذیه دمای ایده آل محیط آبیاری و رطوبت نور محیط
خاک های شنی لومی تا لومی و عمیق با پی اچ خنثی تا کمی قلیایی
نواحی گرمسیری
کمی مرطوب
زیاد

عناب هندی

خصوصیات گیاهشناسی:

"عناب هندی" درخت میوه ای گرمسیری از جنس و خانواده عناب (Rhamnaceae) می باشد. این گیاه به صورت درختچه یا درختی کوچک، خاردار، به ارتفاع بیش از 15 متر و با قطر تنه ی حدود 40 سانتیمتر یا بیشتر و تاجی گسترده رشد می کند. میوه دارای تنوع زیاد در شکل و اندازه است. اما اغلب تخم مرغی شکل یا واژتخم مرغی یا کشیده و گرد می باشد که حدود 2.5 تا 6.25 سانتیمتر طول دارد که بسته به گونه ی گیاه این اندازه ها متفاوت می باشد. گوشت میوه به رنگ سفید و ترد است. پوست میوه صاف، براق و نازک است.
اعتقاد بر این است که این گیاهان بومی اندونزی و مالزی در جنوب شرق آسیا هستند. اما هم اکنون در نواحی گرمسیر جنوب آفریقا و سراسر آسیای میانه تا هند و چین و مالزی و استرالیا و جزایر اقیانوس آرام نیز پراکنش دارند.
عناب هندی درختی کوچک یا درختچه ای در اندازه های متوسط است که با قدرت رشد کرده و دارای ریشه های گسترده می باشد. وجود این ریشه های گسترده و قوی، درخت را در برابر شرایط کم آبی و خشکی مقاوم می کند. این درختان ممکن است به صورت افراشته یا درختچه ای با تاج پراکنده رشد کنند. برگ ها دارای آرایش متناوب، تخم مرغی یا بیضی شکل با انتهای گرد و دارای سه رگبرگ اصلی فرورفته می باشند. این برگ ها حدود 2.5 تا 3.2 سانتیمتر طول و 1.8 تا 3.8 سانتیمتر نیز پهنا دارند و همچنین دارای حاشیه ای دندانه دار می باشند. سطح رویی برگ ها به رنگ سبز تیره و براق و سطح زیرین آنها زیرین آنها به رنگ سبز کمرنگ تا سبز مایل به خاکستری و دارای کرک می باشد. بسته به شرایط آب و هوایی منطقه، شاخ و برگ این گیاه ممکن است همیشه سبز یا خزاندار باشند.

گل ها کوچک و دارای پنج گلبرگ هستند. این گل ها معمولاً به صورت دوتایی یا سه تایی در حاشیه ی برگ ها تشکیل می شوند. گل ها به رنگ سفید یا سفید مایل به سبز می باشند. میوه های این گیاه نیز به رنگ نارنجی تا قهوه ای و به طول 2 تا 3 سانتیمتر با پالپی خوراکی و به رنگ سفید دیده می شوند. پالپ این میوه ها دو حجره که محل قرار گیری بذرها است را احاطه می کند. این گیاهان سریع الرشد هستند و حدود سه سال پس از کشت می توانند میوه تولید نمایند. میوه ها آبدار، نرم و از نوع شفت هستند. میوه های این گیاه در زمان های مختلفی می رسند. حتی میوه هایی که روی یک درخت نیز تشکیل می شوند ممکن است همزمانی در رسیدن بین آنها وجود نداشته باشد. رنگ میوه ها در ابتدا سبز رنگ است که به مرور زمان در میوه های رسیده زرد رنگ می شوند. میوه های بسیار رسیده نیز به رنگ قرمز مشاهده می شوند که نرم و آبدار و دارای پوستی چین خورده می باشند و عطری قوی و مورد پسند نیز دارند. مزه ی آنها نیز ترش و شیرین است. بافت گوشتی و مزه ی این میوه ها یادآور مزه ی میوه ی سیب است. گوشت میوه های نارس نیز به رنگ سفید و دارای مزه ای ترش و اسیدی یا نیمه اسیدی است. 
شرایط محیط رشد:

