شلغم نه تنها از نظر
داشتن ویتامین و خواص معدنی اش ارزنده است ، بلکه از نظر سایر ویژگی های
غیر غذایی هم سرآمد بوده و در زمره ی سبزی های مهم شمرده می شود .
علاوه بر پیاز ، سبزی های لیفی ( گیاهان سبز ) نیز ،
عوامل عمده ی پیشگیری از سرطان به شمار می آیند ، زیرا آنها همانند کلم پیچ
و سایر گیاهان چلیپایی ( یک گروه از گیاهان )، از موادی برخوردارند که رشد
سرطان را در جانوران متوقف می سازند . همچنین شلغم روغنی ( منداب ) که
شلغمی بزرگ و زردرنگ است ، دارای مواد ضد سرطانی است .
یکی از این مواد ضد سرطان که در شلغم وجود دارد، « گلوکوسینولیت ها » نام دارند.
سبزی های شلغمی از قبیل کلم برگی و اسفناج ، جزء این
گیاهان سبز و پر برگ اند و مشاهده شده ، در بین جمعیتی که این سبزی ها جزء
بیشترین مواد غذایی مورد مصرفشان است ، میزان ابتلای آنان به انواع سرطان
ها به ویژه سرطان ریه کم بوده است .
مطالعات جهانی پیوسته حکایت از این داشته اند که گیاهان
سبز ، تند و پربرگ شاید تنها عوامل جلوگیری کننده از بعضی سرطان ها باشند
.در ضمن چنین سبزی هایی از کاروتنوییدها که شامل بتاکاروتن و کلروفیل است ،
سرشار هستند . هر دوی این مواد ، خاصیت ضد سرطانی دارند .
*
مصرف شلغم
افراد
را در برابر بیماریهای پوستی بیمه میکند و در بهبود جوش صورت موثر است.
افرادی که مبتلا به جوش صورت و اگزما هستند، چنانچه هر روز مقدار کمی شلغم
خام بخورند نیاز بدن آنها به گوگرد برطرف شده و در نتیجه جوش صورت آنها
از بین خواهد رفت. * در تقویت تخمدانها نقش اساسی دارد و رحم را برای پرورش نوزادی سالم و قوی، تقویت میکند.
*
آرامبخش و ترمیمکننده سریع زخمها بوده و برای تقویت کبد مفید است.
*
به علت داشتن فیبر، پاککننده قوی رودههاست و خواص تسکیندهنده شلغم، آن
را به داروی طبیعی خوابآور تبدیل کرده است. برای بهبودی شقاق، شستشوی
ناحیه مبتلا با آب جوشانده شلغم مفید است.
شلغم در درمان برونشیت، مشکلات تنفسی و آسم موثر است
فرح روشن پور، کارشناس تغذیه میگوید: شلغم در فصل زمستان رویش خوبی
دارد و این نشان میدهد فصل رویش هر میوه متناسب با خواص آن است، زیرا
شلغم تأثیر بسزایی در درمان سرماخوردگی دارد.
وی ادامه داد: شلغممیتواند
در درمان برونشیت، مشکلات تنفسی و آسم هم موثر باشد. به گفته این کارشناس
تغذیه، بهترین شیوه مصرف شلغم به صورت بخارپز، سوپ و یا آش است. بهتر است
در ساعات اولیه صبح مصرف شود.
روشن پور یادآور شد: قرقره کردن آب شلغم گلودردهای باکتریایی را نیز تسکین میدهد.
این کارشناس تغذیه با اشاره به مقادیر فراوان ویتامین C موجود در شلغم،
افزود: همچنین شلغم نقش آنتی اکسیدان دارد و از تشکیل رادیکالهای آزاد در
بدن جلوگیری میکند.
وی شلغم را مادهای اشتها آور دانست که آب آن در تنظیم خون نقش دارد.
روشن پور خاطرنشان کرد: مقادیر فراوان فسفر موجود در شلغم به تقویت حافظه و سیستم عصبی کمک میکند.
به گفته این کارشناس تغذیه، املاح کلسیم و منیزیم موجود در شلغم بر رشد
استخوانهای کودکان و تقویت اسکلت زنان باردار نیز تأثیر میگذارد.
وی تاکید کرد: ید موجود در شلغم میتواند ترشح تیرویید را تنظیم کند و
به دلیل مقادیر فراوان آهن آن جز میوه و سبزیجات خونساز به شمار میرود.
روشن پور عصاره شلغم را پاک کننده بدن دانست و تصریح کرد: شلغم در دفع اسید اوریک و رفع سنگهای کلیه هم نقش دارد. درمان شب کوری از دیگر خواص شلغم است.
به علت داشتن فیبر، پاککننده قوی رودههاست و خواص تسکیندهنده شلغم، آن را به داروی طبیعی خوابآور تبدیل کرده است.
نظر ابن سینا درباره شلغم
دانشمند نامی ایران در کتاب قانون راجع به شلغم گفته است: شلغم یا شلجمبیابانی
و کاشتنی دارد. شلغم کاشتنی از بیابانی کم غذاتر است. طبیعت هر دو نوع
مرطوب و گرم است. شلجم پخته با گوشت چرب، سینه و گلو را نرم میکند. شلغم
در معده زیاد ماندگار است. گویند خوردن شلغم خام و پخته به نفع چشم است.
آبش ادرار آور است. شلغم قوای جنسی را زیاد میکند و تخم آن نیز همین خاصیت
را دارد.
شلغم خوب دارای مشخصات زیر است:
باید سفت و تو پر باشد؛
در غیر این صورت کهنه بوده و نفخ آن زیادتر است. پوست شلغم باید براق،
شفاف و صاف باشد. شلغم باید سنگین و درون آن روشن و شفاف باشد. شلغمهای
کوچک، شیرینتر و شلغمهای بزرگ مۆثرترند!
شلغم را با آویشن بخورید
دکتر مجید امتیازی، متخصص طب سنتی توصیه کرد: از آنجایی که شلغم نفاخ و دیر هضم است بهتر است آن را با مصلح آویشن یا زیره مصرف کرد.
ایشان در خصوص نقش شلغم در درمان سرماخوردگی و زکام اظهار کرد: مصرف شلغم نقش مهمی در پیشگیری و درمان سرماخوردگی دارد.
وی با بیان این که شلغم دارای انواع مختلفی است، گفت: شلغم دارای مزاج
گرم و معتدل بوده و ضمن خاصیت صاف کنندگی سینه داروی موثری در درمان
مبتلایان به سرفه نیز میباشد.
امتیازی در ادامه خاطرنشان کرد: شلغم یک ماده غذایی مغذی، تقویت کننده چشم بوده و برای مبتلایان به سنگ کلیه نیز مفید است.
این متخصص طب سنتی توصیه کرد: از آنجایی که شلغم نفاخ و دیر هضم است بهتر است آن را با مصلح آویشن یا زیره مصرف کرد.
|