عامل این بیماری در سیب زمینی عامل بیماری قارچ رایزوکتونیا می باشد. به این بیماری شوره سیاه یا scurf Black یا شانکر ساقه زیر زمینی نیز می گویند. این بیماری علاوه بر سیب زمینی بسیاری از گیاهان زراعی دیگر از جمله حبوبات، گیاهان روغنی، پنبه و کلم را نیز آلوده می کند. این بیماری در اغلب مناطق کشت به خصوص مناطق سردسیری و کشت استمرار ایران از جمله اردبیل، همدان، اصفهان، تهران، کرمان و خوزستان اهمیت زیادی دارد.
روی غده سیب زمینی اسکلروت های سیاه رنگی تشکیل می شوند که سطحی بوده و با آب شسته نمی شوند(با ناخن به راحتی کنده می شوند) و بازار پسندی محصول را کاهش می دهد.کاشت غده های آلوده به اسکلروت در خاک های مرطوب موجب مرگ جوانه های روی غده و وقفه در رشد آن ها می شود.
ایجاد زخم روی ساقه هایی که از غده آلوده می رویند،کوتولگی بوته ارغوانی شدن برگ ها،پیچیدگی و زردی برگ ها،تشکیل غده های هوایی شبیه به بیماری ویروسی و فایتوپالسمایی،ایجاد شانکر به صورت لکه های قهوه ای تیره و فرورفته در قسمت ساقه زیرزمینی از دیگر علائم بیماری است
کاشت غده های سالم و عاری از اسکلروت،اجتناب از کشت زود هنگام غده های بذری در شرایط سرد و خنک،ضد عفونی غده های بذری با استفاده از سموم قارچکش،قبل از کشت بذر با قارچ کش هایی نظیر رورال تی اس ، عدم کشت سیب زمینی به مدت ۳ تا ۴ سال در زمین های آلوده تناوب زراعی سیب زمینی با گراس ها به مدت ۳-۲ سال و استفاده از قارچ کش سیستمیک تیابندازول در درمان بیماری موثر می باشد.