١٨/٤/١٤٤١ --- 12/16/2019 --- ۱۳۹۸ دوشنبه ۲۵ آذر امروز
 
پایگاه اطلاع رسانی گل و گیاه، باغبانی و فضای سبز
Signup  Login  صفحه اصلی  | پرسش و پاسخ  | خدمات  | فروشگاه  | نقشه سایت  | لیست گیاهان  | تماس با ما  | RSS  | درباره ما
لینک های اصلی
جستجو  
آخرین مطالب
فوت و فن باغبانی امروز
نگهداری از گل ژربرا
تصویر روز
طراحی و اجرای فضای سبز
طراحی و اجرای فضای سبز
آمار بازدید سایت
بازدید کننده آنلاین :  74  نفر
بازدید امروز :  3503  بازدید
بازدید دیروز :  12353  بازدید
تبلیغات متفرقه
تلگرام نارگیل
فندق معمولی  -  COMMON HAZEL
CORYLUS AVELLANA : نام علمی
  BETULACEAE  - بتولاسه : خانواده
اروپا و غرب آسیا : بومی منطقه
Common filbert, European Filbert, Harry Lauder's Walking Stick, Corkscrew Hazel, Hazelnut : نام های دیگر
خاک و تغذیه دمای ایده آل محیط آبیاری و رطوبت نور محیط
خاک های عمیق و حاصلخیز
معتدل
کمی مرطوب
زیاد

فندق معمولی

خصوصیات گیاهشناسی:

فندق از خانواده  Betulaceaeو از جنس Corylus می باشد. نام علمی آن Corylus avellana و شامل 25 گونه، كه تنها 9 گونه آن از نظر اقتصادی و بهنژادی اهميت دارد. اكثراً بصورت درختچه بوده و بندرت بصورت درختان خزان پذير، يك پايه، و دارای گلهای تك جنسی ( گل نر و ماده جدا از هم بر روی يك شاخه ديده می شوند) می باشد. گلهای نر بصورت شاتون و برهنه و گلهای ماده بصورت خوشه ای و دارای پوشش می باشند.
تاريخچه كشت آن چنانكه در دست نوشته های قديمی چينی استنتاج می شود به 8000-5000 سال قبل از ميلاد بر می گردد. در اروپا فندق از پوشش های گياهی غالب بوده ولی منشاء دقيق آن روشن نيست اما احتمال می رود كه منشأ اوليه آن شهر آولينو بوده و نام آولنا از همين نام گرفته شده است.
از نظر جغرافيايی دامنه پراكنش آن بسيار وسيع بوده و از سواحل پرتقال، ايرلند، جزاير آركنيتا قسمت غربي كوه های اورال و گسترش شمالی آن از نروژ تا روسيه می باشد ولی عمده مناطق كشت فندق در نزديكی حوزه های بزرگ آبی كه دارای زمستان های ملايم و تابستان هايی خنك می باشند قرار دارد.
امروزه چهار منطقه عمده كشت فندق عبارتند از: تركيه كه تحت تأثير دريای سياه، كشورهای ايتاليا و اسپانيا تحت تأثير دريای مديترانه و آمريكا تحت تأثير اقيانوس آرام قرار گرفته اند.

شرایط محیط رشد:

