٢١/١/١٤٤١ --- 9/21/2019 --- ۱۳۹۸ شنبه ۳۰ شهريور امروز
 
پایگاه اطلاع رسانی گل و گیاه، باغبانی و فضای سبز
Signup  Login  صفحه اصلی  | پرسش و پاسخ  | خدمات  | فروشگاه  | نقشه سایت  | لیست گیاهان  | تماس با ما  | RSS  | درباره ما
لینک های اصلی
جستجو  
آخرین مطالب
تصویر روز
طراحی و اجرای فضای سبز
طراحی و اجرای فضای سبز
آمار بازدید سایت
بازدید کننده آنلاین :  85  نفر
بازدید امروز :  8292  بازدید
بازدید دیروز :  12138  بازدید
تبلیغات متفرقه
تلگرام نارگیل
پسته  -  PISTACHIO
PISTACIA VERA : نام علمی
  ANACARDIACEAE  - سماق : خانواده
آسیای مرکزی و خاورمیانه : بومی منطقه
فُستَق ، پیستکِه ، پیستاکیوم : نام های دیگر
خاک و تغذیه دمای ایده آل محیط آبیاری و رطوبت نور محیط
حاصلخیز با خاک عمیق
تابستانهای گرم و طولانی و زمستانهای نسبتاً سرد
کمی مرطوب
زیاد