عناب هندی درختی مقاوم نسبت به گسترده ی وسیعی از شرایط دمایی است. و همچنین در شرایط خشکی با میانگین بارندگی 15 تا 225 سانتیمتر نیز به خوبی رشد می کند که این امر به دلیل ریشه های عمیق و گسترده ی آن است. این درختان همچنین به خوبی در خاک های سرخ یا سیاه متوسط با آبیاری مناسب و کافی یا روی خاک های شنی، ماسه ای و آبرفتی بستر رودخانه های خشک که دارای شکاف های رسی هستند نیز به خوبی می تواند رشد کند. در خاک های سیلیسی و آبرفتی عمیق در نواحی گرمسیری و نیمه گرمسیری که میانگین بارندگی سالیانه در آنها حدود 470 تا 1200 میلیمتر است نیز پرورش می یابند. در نواحی خشک این درختان در اطراف رودخانه ها رشد بهتری خواهند داشت. کشت این گیاهان به صورت تجاری معمولاً تا ارتفاعات بیش از 1000 متر گسترش دارد. کشت آن در ارتفاعات بیشتر از این حد، تولید میوه های تجاری نخواهد کرد. 
این درخت بیشترین مقاومت به ماندابی آب پای بوته و همچنین به خشکی خاک دارد. و می تواند به خوبی در گستره ی وسیعی از بارندگی های سالیانه از 125 تا 2.225 میلیمتر رشد کند. اما بیشترین پراکنش طبیعی آن در مناطقی با میانگین بارندگی سالیانه 300 تا 500 میلیمتر است. در هندوستان حداقل دما برای بقای این گیاهان حدود 7 تا 13 درجه سانتیگراد و حداکثر دما حدود 50 درجه سانتیگراد می باشد.
مطالعات نشان داده که این گیاهان در خاک های قلیایی با پی اچ حدود 9.2 نیز قادر به پرورش هستند. به هر حال، خاک های شنی لومی تا لومی و عمیق با پی اچ خنثی تا کمی قلیایی، بهترین شرایط برای رشد این گیاهان را فراهم می کنند. 

خواص درمانی و کاربردهای صنعتی:

میوه عناب هندی مانند سایر گونه های عناب دارای خواص طبی متعددی است و در مکاتب طب سنتی کشورهای مختلف جایگاه ویژه ای برای کمک به سلامت و درمان بیماری ها دارد.
عناب از میوه های بسیار مفید است که علاوه بر خواص تغذیه ای دارای موارد استفاده زیادی به عنوان یک گیاه دارویی است. در بریتانیا میوه ی این گیاهان را به صورت خشک‌ شده و یا به صورت آب نبات های طعم دار همراه با چای عصر میل می نمایند.
در کره، چین و تایوان، شربت شیرین میوه آن را مورد استفاده قرار می دهند. در برخی مناطق از این میوه برای تهیه سرکه استفاده می شود و در آفریقا از آن کیک درست می کنند. عناب آرامش بخش و ضد بدخلقی بوده و در طب سنتی چین و کره از آن به عنوان دارویی که سبب کاهش اضطراب می شود و تقویت کننده معده و طحال و سیستم گوارشی است استفاده می کنند. عصاره آن موجب مهار اثر رادیکال های آزاد (به عنوان عامل افزایش التهاب) می گردد. حاوی آنتی اکسیدان های طبیعی چون ویتامین C، کاروتنوئیدها و فلاونوئید است. همچنین موجب تقویت سیستم ایمنی می شود. ترکیبات اتری موجود در آن عامل مهار کننده ای در افزایش قند خون است. همچنین مقادیر پارامترهای بیوشیمیایی مانند قند خون، اوره، کراتینین، کلسترول سرم، تری گلیسیرید سرم، HDL، LDL، هموگلوبین و هموگلوبین گلیکوزیله را به طور قابل توجهی به سطح نرمال نزدیک می کند. در طب سنتی ایران نیز مصرف جوشانده عناب برای درمان سرفه، سرماخوردگی و آنفلوانزا و انواع گلودرد بسیار توصیه شده است. چای عناب در شرق آسیا یک نوشیدنی بسیار گوارا محسوب می شود که به جلوگیری از سرماخوردگی نیز کمک می کند. عناب دارای لعاب فراوان، پروتئین، مواد قندی و مقدار زیادی ویتامین C است و به دلیل داشتن لعاب زیاد، نرم کننده سینه و ضد سرفه است. جوشانده میوه های این گیاه گرفتگی صدا را برطرف می کند. به علاوه آسم و تنگی نفس را برطرف می کند. 
مصرف میوه های عناب به طور معنی داری سطوح آنزیم های کبدی را کاهش می دهد. این آنزیم ها نشانگر آسیب بافتی هستند. یافته های بافت شناسی نشان می دهند که این میوه اثرات محافظتی در برابر بیماری های کبدی دارد. عناب در درمان کبد چرب نیز مفید است.
این میوه منبع خوبی از ویتامین C و حاوی مقادیر قابل ملاحظه ای مواد معدنی است. همچنین دارای پروتئین، کربوهیدرات و مواد معدنی کلسیم، فسفر، آهن، کاروتن، تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین و فلور می باشد. در ضمن حاوی پکتین (به عنوان کلسیم پکتات) به عنوان فیبر محلول موثر در کاهش چربی و قند خون است. محتوای چربی کل میوه عناب بسیار کم است. نسبت اسیدهای چرب اشباع نشده به کل چربی در میوه عناب بالا است، بنابراین متخصصین تغذیه می توانند عناب را به عنوان بخشی از رژیم غذایی توصیه نمایند.