با آنکه فندق در آب و هوای متفاوت سازش نسبی و مطلوبی نشان داده است. با این حال کشت وسیع آن از نظر اقتصادی مستلزم انتخاب ارقام مناسب برای هر منطقه به خصوص از نظر دمایی، برودت و بارندگی است. درختان فندق به زمستان نسبتاً سرد و تابستان خنک نیاز دارند برای رشد و تکامل میوه تابستان خنک و طولانی از تابستان گرم و طولانی مناسبتر است. درختان فندق برای رفع نیاز سرمایی باید مدت نسبتاً طولانی در معرض سرمای متوسط قرار گیرند و برای رفع نیاز سرمایی خود ۱۷۰۰-۸۰۰ ساعت دمای کمتر از ۷ درجه سانتی گراد لازم دارد. برودت هوا در منطقه و حد بحرانی آن برای فندق بایستی مدنظر گرفت. زمستانهای طولانی و بسیار سرد و قرار گرفتن درخت در معرض دمای کمتر از ۲۵- درجه سانتیگراد خظر یخ زدن و از بین رفتن چوب درخت را به دنبال دارد. دمای کمتر از ۱۰- درجه سانتیگراد سبب سرمازدگی و نابودی فندق شده و سرشاخه های جوان فندق در دمای کمتر از ۴- درجه سانتی گراد از بین می روند. شاتونها و گلهای ماده فندق در مقایسه با گلهای باز شده مقاومت بیشتری نسبت به سرما دارند. در صورتیکه گلهای ماده باز شده باشند دمای ۵/۹- درجه سانتی گراد به آنها صدمه می زند بین حداقل و حداکثر دمای هوا با تاریخ های گل دهی گل آذین نر و ماده رابطه مستقیمی وجود دارد افزایش مجموع درجه حرارتهای موثر ظهور کلاله را در ارقام زودرس به تاخیر می اندازد. مقاومت بافتها نسبت به سرما تعیین شده است که از حساس تا مقاوم عبارتند از : استوانه مرکزی، آوندهای چوب، کامبیوم و پوست. در اواسط زمستان مقاومت جوانه های رویشی نسبت به سرما بیشتر از گلهای ماده است. همچنین مقاومت اکثر گلهای ماده در دی ماه بیشتر از گلهای نر است از کاشت فندق در مناطق پست که هوای سرد در آنجا باقی می ماند باید خودداری کرد.
نوع خاک مناسب برای کاشت فندق در مناطق مختلف متغیر است ولی بطور کلی خاک باید عمیق که حداقل ۵۰ سانت متر عمق داشته، حاصلخیز و دارای زهکشی خوبی باشد. در خاکهای عمیق مقدار زیادی آب و مواد غذایی ذخیره می شود که در طی فصول خشک مورد استفاده قرار می گیرد زیرا ریشه های فندق تا عمق ۴-۵/۲ متر به سرعت رشد می کنند.  از آنجاییکه درخت فندق به آهک حساس می باشد باغهای فندق نباید در زمین هایی احداث شوند که میزان اهک موجود انها از ۱۰ درصد بیشتر باشد. 

خواص درمانی و کاربردهای صنعتی:

فندق از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است. برگ و شکوفه،‌ گل و پوست آن (مخصوصا پوست ریشه آن ) قابض است.
فندق بدلیل اینکه دارای مقدر کمی مواد نشاسته ای است ضمنا دارای مواد معدنی زیادی مانند کلسیم ،‌پتاسیم ، فسفر ،‌منیزیوم،‌ سدیم و آهن می باشد.
غذای بسیار خوبی برای مبتلایان به بیماری قند است.
فندق غذای مناسبی برای تقویت بدن و مخصوصا دوره نقاهت است .
فندق مقوی روده ها و معده است .
فندق سموم را از بدن خارج می سازد.
فندق فشار خون را بالا می برد
خانمهایی که در بین دو عادت ماهانه خونریزی دارند برای درمان آن باید جوشانده پوست فندق بخورند .
روغن فندق برای از بین بردن سرفه و درد سینه مفید است .
روغن فندق برای کبد نافع است.
برای جلوگیری از ریزش مو پوست فندق را سوزانید و خاکستر آنرا با پیه خوک مخلوط کرده و قسمت هایی را که مو ریخته با آن ماساژ دهید .
فندق بو داده به همراه مخلوط انیسون برای سوزش مجرای ادرار و تقویت نیروی جنسی مفید است.
کسانی که کارهای فکری می کنند باید فندق بخورند زیرا بدلیل داشتن فسفر زیاد مغز را تقویت می کند.

ترکیبات شیمیایی:

مغز فندق در حدود 60 درصد روغن دارد كه به رنگ زرد روشن بوده و دارای طعمی ملایم و بوی مطبوعی می باشد. این روغن به مصرف تغذیه، ‌عطرسازی و نقاشی می رسد. مغز فندق دارای مقدار زیادی فسفر نیز می باشد.
در هر صد گرم مغز فندق حدود 625 كالری انرژی، 5.8 گرم آب، 12.5 گرم پروتئین، 15 گرم مواد نشاسته ای، 60 گرم مواد چرب، 200 میلی گرم كلسیم، 320 میلی گرم فسفر، 3.5 میلی گرم آهن، 2 میلی گرم سدیم، 700 میلی گرم پتاسیم، 0.5 میلی گرم ویتامین ب 1 و 1 میلی گرم ویتامین ب 3 وجود دارد.