پسته

دانستنیهای علمی : پسته از حدود 70 سال پیش با شروع صادرات، ارزش اقتصادی و تجاری ویژه ای پیدا کرد و ایران به عنوان اولین و مهم ترین صادر کننده آن در دنیا شهرت یافت. این محصول در ایران پس از فرش دستباف دومین کالای عمده غیر نفتی صادراتی کشور است. ایران هفتمین تولید کننده محصولات باغبانی و سومین کشور از لحاظ تنوع تولید در دنیا است در بین تعداد محدود کشورهای تولید کننده، پسته ایران به دلیل کیفیت عالی در دنیا بی نظیر است و از اهمیت پسته در این مرز و بوم همین بس که از دیر باز آن را طلای سبز نامیده اند. پسته یکی از محصولات باغبانی است که با نام ایران در آمیخته و تولید آن در کشور سابقه تاریخی دارد.
خصوصیات ظاهری : پسته گیاهی دوپایه به صورت درخت یا درختچه، خزان کننده بوده و این جنس دارای چندین گونه است که از بین آنها تنها گونه پسته اهلی (P.vera) ارزش اقتصادی دارد . از اختصاصات گیاهان تیره پسته این است که برگ هایی ساده یا مرکب دارند. برگ درخت پسته اهلی، غالباً دو تایی و دارای یک جوانه در بغل هر برگ است که میوه های آن روی شاخه های یک ساله بطور جانبی می‏رویند. از مشهورترین ارقام می توان به اوحدی (فندقی)، ممتاز، کله قوچی، اکبری و احمدآقایی اشاره کرد. در بین این ارقام، اوحدی بالاترین سطح کشت را به خود اختصاص داده است. درخت پسته از نظر گیاه شناسی جزو میوه های هسته دار مانند هلو زردآلو، بادام، گیلاس و آلبالو است که هر یک از سه لایه: درونی، میانی و بیرونی شامل هسته، گوشت و پوست تشکیل شده است. با این تفاوت که قسمت خوراکی پسته، بادام، فندق، گردو، پکان بر خلاف سایر هسته دارها همان لایه درونی یعنی هسته آنهاست. به همین دلیل است که از نظر باغبانی این ها را جزو میوه های مغزدار طبقه بندی کرده اند. درخت پسته دو پایه است یعنی دارای گلهای نر و ماده روی پایه های جداگانه است که به هر حال تولید محصول در آن بسته به همراه بودن هر دو پایه با هم است. گلهای ماده بدون نکتار و شهد است که بر عکس سایر گلها زنبور عسل را به خود جذب نمی‏کند و در نتیجه باید به وسیله گلهای نر تلقیح بشود و گرده گل نر به کمک باد پراکنده می‏شود و گلهای ماده را تلقیح می‏کند. درخت پسته مانند سایر درختان میوه سردسیری خزان کننده است که در اثر ریزش برگ در پايیز به خواب زمستانه نیاز دارد. سیستم ریشه بندی درخت پسته از آن دسته ریشه هایی است که تا مدت مدیدی قادر به تحمل تشنگی هستند. درخت پسته قبل از پنج سالگی نوبر می‏دهد و در 10-12سالگی به بار اصلی می‏نشیند.
شرایط محیط رشد: به طور خلاصه پسته نیازمند تابستانهای گرم و طولانی و زمستانهای نسبتاً سرد می‏باشد. نیاز سرمایی آن حتماً بایستی تأمین شود. نیاز سرمایی پسته در ارقام مختلف، متفاوت و حدود 1000 ساعت دمای 7 درجه سانتی گراد می‏باشد که بسته به رقم، منطقه کشت و عوامل دیگر متفاوت می‏باشد. مناطق کشت پسته نباید در معرض سرمای دیررس بهاره یا بارندگی شدید و یا تگرگ و باد گرم و شدید هنگام گرده افشانی و مراحل رشد و نمو باشند. پسته در مقابل خشکی و کم آبی بسیار مقاوم بوده و در مناطقی که میزان بارندگی سالیانه بیش از 150 میلیمتر باشد می‏تواند بدون آبیاری به رشد و نمو خود ادامه دهد. همچنین سرمای شدید زمستان، تا 20 درجه زیر صفر و گرمای تابستان، تا45 درجه سانتی گراد را تحمل می‏کند . بطور کلی پسته گیاهی آفتاب دوست است و نور مستقیم خورشید بر تولید محصول آن تأثیر زیادی دارد و در مناطقی که درصد روزهای ابری در بهار و تابستان زیاد باشد عملکرد مطلوبی نخواهد داشت. درختان پسته حیطه وسیعی از انواع خاکها را با ترکیبات و بافتهای مختلف تحمل می‏کنند، اما باردهی مطلوب این درختان در اراضی حاصلخیز با خاک عمیق (از جنس شنی رسی نسبتاً سبک)به تجربه ثابت شده است.