تکثیر:

برای تکثیر این گیاهان چهار روش وجود دارد.
1- تکثیر از طریق جداسازی پاجوش ها: علاوه بر پاجوش ها كه از كنار درخت می رويد، درخت عناب در جستجوی آب شبكه وار ريشه های زيادی می دواند و از ريشه های سطحی، جوانه هایی می رويد و از زمين بيرون می آيد. در سال اول به شكل تركه ای راست و صاف خود نمایی می كند. سال دوم در پايان فصل پاييز كه درخت نمو نسبی كرده است، با بريدن ريشه درخت مادری، نهال را با ريشه از زمين بيرون می آورند و در جایی ديگر در گودال هایی كه پيشتر آماده شده است می نشانند. خاك محل كشت اگر هوموس دار باشد درخت رشد بيشتر خواهد كرد. 
2- قلمه زدن: از این درخت می توان در نيمه دوم اسفند ماه قلمه گرفت. قلمه ها بايد از شاخه های جوان يكساله باشد. زمينی را كه برای خزانه كاری انتخاب می کنند، شخم عميقی (30 سانتیمتر) زده سپس جوی و پشته می كنند. قلمه ها 30 سانتیمتری را كه بطور اريب (كج) بريده شده در كنار پشته ها در زمين فرو می برند. بطوريكه فقط 5 سانتیمتر سر قلمه از لبه پشته بيرون و 25 سانتیمتر در خاك فرو رفته باشد. فاصله هر قلمه از يكديگر حدود 5 سانتیمتر خواهد بود. پس از كشت قلمه ها، جوي ها را پر از آب می كنند و زمين قلمه كاری شده بايد هميشه مرطوب باشد و مرتب وجين شود. در روشی ديگر، پس از برگريزان پاييزی و آغاز فصل سرما، قلمه ها را آماده می كنند و در جعبه های پر از خاك اره و يا پاكت های پلاستيكی كه باريك و بلند است و برای همين منظور تهيه كرده اند، می نشانند و در گلخانه يا جای گرم و مرطوبی می گذارند. قلمه ها تا وقتی كه جوانه نزده اند، نياز به آفتاب ندارند. ولی به محض جوانه زدن بايد در همان مکان در معرض نور خورشيد قرار گيرند تا بتوانند به رشد خود بطور طبيعی ادامه دهند. قلمه ها در خاك اره مرطوب ريشه می دوانند و هر قلمه نهالی مستقل خواهد بود. جدا كردن قلمه ها در خاك اره كاری بسيار آسان است و ريشه ها سالم می مانند پس از برطرف شدن خطر سرما، يعنی حدود ارديبهشت ماه، آنها را از گلخانه ها بيرون می آورند و به زمين محل كشت انتقال می دهند. قلمه زدن در پاييز، يك سال نهال را جلو می اندازد و زودتر درخت به بار خواهد نشست.
3- خوابانیدن: شاخه های دوساله ای را كه از بخش پايينی تنه درخت مادری روييده است می توان خوابانيد. اين كار در فصل پاييز و اواخر زمستان انجام می شود. برای خوابانيدن شاخه در خاك به اين ترتيب بايد اقدام كرد: آن بخش از شاخه كه در زير خاك قرار می گيرد به وسيله كارد تيزی قبلاً پوست نيمی از شاخه به طول 5 سانتیمتر بريده و برداشته می شود. سپس نزديك شاخه را گود می كنند و آن را به آرامی می خوابانند و گود را پر از خاك می كنند. سر شاخه را كه از خاك بيرون می ماند به يك قيم می بندند تا راست بايستد. از همان محلی كه پوست برداری شده است، درطول بهار و تابستان ريشه های نابجا می رويد. اسفند سال بعد از آن را از درخت مادر می برند و با ريشه به محل اصلی انتقال می دهند.
4- کشت بذر: دانه های عناب را گردآوری كرده و سيلو می كنند. سپس در بهار می كارند. بذور میوه های رسيده، هريك می تواند نهالی توليد كند. روش كشت به اين صورت است كه در نيمه اول اسفند بذور را در ظرفی پر از آب می ريزند و در جای گرمی می گذارند. پس از چند روز كه خيس خورد آنها را در زمينی كه پيشتر آماده شده است می كارند. همه روزه روی آنها را آب می پاشند. بذرها در نيمه دوم فروردين می رويند. نهال های دوساله را پس از برگريزان از خزانه به زمين اصلی منتقل می كنند.


