بیماری پوسیدگی ریشه و طبق پیاز :
نام علمی : Onion basal & Root rot
عامل بیماری Fusarium oxysporum f.sp cepae در ایران در منطقه آذربایجان این گونه مهمترین گونه است و بعد از آن F. Solani اهمیت دارد. این بیماری در ایران و جهان پراکنده است و همه سالهدر اثر این بیماری خسارات عمدهای به محصول وارد میشود .
علائم بیماری
در اوایل بهار نوک برگها زرد شده و بوتههای آلوده پژمرده میشوند زردی برگها توسعه یافته و به سمت پائین پیشروی نموده و زمانی که غدههای پیاز به درشتی فندق میشوند در مزرعه بوته میری به صورت لکهای و یا گسترده مشاهده میگردد.
ریشه های گیاه بیمار قهوهای و یا خشکیده شده و به رنگ صورتی یا بنفش نمایان میشود و از بین میرود عوامل ثانویه هم ممکن است به پیاز حمله نموده و موجب فساد آن شوند در انبار نیز این بیماری میتواند منجر به ایجاد خسارت شود .
گونه F.O . f.s cepae موجب مرگ ناگهانی (Damping – off) پیاز در مزارع میگردد که در این رابطه نیز خسارت عمدهای به محصولات وارد میشود . این قارچ برای ورود به گیاه نیاز به زخم ندارد اما وجود زخم روی غده کمک مؤثری به شروع و پیشرفت بیماری میکند . میزبان اصلی پیاز ، نوعی موسیر و به ندرت سیر میباشد .
کنترل:
1- جلوگیری از کود دهی زیاد
2- کنترل حشرات به منظور جلوگیری از ایجاد زخم
3- دقت در هنگام برداشت و انبار کردن (نگهداری در صفر درجه یا رطوبت 70-60%)
4- مبارزه بیولوژیکی با باکتری Burkholderia cpacia