خواص درمانی و کاربردهای صنعتی: پسته به عنوان یکی از تنقلات از ارزش غذایی بالایی برخوردار است. از پسته به عنوان خوراکی خون ساز یاد شده است. همچنین گفته شده است که پسته مقدار فراوانی آهن قابل جذب در خون دارد ونیز در تقویت حافظه مؤثر است. مغز پسته دارای 20 درصد پروتئین خالص و بیش از 50 درصد روغن مایع است. ویتامین های گروه D,B وE و میزان کارتنوئید و املاح معدنی پسته نیز قابل توجه است. روغن پسته شامل اسیدهای چرب پالمتیک، استئاریک، اولئیک، لینولئیک، لینولنیک ، میریستیک، آراشیدیک و همچنین مقدار کمی فیتوسیترول است. ترکیب محتویات پسته بر حسب رقم، مراحل رسیدن، برداشت محصول و بر حسب رطوبت موجود در میوه متفاوت است. طعم پسته پس از رؤیت ظاهر آن عمده ترین نمودار ویژگیهای میوه است. حد رسیدن میوه هنگام برداشت و رطوبت دانه (4-6%) و مجموع میزان قند موجود (مواد جامد محلول) پسته دخالت زیادی در طعم آن دارند .
آفات و نحوه مبارزه با آن : گروهی از قارچهای موسوم به آسپرژیلوس فلاووس در محیط تغذیه ای خویش زهرابه ای ترشح می‏کنند که این زهرابه را افلاتوکسین نامیده اند. یکی از مهمترین مسائلی که اکثر کشورها به آن توجه خاص دارند، آلودگی مواد غذایی به آفلاتوکسین می‏باشد. مهم ترین عاملی که سبب نفوذ قارچ ها به داخل میوه پسته می‏گردد، شکاف خوردن پوست سبز رویی پسته در باغ بوده و زود خندانی از مهم ترین نوع شکاف خوردگی ها می‏باشد. پسته های زود خندان پسته های غیر طبیعی هستند که هم پوست استخوانی و هم پوست سبز در محل خندانی شکاف برداشته و مغز پسته به طور مستقیم در معرض هجوم قارچ ها و آفات قرار می‏گیرد. به علت این که شروع عارضه زود خندانی قبل از بلوغ فیزیولوژیکی و بیشتر از یک ماه قبل از برداشت در باغ می‏باشد، بنابراین فرصت کافی جهت رشد قارچ ها و تولید آفلاتوکسین در آنها وجود دارد. برخی از پسته ها به دلایل مختلف شرایط مناسبی جهت رشد قارچ ها به ویژه قارچ های مولد آفلاتوکسین را دارند و از نظر آلودگی به آفلاتوکسین، مشکوک می باشند که جداسازی پسته های آلوده شده در باغ، یکی از مهم ترین وظایف مرحله فرآوری می‏باشد.
همچنین نحوه تکثیر گیاه: پسته دو پایه و هتروزیگوت است و گرده افشانی آن به صورت آزاد و بوسیله باد انجام می‏گیرد، کاشت بذر و عدم پیوند باعث تفرق صفات و ظهور فنوتیپ های متفاوتی می‏شود. در زمین‌های با آب وخاک شیرین بذور جوانه زده مورد نظر برای کاشت را در محل داغ آب زمین اصلی می‌‌کارند. چنانچه بافت خاک مزرعه سنگین باشد به منظور از سله بستن روی بذور داخل هر گودال را به وسیله ماسه می‌پوشانند. این عمل به رشد گیاه کمک فراوان می‌کند، چون نه تنها اکسیژن کافی در دسترس ریشه‌های نهال قرار می‌دهد بلکه موجودات هوازی مفید خاک را نیز به فعالیت وا می‌دارد. عمق کاشت بذر بستگی به اندازه بذر دارد (میزان تقریبی عمق کاشت حدود 2 تا 5 برابر بزرگ ترین قطر بذر است). فواصل کاشت بذرها در خزانه بر روی خطوط بین 5 تا 10 سانتی‌متر و بین خطوط 35 تا 40 سانتی‌متر است. پس از کاشت بذر ، روی آن را با استفاده از ماسه بادی همراه باکود دامی پوشانده و آبیاری می‌نمایند. نهال‌های تولیدی در فصل خواب (پاییز و زمستان) آماده انتقال به زمین اصلی هستند (نهال یکساله). اخیراً در تکثیر پسته از طریق کشت بافت اقدام می کنند. از مزایای عمده تکثیر از طریق کشت بافت، یکنواختی نهال‌ها، تکثیر سریع در فضای کم و تولید نهال‌های عاری از بیماری و نیز کوتاه نمودن طول دوره نونهالی است. خوابانیدن یکی دیگر از روش‌های تکثیر می‌باشد که با این روش می‌توان تعداد معدودی گیاه ریشه دار را از گیاه مادری بدست آورد.