تکثیر:

الف- جنسی (با بذر): تکثیر فندق به وسیله بذر مانند اغلب درختان میوه امکان پذیر است در ازدیاد به وسیله بذر با کاشت فندق بلافاصله پس از برداشت همراه با پریکارپ به مقدار زیادی جوانه زنی را کاهش می دهد. حذف پوسته بذر مثل حذف پریکارپ جوانه زنی را تا ۸۱ درصد افزایش می دهد. خواب بذر با یک دوره استراتیفیکاسیون به مدت ۶ ماه برطرف می شود. در صورتیکه فندق دیر برداشت شود (آخر شهریور) پریکارپ میوه ها سخت می شود در اینصورت ابتدا یک دوره استراتیفیکاسیون گرم در ۲۰ درجه سانتی گراد ضروری است و بدنبال آن بذور فندق باید در معرض یک دوره سرما (۴ درجه سانتی گراد) قرار گیرند. در میوه هایی که زود برداشت می شوند (آخر مرداد) آندوسپرم و جنین اغلب به اندازه کافی رشد نمی کند و جوانه زنی این قبیل بذور بخوبی صورت نمی گیرد. برای از بین بردن خواب بذور فندق اگر آنها را به مدت ۶ هفته در معرض سرمای ۵ درجه سانتی گراد قرار داده و سپس به ۲۰ درجه سانتی گراد منتقل شوند اسید جیبرلیک در بذر تجمع یافته و موجب جوانه زنی می شود.
 
ب- روش تکثیر غیر جنسی (رویشی) عملی و آسان تر می باشد.
۱- پاجوش: پاجوش ها شاخه هایی هستند که از جوانه های نابجای ریشه به وجود می ایند و برای تکثیر فندق می توان خاک پای درخت را کنار زده و این شاخه ها را جدا نموده و در محل مورد نظر کاشت
۲- خوابانیدن: خوابانیدن فندق به دو صورت خوابانیدن کنده ای و کپه ای صورت می گیرد و در هر دو روش ابتدا باید نهالی را که به عنوان پایه مادری انتخاب می کنیم در سال اول از سطح خاک کف بر نموده و با خاک دادن پای پاجوش های روئیده شده آنها را ریشه دار نموده و در محل اصلی می کاریم.
۳- فندق را می توان مانند سایر درختان میوه با پیوند زدن ارقام اصلاح شده روی پایه های بومی و اصلاح شده تکثیر نمود و برای پیوند زدن از انواع پیوند جوانه می توان استفاده نمود.

هشدار:

فندق اگر به مقدر كم خورده شود به هیچ وجه مضر نیست ولی افراط در خوردن آن ایجاد نفخ و گاز شكم كرده و استفراغ تولید می كند.
برای جلوگیری در افرادی كه سرد مزاج هستند باید فندق را با آب و عسل و در گرم مزاجان با سكنجبین مصرف گردد .


: منابع  

تصاویر گیاه فندق معمولی:

با در نظر گرفتن مواردی چون زیبایی، خواص دارویی، کاربرد های صنعتی، مقاومت در برابر شرایط محیطی و آفات، سهولت دسترسی برای خرید و ... به این گیاه از 1 تا 10 نمره دهید :

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

لطفاٌ با عضویت در سایت نارگیل و قرار دادن اطلاعات و تجربیات خودتان از این گیاه در زمینه های دانستنیهای علمی، خصوصیات ظاهری،شرایط نگهداری، خواص گیاه، عوارض و درمان، چگونگی تکثیر و ... در بخش نظرات، مقاله فوق را کامل نمایید

همچنین میتوانید در بخش گفتگوی گروهی و پرسش و پاسخ شرکت نمایید
 
 
مطالب این صفحه را پسندیدم
Like
 
برای ثبت نظر و یا پرسش میبایست در سایت عضو باشید و به سیستم وارد شوید . ورود
 

گیاهان دیگر از همین جنس :
درخت فندق بزرگ
فندق

گیاهان دیگر از همین خانواده :
توس
ممرز
توسکای ییلاقی
توسکای قشلاقی
توسکا
 
فروشگاه اینترنتی نارگیل  
Loading
Loading
Nargil Logo gray

© تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به نارگیل است. استفاده از مطالب در رسانه های آموزشی با ذکر منبع و لینک به صفحه مربوطه بلا مانع است
آخرین مطالب :


مقالات پر بازدید :


صفحه اصلی  | پرسش و پاسخ  | خدمات  | فروشگاه  | نقشه سایت  | تماس با ما  | RSS
فهرست گل و گیاه   |  نمایشگاههای گل و گیاه   |  اخبار گل و گیاه   |  مقالات گل و گیاه   |  مؤسسات گل و گیاه
ورود / عضویت