فروشگاه اینترنتی گل و گیاه نارگیل            
امروز چهارشنبه ۱۴۰۳/۱/۲۹         
  

Panicum miliaceum proso millet که به فارسی ارزن نامیده میشود، گیاهی از خانواده گندمیان، بومی چین می باشد. نیاز های این گیاه عبارتند از نور: زیاد رطوبت: کمی مرطوب دمای محیط: نواحی گرم و خشک خاک: خاک های لومی شنی زهکشی خوب
ارزن
ارزن

دانستنیهای علمی



نام علمي
Panicum miliaceum
نام لاتين
proso millet
خانواده (تيره)


ارزن ها گروه کوچکی از گونه های دانه دار غلات کامل هستند که در نواحی خشک به ویژه در آسیا و آفریقا به خوبی رشد می کنند. اگرچه ارزن اغلب به عنوان غذای پرندگان محسوب می شود، ولی فقط مخصوص آنها نیست و به عنوان یکی از غلات خوشمزه جهت تهیه انواع متنوعی از غذاها در بسیاری از کشورها به ویژه چین، آفریقا و هند کاربرد دارد. ارزن در طول سال موجود است و از نظر اندازه کوچک بوده و شکل گردی دارد که به رنگ های سفید، زرد کم رنگ، قهوه ای، خاکستری یا بنفش دیده می شود. ارزن از نظر طعم، شیرینی ملایمی داشته و حاوی هزاران ماده مغذی مفید است و بیش از یک سوم جمعیت جهان از آن تغذیه می کنند.
این گیاهان جزو گیاهان یك ساله مناطق گرم و خشك می باشند كه دارای گونه های فراوانی هستند. نام ارزن ( Millet ) از كلمه لاتین millesimum به معنای یك هزارم ریشه گرفته و كلمه (Mill ) به معنای خرد و كوچك غالباً برای اشاره به چیزهای فوق العاده كوچك به كار می رود. نام علمی این گیاه  Panucum miliaceum L می باشد.
ارزن غله ای دارای دانه های کروی شکل است. جوانه ارزن مانند ذرت نسبت به اندازه دانه غله بزرگ است. ارزن شبیه به گاورس است و به عنوان غذای پرندگان استفاده می شود. در برخی از نقاط جهان آن را مانند برنج می پزند. به خاطر نوع ماتریکس پروتئین نشاسته ارزن تحت نور می تواند کدر، شفاف و نیمه شفاف باشد. ارزن حاوی آهن است.



ارزن ارزن


نور مورد نياز
نور مورد نیاز گیاه ارزن
زیاد
آبياري و رطوبت
رطوبت مورد نیاز  ارزن
کمی مرطوب
دماي مورد نياز
دمای مورد نیاز  ارزن
نواحی گرم و خشک
خاک مورد نياز
خاک مورد نیاز  ارزن
خاک های لومی شنی زهکشی خوب

خواص و کاربردهای دارویی و صنعتی



ارزن می تواند در دامنه وسیعی از خاك ها رشد نماید اما به شرایط ماندابی حساس بوده و بهترین خاک برای رشد آن، خاک های لومی شنی با زهكشی خوب می باشند. ارزن در دامنه وسیعی از PH  خاك، نه خیلی قلیایی قادر به تولید محصول می باشد. این گیاه متحمل به شوری بوده و جوانه زنی آن در شرایط نور به تأخیر می افتد.
ارزن به بستری كاملاً نرم و عاری از كلوخ نیاز دارد، زیرا بذور آن بسیار كوچك می باشند. یك شخم عمیق (حداقل 15 سانتیمتر) با گاوآهن برگردان دار به دنبال آن 2 تا 3 دیسك عمود بر هم می تواند شرایط بهینه را برای كشت ارزن فراهم آورد.
به طور كلی ارزن ها به دلیل طول رویش كوتاه و حجم كم ریشه به مواد غذایی كمی نیاز دارند. در ارزن ها كاربرد 50 كیلوگرم در هكتار كود اوره در زمان كاشت و مصرف 50 تا 100 كیلوگرم در هكتار اوره بعد از هر چین توصیه می شود.
ارزن مقاومت خوبی نسبت به كم آبی دارد ولی جهت تولید علوفه بیشتر و بهتر دور آبیاری 7 تا 10 روز مناسب است
برای دفع علف های هرز بهتر است در مراحل اولیه رشد گیاه از كولتیواتور استفاده شود در مراحل بعدی رشد به علت سایه اندازی شدید و چین برداری های متعدد رشد علف ها ناممكن خواهد شد  و نیاز به مبارزه با علف های هرز نخواهد بود .