: منابع  

تصاویر گیاه پسته:

با در نظر گرفتن مواردی چون زیبایی، خواص دارویی، کاربرد های صنعتی، مقاومت در برابر شرایط محیطی و آفات، سهولت دسترسی برای خرید و ... به این گیاه از 1 تا 10 نمره دهید :

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

لطفاٌ با عضویت در سایت نارگیل و قرار دادن اطلاعات و تجربیات خودتان از این گیاه در زمینه های دانستنیهای علمی، خصوصیات ظاهری،شرایط نگهداری، خواص گیاه، عوارض و درمان، چگونگی تکثیر و ... در بخش نظرات، مقاله فوق را کامل نمایید

همچنین میتوانید در بخش گفتگوی گروهی و پرسش و پاسخ شرکت نمایید
 
 
مطالب این صفحه را پسندیدم
Like
 
نظرات و پرسش های کاربران
ساره رجبی
سلام ما داخل باغ دوتا درخت پسته داریم که زیاد میوه میدن ولی پسته هاش پر نمیکنه پوچن چکار باید انجام بدم برا پر شدنش  پاسخ مشاهده
مریم عرشی
سلام مطلب خوبی یود کاش درمورد افات پسته هم توضیح میدادیددرختهای پسته ی ما پراز شته است چند بار سمپاشی کردیم ولی اثری نداشت چه باید بکنیم  پاسخ مشاهده
فاطمه زواری
با سلام 
 اگر بتوانید از آفت و از علائم آن  روی گیاه مخصوصا برگها عکسی ارسال کنید بهتر میتوانیم  نظر دهیم.
از علائم شته چین دار برگ پسته می توان به این موارد اشاره کرد:
این شته باعث جمع شدن، ضخیم شدن و تغییر رنگ برگهای پسته می‌گردد. در اثر تغذیه حشرات، سطح زیرین لبه برگهای چین‌دار، ضخیم و به سمت پایین لوله می‌شود و رنگ  این قسمت از سبز به قرمز تغییر می‌کند.
آیا در گیاه این علائم را ممشاهده می کنید؟؟
محمد مهدی رافق وند
سلام خسته نباشید اگر الانم پسته هارو در کیسه ی مرطوب بگذارم جوانه می زند؟ یه سوال دیگه این که بذر پسته برای جوانه زدن به نیاز سرمایی احتیاج ندارد؟  پاسخ مشاهده
ا.س.فرود
سلام باید به مساله نور و دما هم توجه کرد ،زمان کاشت اواخر اسفند و اوایل بهار هست .برای شکسته شدن خواب بذر و جوانه زنی روش های مختلفی وجود دارد ،بذرها معمولا به مدت یک تا سه ماه قبل از جوانه زنی (در بهمن ماه) در دمای 2 تا 4 درجه سانتیگراد در یخچال سرما دهی می شوند. بعد از سرما دهی، بذور به مدت حداکثر 48 ساعت در دمای اتاق در آب خیسانده می شوند. بعضی نهالستان ها بذر را دراسید هیدرو کلریک 5-3 درصد قرار می دهند. در پایه تربینتوس P. terebinthus از اسیدسولفوریک برای خراش دهی پوسته بذر استفاده می شود. در این حالت بعد از تیمار اسید، پوسته بذر باید شستشو شود و قبل از کاشت به مدت 1 تا 2 ساعت خیس بخورد. بعد از خیساندن، بذر را در پارچه پنبه ای یا حوله مرطوب به مدت 3 تا 6 روز در دمای21 تا 27 درجه سانتیگراد قرار می دهند.
بهناز مظفری
سلام و تسلیت. آیا پسته گلخانه ای در حومه ی سبزوار قابل انجام است و هزینه اش حدودا چقدر است؟پیشاپیش از پاسخگوئیتان سپاسگزارم  پاسخ مشاهده
مهندس رامندی
سوالتون خیلی کلیه. در شرایط گلخانه ای مشکلی برای پرورشش نیست
آرش صادق
سلام برای کاشت بذر باید از بذر های بسته استفاده شود یا از بذر باز خام هم میتوان استفاده کرد و محل کاشت در گلخانه است و محل زندگی ما تبریز لطفا شرح دهید ممنون   پاسخ مشاهده
ا.س.فرود
بذر در نظر گرفته شده بايد سالم و بدون هيچ گونه آفت يا بيماري و از محصول همان سال باشد.در اواخر اسفند و اوايل بهار بذر‌ها را حدود 24 تا 48 ساعت (ترجيحاً 24 ساعت ) در آب خيس خيسانده، پس از شست‌و‌شوي مجدد با استفاده از سموم قارچ‌كش نظير كاربو‌كسين تيرام، بنوميل به نسبت 5/52 تا 3 در هزار و هيپوكلريد سديم (مايع سفيدكننده)5/0 به مدت 5 الي 10 دقيقه ضدعفوني مي‌شود. پس آن بايد بذرها را در كيسه‌هاي پارچه‌اي كه به طورمنظم به‌مدت 4 تا 5 روز مرطوب نگه داشته‌شوند قرارداد (دماي مناسب براي جوانه‌زني بذرها30-20 درجه سانتي‌گراد مي‌باشد)بعد از جوانه زدن بذرها بايستي آنها را با قارچ‌كش PCNB يا بنوميدر هزار ضدعفوني كرده و در محل مورد نظر كاشت. توانايي جوانه زني در بين بذر گونه‌هاي مختلف پسته متفاوت است. جوانه‌زني بستگي به سختي پوست استخواني دارد. خراش‌دهي با اسيد سولفوريك به مدت 5/1 ساعت و سپس غوطه‌ور كردن در آب به مدت 24 ساعت، سرعت و درصد جوانه زني (مغز)بنه را افزايش مي‌دهد. استفاده از بذرهاي بدون پوست استخواني براي جوانه زني به دليل سبز شدن يكنواخت مي‌تواند مورد توجه واقع شود. زمين خزانه پسته مانند خزانه ديگر درختان بايد آماده گردد. فواصل كاشت بذرها بر روي خطوط بين 5 تا 10 سانتي‌متر و بين خطوط 35 تا 40 سانتي‌متر است. پس از كاشت بذر ، روي آن را با استفاده از ماسه بادي همراه باكود دامي پوشانده و آبياري نمایید. ميزان بذر مصرفي پسته در هكتار خزانه 250 تا 300 كيلوگرم مي‌باشد و حدود 250 هزار نهال در يك هكتار مي‌توان توليد نمود. نهال‌هاي توليدي در فصل خواب (پاييز و زمستان) آماده انتقال به زمين اصلي هستند (نهال يكساله).
