زنگ به
:
عامل بیماری : قارچ Gymnosporangium clavipes
در ناحیه پک زنگ به ایجاد می کند و در شرق آمریکای شمالی عامل
بیماری مهم درختان سیب است .
این قارچ به میوه و نه برگ سیب حمله می کند اما در
میوه و برگ به ، زالزالک و سایر گونه های گل سرخیان ایجاد بیماری می کند .
G
.
clavieps
به گلابی هم حمله
می کند ولی خسارت آن زیاد نیست . امکان تولید پیکنیوم و اسیوم قارچ روی میوه سیب
دیده می شود و نشانه های مشهودی از این زنگ روی سیب به وجود نمی آید .
این بیماری
در نزدیکی دمگاه سب لکه های بزرگ سبز رنگی ایجاد می کند و میوه را بد شکل می کند .
این لکه ها عمقی است و لکه های قهوه های و اسفنجی تا مغز میوه ادامه دارد .
اسیدیومها
سفید رنگ و ساختاری لوله مانند دارند و محتویات آنها ابتدا نارنجی وسپس کمرنگ تا
سفید می شوند . اسیدیومها از انتها یا از پهلو سر باز می کننند . اسیدیوسپور ها به
قطر 36-28 میکرون تقریبا کروی یا تخم مرغی عریضند .
سلولهای پریدرمی لوزی شکلند ،
زگیلهای درشت ، زبر و تودرتو با 6-10 سوراخ تندش نامشخص دارتد .
در
پاییز اسیدیوسپور ها شاخه های جوان
Juniperus communis
،
J.sibirica
،
J.virginiana
را آلوده و روی آن
گالهای خاری شکل یا استوانه ای به طول 2-60 سانتی متر تولید میکنند . و از این گال
ها در بهار سال بعد و در هوای مرطوب رشته های شاخی تلیومی به وجود می آیند که به
رنگ قهوه ای - نارنجی ، کوتاه و برجسته اند .
گال های دائمی اند و ممکن است
تا 20سال تلیوم ایجاد کنند . تلیوسپور ها زرد رنگ ، تخم مرغی شکل و دارای یک پایک
هویج مانندند. در هر سلول تلیوسپور یک سوراخ تندش وجو دارد ، این سوراخ در سلول
بالایی نزدیک ارس و در سلول پایینی نزدیک پایک قرار دارند .
زنگ
به وقتی اهمیت اقتصادی پیدا می کند که هوا مدت طولانی (بیش از 48 ساعت ) مرطوب
،دما بالای 10درجه سانتی گراد و درخت در مراحل ظهور دسته های غنچه یا اواخر مرحله
نوک صورتی باشد . در این شرایط زنگ به موجب خسارت شدید در سراسر منطقه وسیع
جغرافیای می شود .
مبارزه
به
نظر می رسد که ترکیبات بازدارنده بیوسنتز ارگسترول در کنترل بیماری زنگ به در
مقایسه با زنگ سیب ثر کمتری دارد . بعضی از ارقام سیب که به زنگ ارسی سیب مقاومند
به زنگ به حساسند مثل: مکین تاش و دلیشزونیز بعضی ارقام مثل جوناتان که به زنگ
ارسی سیب حساسند به زنگ به مقاومند