در طب سنتی بیان شده که ارزن از نظر طبیعت، حرارتی خنک کننده دارد و دارای ویژگی های ضد افسردگی و بی خوابی، آرامش بخشی، ضد قارچ، دافع بلغم، چربی خون و اخلاط سینه می باشد، قابض بوده و آرد آن درمان کننده اسهال صفراوی است و همچنین موجب تنظیم حرارت بدن می گردد. سوپ ارزن در استفراغ و سوء هاضمه مفید است و همچنین استفاده منظم از سوپ آن برای ویار و تهوع بامدادی می تواند مؤثر باشد.
برای پیشگیری از بیماری های قلبی و دیابت اگرچه انواع جو به عنوان محافظت کننده قلب شناخته شده است، ولی ارزن یکی از غلاتی است که دارای همان ویژگی ها می باشد.
غلات کامل منابع اصلی فیبر هستند و بر طبق شواهد افرادی که بالاترین دریافت فیبر رژیمی را داشته اند در مقایسه با افراد مصرف کننده حداقل فیبر، 29 درصد ریسک پایین cvd را داشتند، ولی این اثرات مفید فقط مربوط به فیبر نیست، بلکه غلات کامل از نظر مواد معدنی، آنتی اکسیدان ها، لیگنان ها و دیگر فیتونوترینت ها نیز غنی هستند.
ارزن از منابع غنی منیزیم می باشد و یک فنجان ارزن پخته، 19 درصد منیزیم مورد نیاز روزانه بدن را تأمین می کند. مطالعات نشان داده اند که منیزیم باعث کاهش فشارخون گشته و حملات قلبی را مخصوصاً در افرادی که مبتلا به آترواسکلروزیس هستند کاهش می دهد. همچنین منیزیم باعث کاهش شدت تنگی نفس و تکرر حملات میگرنی می گردد. ترکیباتی همچون اسیدهای چرب غیراشباع (pufa)، الیگوساکاریدها، استرول های گیاهی و استانول ها و ویتامین b3 موجود در ارزن باعث کاهش کلسترول می شوند.
مواد مغذی ارزن شامل 15 درصد پروتئین، مقادیر بالای فیبر، ویتامین های  ب کمپلکس (نیاسین، فولاسین و ریبوفلاوین)، مواد معدنی آهن، منیزیم، فسفر، منگنز، پتاسیم، کلسیم و روی، آمینواسیدهای ضروری متیونین، لسیتین و ویتامین a و غنی از فیتوکمیکال هایی مثل اسید فیتیک می باشد. ارزن حداقل آلرژی زایی و بیشترین هضم را دارا است. ارزن یک ماده بدون گلوتن است که می توان آن را برای بیماران سلیاکی مورد استفاده قرار داد. ارزن از نظر کلسیم غنی بوده و به تحکیم استخوان ها کمک کرده و ریسک استئوپروزیس را کاهش می دهد. همچنین به خاطر آهن موجود در ارزن در افراد دچار آنمی می تواند مفید واقع شود همچنین ارزن به عنوان یک ماده پرانرژی و حاوی مواد مغذی بالا برای ورزشکاران و کودکان محسوب می شود و در صورت ترکیب با حبوبات عالی پروتئین می باشد که مخصوصاً برای افراد دارای رژیم گیاه خواری ایده آل است.



ارزن - معرفی و خواص گیاهان دارویی ارزن - معرفی و خواص گیاهان دارویی

مقابله به آفات ارزن



روی این گیاه هنوز بیماری خاصی گزارش نشده ولی از آفات مهمی كه در مراحل اولیه رشد به بوته ها حمله می نمایند می توان كرم طوقه بر ( آگروتیس ) و كرم برگ خوار (كارادرینا) را نام برد كه ضمن انجام مبارزه زراعی (شامل رعایت تاریخ كاشت و شخم پائیزه) می توان از سم حشره كش كارباریول برای آگروتیس استفاده نمود. در سایر موارد به دلیل غیر اقتصادی بودن مبارزه و استفاده مستقیم از گیاه جهت تولید گوشت و شیر مبارزه شیمیایی توصیه نمی گردد .



ارزن ارزن

نحوه تکثیر ارزن



به منظور تکثیر این گیاه، کشت دانه كافی و خوب به مقدار 4 تا 5 كیلوگرم در هكتار كافی بوده و میزان بهینه تراكم 175000 تا 200000 بوته در هكتار می باشد. تراكم فوق با فاصله ردیف های 45 سانتیمتر و فاصله هر بوته 12-10 سانتیمتر حاصل خواهد شد. عمق كاشت بذر 3-2 سانتیمتر می باشد. ارزن عموماً بلافاصله پس از شخم و بوسیله بذر پاشی كشت می شود. كشت ارزن مروارید با ماشین مخصوص بذر كار غلات بهترین روش بوده و نه تنها بهترین جوانه زنی را تضمین می كند بلكه پراكندگی یكنواخت و خوب گیاه را نیز به همراه خواهد داشت.
در ارزن ها بهترین زمان  برداشت جهت علوفه سبز، پس از ظهور پانیكول ها و بهترین زمان برداشت برای تولید دانه، در زمان تغییر رنگ پانیكول ها و زرد شدن برگ های پایین می باشد.



proso millet proso millet



منابع :
http://anjoman.tebyan.net/
http://elmekeshavarzi.ir/
http://jago.ir/
http://www.fao.org/ag/agp/AGPC/doc/gbase/data/pf00
https://en.wikipedia.org/wiki/Proso_millet


 
 
 


گياهان ديگر از همين جنس :
 



گياهان ديگر از همين خانواده :
 
  

نظرات و پرسشهای کاربران

پایگاه اینترنتی نارگیل به عنوان یکی از اولین سایت های تخصصی و جامع ترین دایره المعارف گل و گیاه و باغبانی فعالیت خود را از سال ۱۳۸۷ آغاز کرده و از سال ۱۳۹۱ امکان خرید اینترتی محصولات مرتبط با این حوزه مانند انواع گل و گیاه و بذر، خاک و کود های کشاورزی، سموم دفع آفات و ابزار باغبانی را برای علاقه مندان گل و گیاه فراهم نموده است.
© 2024 تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به نارگیل است. استفاده از مطالب در رسانه های آموزشی با ذکر منبع و لینک به صفحه مربوطه بلا مانع است.