آرش صادق
سلام بس پوست چوبی پسته باید جداکرد وفقط هسته ی داخلی را  بعد خشک شدن هسته که امسال جمع آوری شده است  در اسفند ماه میتوان کاشت  حتما باید در ان فصل کاشت .شود درسته 
ا.س.فرود
بله جدا کردن پوست استخوانی باعث جوانه زنی سریع تر می شود .
محمد جواد سنجیده
سلام .برای پسته پیوند یک ساله چالکود بهتره یا اطراف درخت پهن کنیم و شخم بزنیم. متشکرم  پاسخ مشاهده
ا.س.فرود
سلام به طور معمول برای نهال های زیر 4 سال کود دهی به این صورت است که از سال اول تا چهارم در نزدیک تنه درخــــت پــــــاشیده و بلا فاصله آب داده می شود.اگر خاک غنی باشه بهتر است از اول خرداد تا آخر شهریور با کود مایع کامل بصورت محلول روی برگ و جوانه درخت را تقویت کنید و درزمستان سال دوم به صورت حلقه ای با فاصله شعاعی بیش از نیم متر از تنه ، کود گوسفندی پوسیده و کمپوست ریخته در اواخر اسفند با ترکیبی از کودهای شیمیایی ماکرو و میکرو روی همان حلقه کودیاری انجام شود .
محمد جواد سنجیده
با سلام
تاثیر ماسه بادی روی زمین پسته چون زمین لایی هست ایا مفید هست
مممنون
  پاسخ مشاهده
ا.س.فرود
ماسه بادی در اراضی رسی ،شور کم آب بسیار مفید است. گرچه ماسه بادی در خاک – های رسی می تواند نقش اصلاح فیزیکی خاک را داشته باشد اما عمده ترین نقش ماسه بادی اصلاح مدیریت آبیاری ،پیش گیری از تبخیر آب و جلوگیری از صعود نمک به سطح خاک می شود لذا توصیه می شود ماسه بادی را با ارتفاء ۵ تا ۸ سانتی متر به صصورت یک لایه سطحی در سطح خاک ریخته و سعی شود که از مخلوط شدن با خاک زیرین اجتناب گردد (به صورت مالچ در سطح خاک ریخته شود . ) ماسه بادی مصرفی نباید شور باشد (حداکثر شوری مورد قبول برای ماسه بادی ۶۰۰۰ میکروموس می باشد.) .ماسه بادی را باید از نیمه پاییز تا نیمه زمستان به سطح خاک اضافه نمودو سپس یک نوبت آبیاری سنگین انجام نمود تا شوری احتمالی را شسته و از پروفیل خاک خارج نماید . هرگز در اواخر اسفند و اوایل فروردین (هنگام سبز شدن درخت) ماسه بادی گچ یا هرگوه عملیات خاک ورزی را انجام ندهید چون می تواند به شدت موجب خشکی درختان شود.
حسین صادقی
اقای مهندس من ۷ ماه است که نهال پسته کاشتم برای تقویت نهال چه کودها و یا مواد اورگانیک را می توان داد
  پاسخ مشاهده
مهندس رامندی
ورمی کمپوست رو به عنوان کود به خاکش بدهید وتغذیه مصنوعی با کودهای مایع کامل ارگانیک رو هم در دستور کارتان قرار بدهید
kgalil barshkan
مهندس رامندی
ممکنه افت کنه داشته باشه یا به خاطر کمبود مواد غذایی باشه.پشت وروی برگهها رو بدقت بررسی کنید از نظر افت با کود 3بیست تقویتش کنید
kgalil barshkan
سلام من باغ پسته ده هکتار دارم سه ساله هست پارسال پیوند زدیم امسال هم بعضی هاروکله بر(هرس) کردم واسه امسال که پیوند بزنم همه خشک وسیاه شده تنه علتش چی هست اونایی که پارسال هم پیوند کردیم هم سیاه شده آب چاه هم شورهستs7000درجه شوری آب

  پاسخ مشاهده
مشاهده همه کامنت ها و نظرات این صفحه
برای ثبت نظر و یا پرسش میبایست در سایت عضو باشید و به سیستم وارد شوید . ورود
 

گیاهان دیگر از همین جنس :
بَنه / پسته کوهی
خینجوک
پسته چینی

گیاهان دیگر از همین خانواده :
اسپاندیاس پیناتا
لیمونادبِری
مارولا
گانداریا
آلو وحشی
 
فروشگاه اینترنتی نارگیل  
Loading
Loading
Nargil Logo gray

© تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به نارگیل است. استفاده از مطالب در رسانه های آموزشی با ذکر منبع و لینک به صفحه مربوطه بلا مانع است
آخرین مطالب :


مقالات پر بازدید :


صفحه اصلی  | پرسش و پاسخ  | خدمات  | فروشگاه  | نقشه سایت  | تماس با ما  | RSS
فهرست گل و گیاه   |  نمایشگاههای گل و گیاه   |  اخبار گل و گیاه   |  مقالات گل و گیاه   |  مؤسسات گل و گیاه
ورود / عضویت