: منابع  

تصاویر گیاه عناب هندی:

با در نظر گرفتن مواردی چون زیبایی، خواص دارویی، کاربرد های صنعتی، مقاومت در برابر شرایط محیطی و آفات، سهولت دسترسی برای خرید و ... به این گیاه از 1 تا 10 نمره دهید :

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

لطفاٌ با عضویت در سایت نارگیل و قرار دادن اطلاعات و تجربیات خودتان از این گیاه در زمینه های دانستنیهای علمی، خصوصیات ظاهری،شرایط نگهداری، خواص گیاه، عوارض و درمان، چگونگی تکثیر و ... در بخش نظرات، مقاله فوق را کامل نمایید

همچنین میتوانید در بخش گفتگوی گروهی و پرسش و پاسخ شرکت نمایید
 
 
مطالب این صفحه را پسندیدم
Like
 
برای ثبت نظر و یا پرسش میبایست در سایت عضو باشید و به سیستم وارد شوید . ورود
 

گیاهان دیگر از همین جنس :
جوآ / جوآزیرو
کنار - سدر

گیاهان دیگر از همین خانواده :
بونسای بادام پرسپولیسی
عناب
درخت آلوی پرنده
سیاه توسه
یاس درختی کالیفرنیا
 
فروشگاه اینترنتی نارگیل  
Loading
Loading
Nargil Logo gray

© تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به نارگیل است. استفاده از مطالب در رسانه های آموزشی با ذکر منبع و لینک به صفحه مربوطه بلا مانع است
آخرین مطالب :


مقالات پر بازدید :


صفحه اصلی  | پرسش و پاسخ  | خدمات  | فروشگاه  | نقشه سایت  | تماس با ما  | RSS
فهرست گل و گیاه   |  نمایشگاههای گل و گیاه   |  اخبار گل و گیاه   |  مقالات گل و گیاه   |  مؤسسات گل و گیاه
ورود / عضویت